Kiemelt jelentőséget tulajdonítanak az oktatásnak

Kiemelt jelentőséget tulajdonítanak  az oktatásnak
Az elmúlt hónapokban intenzív vita folyt az oktatás jövőjéről, amely remélhetőleg a parlamentben zajlik tovább – mondta hétfőn Klaus Iohannis államfő, aki egy bukaresti főgimnázium tanévnyitó ünnepségén vett részt. A tanévkezdés alkalmával Nicolae Ciuca kormányfő is üzenet a diákoknak, pedagógusoknak és szülőknek.

Iohannis: tekintettel kell lenni a változásokra

Iohannis emlékeztette hallgatóságát, hogy a kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít az oktatásnak, ezért is dolgozta ki a Képzett Románia programot, amelynek alapján a kormány megújítja a tanügyi törvényeket, és jelentős befektetésekbe kezd bölcsődék, óvodák, iskolák és egyetemek építése, korszerűsítése terén – idézte az államfőt az Agerpres hírügynökség.

Hangsúlyozta, hogy az új tanügyi törvénynek tekintettel kell lennie azokra a változásokra, amelyek végbementek a társadalomban és a tudományos életben, s hogy az iskolai programokon, valamint az ismeretanyag átadásának módján halaszthatatlanul változtatni kell.

„Jómagam fizikatanár vagyok, és tudom, milyen nehéz megszeretni a tudományokat anélkül, hogy kísérleteket végeznél. Ez ugyanolyan, mint a román nyelvet megszeretni úgy, hogy valaki ne döbbentsen rá az olvasás élvezetére. A helyes irányba olyan fontos lépések vezetnek, mint az opcionális tantárgyak arányának növelése és diverzifikálása minden területen” – mutatott rá az elnök.

Arról is beszélt, hogy élénk vita folyt a tanulók képességeinek felméréséről is, ezért szerinte újra kell gondolni a képességfelmérések megszervezésének módját, mert végül is nem annyira a jegy számít, mint inkább a gyermek fejlődése. Ugyanakkor úgy vélte, fel kell számolni az elméleti és a szakoktatás megítélése közötti különbséget, ami egyaránt kedvét szegi tanulónak, szülőnek és tanárnak. Az elméleti és a szakoktatásnak egyenrangúan kell utat nyitnia az érettségi és a felsőfokú oktatás felé, egészen a legmagasabb szintig – szögezte le Iohannis.

Az államfő arra biztatta a diákokat, hogy ne torpanjanak meg a kihívások előtt, és ne a legkönnyebb, hanem a leghelyesebb utat válasszák. A szülőknek ugyanakkor azt üzente, hogy a Képzett Románia program gyakorlatba ültetésével és az országos helyreállítási terv keretében megvalósuló finanszírozásokkal megvalósulnak azok a konkrét lépések, amelyek lehetővé teszik majd, hogy a tanulók kiaknázzák képességeik legjavát.

Ciucă: próbáljuk orvosolni a hiányosságokat

Sikert és jó jegyeket kívánt a tanévkezdés alkalmából az iskolásoknak Nicolae Ciucă miniszterelnök – számolt be az Agerpres hírügynökség. Ciucă üzenetében felidézte, hogy az utóbbi évek alaposan próbára tették a romániai oktatási rendszert, amelynek a világjárvány miatt váratlanul gyorsan fel kellett vennie a digitális korszak ritmusát.

„Azokat a hiányosságokat, amelyek ebben az összefüggésben napvilágra kerültek, megpróbáljuk orvosolni, és megejteni az általunk szükségesnek ítélt változtatásokat, Ezt a kormányzati szinten előkészített új oktatási törvények tükrözik” – olvasható a miniszterelnöki üzenetben.

Nicolae Ciucă kifejti: a javasolt változtatásoknak köszönhetően a tanuló készségei és képességei kerülnek majd előtérbe.

„Minden gyermeknek biztosítani akarjuk az oktatáshoz való jogot. Annak érdekében, hogy egyetlen tanuló se maradjon le, programokat dolgoztunk ki az iskolai lemorzsolódás csökkentésére és a hátrányos helyzetű gyermekek támogatására. A képzettségi különbségek csökkentése érdekében olyan programokat kívánunk bevezetni, amelyek segítik az ismeretek megszilárdítását” – áll az üzenetben.

Hangsúlyozza, hogy az Képzett Románia projekt által javasolt célok eléréséhez új alapelvekre kell felépíteni a romániai tanügyi rendszert, amelyek biztosítják a minőségi oktatáshoz való hozzáférést és Románia emberi potenciáljának kiaknázását.

Kevés az esély a távoktatás bevezetésére

Nicolae Ciucă kormányfő kijelentette: a jelenlegi járványadatok tükrében nem valószínű, hogy ismét távoktatásra lesz szükség. A miniszterelnököt a tanévnyitás kapcsán kérdezték arról, hogy véleménye szerint lehetséges-e, hogy az iskolák visszatérnek az online tanításra, amennyiben Romániában ismét jelentősen megnő a koronavírusos esetek száma. Rámutatott, tanévkezdés előtt elemezték a járványhelyzetet, és a jelenlegi adatok nem vezetnek ebbe az irányba.

„Mivel azonban soha nem lehet azt mondani, hogy soha, felkészültünk arra, hogy szükség esetén meghozzuk ezt a döntést is. A két év járványhelyzet tanulsága szerint meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy ne kerüljünk ismét ilyen helyzetbe” – fejtette ki Ciucă.

Kép: www.presidency.ro