Voiculescu: Cîțu döntött a vakcínabeszerzésről… Iohannisszal konzultálva

Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter szerint Európában egyedülálló a koronavírus-oltások beszerzése ügyében ellene indított büntetőeljárás, sehol nincs még egy ügyész, aki politikai döntés miatt indítana kivizsgálást.

Vlad Voiculescut azért idézték be a DNA-hoz, hogy tudomására hozzák: hivatali visszaélés gyanújával büntetőeljárás indul ellene a koronavírus-vakcinák beszerzésével kapcsolatos ügyben, amelyben az okozott kárt több mint egymilliárd lejre becsülik.

A volt miniszter szerint egész Európában többlet van vakcinákból. „Mi történt volna, ha Románia nem úgy rendel, mint Európa többi része, vagy ha csak „cseppenként” szereztük volna be a vakcinát? Emiatt sokan nem jutottak volna oltóanyaghoz. Ismétlem, ezek nem az én döntéseim voltak. Ez az egész helyzet egyedülálló Európában. Sehol máshol nincs olyan ügyész, aki ilyen jellegű politikai döntés miatt indítana kivizsgálást”- mondta Voiculescu, hozzátéve, hogy a politikai döntéseket mindig a pillanatnyi helyzet szüli, és abban a pillanatban az életek megmentése és a gazdaság újraindítása volt a legsürgősebb.

Elmondta: semmiféle szerződést nem írt alá az oltóanyagok beszerzéséről. Megmutatta az újságíróknak a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) 2020-2022-es évi tevékenységi beszámolóját, amely fényképes dokumentum arról, hogy a lakosság immunizálásáért felelős döntéshozók Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Valeriu Gheorghiţă és Andrei Baciu. Azt is hozzátette: ez a tevékenységi beszámolót, amely megjelent online is, érdekes módon törölték. 

Voiculescu elmondta: a Covid-19 elleni vakcinák beszerzésével kapcsolatban minden döntést Florin Cîţu volt miniszterelnök hozott meg, és aki előtte mindig konzultált Klaus Iohannis államfővel.