Költségvetési közvita: bölcsődei helyhiány, kultúratámogatás

Kilátástalan helyzetben a Szénafüvek úti lakások tulajdonosai

Költségvetési közvita: bölcsődei helyhiány, kultúratámogatás
A kolozsvári bölcsődei helyhiányt, illetve a független művészek támogatásának kérdését tárgyalták a leghosszabban az idei költségvetés-tervezetről szóló közel háromórás közvitán, csütörtök délután. Emil Boc polgármester az eddigi egyik legjobb költségvetési közviták közé sorolta az online eseményt, amelyen érvekkel alátámasztott javaslatok hangzottak el. Akadt olyan, aki azt kérte, hogy a város minden lakónegyedében alakítsanak ki töltőállomásokat az elektromos autók, biciklik számára. Más azt sérelmezte, hogy hiába nyújt be írásban javaslatokat, a polgármesteri hivatal nem törődik azokkal, ha pedig kérdést intéz az önkormányzat illetékeseihez, a válaszok egyáltalán nem kielégítőek. A garázsok lebontásával kapcsolatos fenntartásait is megfogalmazta az egyik hozzászóló. A Szénafüvek/Fânaţelor úton engedély nélkül építkező lakosok egyik képviselője pedig az ottani áldatlan helyzetre hívta fel a figyelmet.

A város idei költségvetésével kapcsolatos online közvitán Emil Boc ismét vázolta a január elején egyszer már ismertetett tervezetet.

– A város 2022-es költségvetés-tervezete 434 millió eurós befektetést feltételez. Ha összehasonlítjuk ezt az összeget más, hasonló nagyságú európai uniós városéval, akkor láthatjuk, hogy ez az összeg jóval kisebb. Viszont a városban az életminőség megközelíti az uniós váro­sokban mért szintet. Ezenkívül a város több milliárd eurós projekteket kíván megvalósítani, ami az infrastruktúrát fejleszti és az életminőséget javítja. A város idei költségvetése csak 1,13%-kal nagyobb a tavalyinál, ám a polgármesteri hivatal saját bevételei várhatóan 10,47%-kal nőnek, a jövedelemadóból a városnak visszatérítendő összeg pedig 12,42%-kal is több lehet a tavalyinál – közölte a polgármester.

Az első felszólaló azt szerette volna, ha minden lakónegyedben, illetve a már létező parkolóházakban töltőállomásokat létesítenének az elektromos gépkocsiknak stb., ahol a tulajdonosok ingyen tölthetnék fel járművüket. Kérte ezenkívül a trolibuszvonal kiterjesztését például a Hajnal negyedre.


Új elektromosautó-töltőállomások létesítését fontolgatják

Válaszában Emil Boc kifejtette: fontolgatják új töltőállomások létesítését a Kölesföldi/Plevnei utcában, a Kriza János/Anton Pann utcában, a Bácsi úton, a város által néhány évvel ezelőtt megépített sportkomplexumban, a kreatív iparágak központja (CREIC) parkolójában, a Széchenyi/M. Viteazul téri parkolóban, de ezt uniós forrásból kívánják megvalósítani. Az elektromos buszoknak is szándékoznak új töltőállomásokat kialakítani, ám azt majd csak a megvalósíthatósági tanulmányból tudhatjuk meg, hogy ezeket hol hozzák létre. Megtudtuk: a városháza 12 parkolóházban akar helyet elkülöníteni a biciklik parkolására, és hét esetben már meg is történt az ehhez szükséges beszerzés. Amúgy minden metróállomáson biztonságos bicikliparkolót szándékoznak kialakítani. Tervezik a nagyobb lakónegyedek forgalmi elemzésének elkészítését, amely a bicikliút-hálózat bővítésére is kiterjed.

Lakónegyedi részvételi költségvetés kellene

A városházi közviták egyik állandó résztvevője, a Helyi Polgári Tanács (CCL) képviselője, Pop Iosif másodikként szólalt fel. Elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy a CCL hiába nyújtja be javaslatait a polgármesteri hivatalba, azokat általában figyelmen kívül hagyják. Ha pedig írásos panaszt nyújtanak be, a válasz a legtöbb esetben kifogásolható.

– A városfejlesztésnek kiegyensúlyozottnak kell lennie. A nagy projektek esetében a közvitát akkor szervezik meg, amikor a projektekre még nem költöttek semmit. Előfordult, hogy a CCL nevében benyújtott kérésemre csak annyit válaszoltak, nézzem meg a polgármesteri hivatal honlapját. Ez számomra nem kielégítő – elégedetlenkedett Iosif Pop. Hozzátette: pontos és érthető válaszokat várok, mert törvényes jogom van hozzá. – Nagyon sikeres kezdeményezésnek tartom a részvételi költségvetést. Az embereknek láthatóan vannak elképzelései a városról, amelyben élni szeretnének – jegyezte meg. – Mivel minden lakónegyednek sajátos igényei és hiányosságai vannak, a részvételi költségvetést is lakónegyedekre bontva kellene meghirdetni – javasolta Iosif Pop.

Felmerült még a filharmónia új székhelyének megoldatlan helyzete is. De Boc szerint hiába hirdették meg többször a köz- és magánbefektetésből megvalósítandó projektet, nem jelentkezett olyan magánbefektető, amely vállalkozna a tervezett parkolóház létrehozására.

Oana Surdu a bölcsődei helyhiányról értekezett. Megjegyezte, hogy ismét több száz gyermek maradt hely nélkül, amiért a polgármesteri hivatalt tette felelőssé. Emil Boc elmondta: az elmúlt hét-nyolc évben megháromszorozódott a bölcsődei helyek száma, ám tudja, hogy ez még mindig nem elegendő. Még akkor sem, ha márciusban átadják a Mézged/Meziad utcai 90 férőhelyes új bölcsődét. A 2013-ban jegyzett 400 helyhez képest tavalyra 1480 helyre sikerült növelni a kolozsvári bölcsődék befogadóképességét. Jelenleg – a Mézged/Meziad utcai bölcsődén kívül – még négy létesítmény építése van folyamatban: a Mező/Câmpului utcában, a Vasutas park/Parcul Feroviarilor utcában, a Kerekdombon és a Borháncs negyedben. Boc emlékeztette a hozzászólót, hogy a kolozsvári tanács az országban elsőként szavazta meg, hogy az önkormányzati bölcsődékből kiszoruló, hivatásos dadust alkalmazó gyermekek szülei anyagi támogatásban részesüljenek. Az erre vonatkozó határozatot viszont azóta sem lehet alkalmazni, mert a munkaügyi minisztérium nem bocsátott ki a dadus szakmára vonatkozó rendeletet. Az ilyen helyzetben levő szülők másfajta anyagi támogatása pedig nem lehetséges az ehhez szükséges törvényes előírások hiányában. Ugyanakkor szintén a városi önkormányzat fedezi a hatáskörébe tartozó bölcsődék működését, ami évente tízmillió euróba kerül. A polgármester rámutatott: a márciusban megnyíló Mézged/Meziad utcai bölcsődében 17 új gyermekgondozói állást hirdettek meg, de csak öt jelentkező volt, ezek közül pedig csak egy jelent meg a versenyvizsgán. A szakképzettmunkaerő-hiány tehát már valós gond Kolozsváron. Oláh Emese alpolgármester rámutatott: az önkormányzati bölcsődékből kiszoruló, magánóvodák bölcsődei csoportjába járó gyermekek szüleinek anyagi támogatását nem írja elő sem a tanügyi, sem a szociális védelemre vonatkozó törvény, így ezeket a szülőket az önkormányzat nem támogathatja.

Fedett parkolót a garázsok helyére!

Láthatólag nem volt elégedett Szakáts István azokkal a válaszokkal, amelyeket a független művészek városházi támogatása kapcsán kapott. – Évek óta nő a kultúrával foglalkozó civil szervezetek városházi támogatásának mértéke. Például 2020-ban, a világjárvány kezdetén, amely jelentős anyagi terhet rótt az önkormányza­tokra, a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal tízmillió lejt költött a kultúrával foglalkozó civil szervezetek támogatására, szemben más önkormányzatokkal, amelyek pénzhiányra hivatkozva egyáltalán nem támogatták a civil szervezeteket – válaszolta a polgármester.

Oláh Emese alpolgármester emlékeztetett: egy régebbi közvitán elhangzott, hogy módosítsák a civileknek nyújtandó, vissza nem térítendő támogatások odaítélésének szabályzatát, hogy az évente megrendezendő kulturális eseményeket is tudják támogatni, ám a szabályzatot még nem módosították, mert az közvita szervezését feltételezi.

Megtudtuk: idén már több száz garázsbontással kapcsolatos felszólítást küldött ki a polgármesteri hivatal. Deesy Zoltán a bontással kapcsolatos fenntartásait fogalmazta meg. Szerinte nem jelent megoldást a lebontás, és jobb lenne a gépkocsik számára fedett parkolókat kialakítani, mert így fennáll a veszélye, hogy egy esetleges vihar kárt tesz a járműben.

Kilátástalan helyzetben vannak a Szénafűi/Fânaţelor úton engedély nélkül épített házak tulajdonosai is. Mariana Almăşan igyekezett tisztázni: nem azért építettek engedély nélkül, hogy kijátsszák a várost. Hozzátette: az ott lakók szeretnék törvényesíteni az építkezést, ivóvizet, földgázt bevezetni, járdát építeni. Boc válasza kategorikus volt: városvezetőként soha nem fogja a törvénytelenséget támogatni. A jelzett városrészben az a gond, hogy a vízműveknek kell kiépítenie az ivóvíz- és csatornahálózatot. Erre uniós források állnak rendelkezésre, ám a kivitelezési szerződést leghamarabb márciusban írják alá. A földgázszolgáltató pedig azért nem vezette még be a gázt, mert az ott lakók nem kérték. De hiába is kérnék, mert törvényes ingatlaniratok hiányában a vállalat elutasítaná a kérésüket.