Koronavírus – Az evangélikus-lutheránus egyház intézkedései

Koronavírus – Az evangélikus-lutheránus egyház intézkedései
A hazánkban is egyre erőteljesebben terjedő koronavírus járvány megfékezésére 2020. március 17-én, a belügyminiszter által közzétett újabb hatósági rendelkezéseket megfontolva, a következő felhívást intézzük gyülekezeteink lelkészeihez és presbitériumaihoz:

A legújabb rendelkezések értelmében fel kell függeszteni minden zárt térben tartott vallásos rendezvényt. Ugyanakkor megtiltanak minden olyan szabadtéri rendezvényt is, melyre 100 személynél többen gyűlnek össze. Egyházunk életére nézve ez azt jelenti, hogy átmenetileg, a járvány terjedésének idejére fel kell függeszteni minden gyülekezeti alkalmat, melyeket zárt térben tartunk: istentiszteletek, bibliaórák, gyermek, – és ifjúságitalálkozók, nőszövetség, kóruspróbák stb. A helyzet komolyságára való tekintettel, hangsúlyosan kérjük lelkészeinket, hogy saját magunk, egyháztagjaink és szeretteink védelmében felelősségteljesen viszonyuljunk az óvintézkedésekhez, tartsuk be azokat, és gyülekezeti tagjainkat is erre buzdítsuk.

Az egyház a szentek közössége, ahol az evangéliumot tisztán hirdetik és a szentségekkel helyesen szolgálnak (Ágostai Hitvallás 7.). A járvány azonban éppen hitünk közösségi megélésének ebben a lényegében akadályoz meg minket. De a szentek közössége egy lelki közösség, melyet járvány idején is megélhetünk és gyülekezeti tagjainkkal is megéreztethetünk. Most ez a feladtunk.

Ezért a következőkre kérjük lelkészeinket:

1. A helyi lehetőségeket kihasználva szervezzék meg járvány idején is a hívek lelkigondozását. Szervezzenek telefonos lelkigondozói szolgálatot, melynek segítségével elsősorban híveink, de a gyülekezeteinkhez nem tartozó emberek is segítségért folyamodhatnak.

2. Gondoskodjanak arról, hogy a járvány különböző fokozatainak egyre szigorúbb korlátozásai között is eljusson mindenkihez Isten igéje. Az online istentiszteletekhez, alternatív áhítatokhoz hamarosan segédanyagot is biztosítunk. Nyomtatványok kézbesítése esetén figyeljenek oda fokozottan a higiéniai szabályokra: használjanak kesztyűt, szájmaszkot, hogy a nyomtatványokkal ne juttassanak el fertőzést a lelkigondozottakhoz.

3. Szervezzenek meg egy olyan önkéntes, diakóniai szolgálatot, mely lehetővé teszi, hogy időseknek, rászorulóknak haza tudjanak szállítani élelmet, gyógyszert, egyéb létszükségleti cikket, amíg lehet… Ennek megszervezésénél a járványügyi előírásoknak megfelelően járjanak el. Az önkéntesek között nem lehetnek 65 év felettiek, krónikus betegségben szenvedők, akkor sem, ha gondnokról, presbiterről van szó. Minden esetben telefonon vagy emailben intézzék a beszerzés kéréseit. Az élelmiszerek, gyógyszerek házhozszállításakor viseljenek védőkesztyűt, szájmaszkot, fertőtlenítőt.

4. A várható kijárási tilalomra készülve sokan felhalmoztak tartós élelmiszert. De vannak gyülekezeteinkben olyanok, akiknek erre nem volt vagy nincs anyagi lehetőségük. Kérjük lelkészeinket, hogy ismerve gyülekezetük ilyen nehézséggel küzdő tagjait, a gyülekezet anyagi lehetőségeihez mérten biztosítsanak segélycsomagot a rászorulóknak.

Szervezzék meg, hogy a kiszállításban más gyülekezeti tagok is segítsenek, autókkal, biciklivel, gyalog. Hosszú időszakra kell készülni, nem fogják győzni egyedül a lelkészek, presbiterek.

Imádkozzunk kitartóan egymásért, a betegekért, a segítőkért! Egymás terhét hordozva legyünk igazi közösség, élő egyház az alternatív liturgiákkal, szeretetszolgálattal és az élet istentiszteletével.

Rendelkezés temetési szertartások ügyében

A jelenlegi szükségállapotra való tekintettel, egyházunk vezetősége a következő változtatásokat rendeli el a temetési szertartások esetén:

A hatóságok rendelkezései értelmében, a teljes temetési szertartást csak és kizárólag szabadtéren lehet elvégezni. Ezért felfüggesztjük a templomból, kápolnából, ravatalozóból, családi otthonból történő temetési szertartást, azt kizárólag csak a sírnál lehet elvégezni.

A családi háznál történő zárttéri virrasztást és a családi ház udvaráról történő temetési szertartást mellőzni kell. A sírnál történő temetéskor száz személynél többen nem vehetnek részt a szertartáson, a résztvevő személyek között pedig, kötelező módon be kell tartani a 1,5-2 méteres távolságot. Kérjük híveinket, részvétnyilvánításkor mellőzzék a testi érintkezés minden formáját. Ahelyett ajánljuk a tiszteletteljes fejbiccentést vagy meghajlást és a szóbeli részvétnyilvánítást. Kérjük híveinket, a gyászoló családokat és közösségeket, hogy ne tartsanak halotti torokat és a temetői szertartást követően ne osszanak helyben elfogyasztható enni-innivalót vagy elvitelre kínált csomagokat. További intézkedésekig, lelkészeink nem vehetnek részt halotti torokon.

Az egyre erőteljesebben terjedő koronavírus járvány megfékezése és közösségeink védelme érdekében, határozottan kérjük lelkészeinket és híveinket, hogy fokozottan tartsák be az állami hatóságok rendeleteit.

 Erős vár a mi Istenünk!

 

Adorjáni Dezső Zoltán, püspök

Fehér Attila, főtanácsos-esperes