Késeléses gyilkosság történt egy francia iskolában

Késeléses gyilkosság történt egy francia iskolában
Késsel támadt péntek délelőtt egy iszlamista férfi az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában; egy tanárnő meghalt, további két ember megsérült, diákoknak nem esett baja. A francia terrorelhárítási ügyészség terrortámadás miatt indított vizsgálatot.

A halott franciatanár - Dominique Bernard - "szembeszállt (a támadóval) és valószínűleg sok emberéletet mentett meg" - jelentette ki Emmanuel Macron köztársasági elnök a merénylet helyszínén.

Az elnök közölte, hogy az iskolát szombaton ismét megnyitják. Hozzátette: "Úgy döntöttünk, nem engedünk a terrornak, nem hagyjuk, hogy bármi megosszon bennünket". Előzőleg az államfő a nemzethez intézett üzenetében felszólította a franciákat, maradjanak egységesek, és tartózkodjanak attól, hogy hazavigyék az izraeli-Hamász konfliktust.

Macron közölte, hogy "merényletet kíséreltek" meg az ország egy másik térségében is, de azt a rendfenntartó erők meghiúsították. Részleteket nem közölt, de a rendőrség szóvivője elmondta, hogy egy késsel felfegyverzett férfit vettek őrizetbe, amikor az kilépett a fővárostól nyugatra fekvő Yveline egyik imaterméből. A férfi indítékai egyelőre nem ismertek.

Az arras-i támadót előállították. Az elkövetőt Mohammed Mogouchkovnak hívják, 20 éves, csecsen nemzetiségű orosz állampolgár, családjával 2008-ban érkezett Franciaországba. A férfi az iskola volt tanulója, és szerepel a titkosszolgálatoknak az állambiztonságra veszélyes emberek nyilvántartásában. Menedékkérelmét 2021-ben formai okok miatt visszautasították, de miután 13 évesnél fiatalabb volt, amikor Franciaországba érkezett, kitoloncolása nem volt lehetséges.

A belbiztonsági szervek 2023 júliusa óta megfigyelés alatt tartották, telefonbeszélgetéseit leghallgatták - jelezték hírszerzési források az AFP hírügynökségnek. A férfit legutóbb csütörtökön ellenőrizék, de a telefonbeszélgetéseiben az elmúlt napokban nem volt arra utaló elem, hogy támadásra készül - tette hozzá a forrás.

"Egy olyan radikális személyről van szó, akinek a potenciálja ismert, de hirtelen döntött arról, hogy akcióba lép, nehézzé téve az ártalmatlanítását" - idézte a forrást az AFP.

A gimnázium épülete előtt megölt tanárnőt a torkán és a mellkasán érte a szúrás a rendőrség szerint. A sérültek között van egy biztonsági őr, aki súlyosan megsérült, életveszélyes állapotban ápolják kórházban, míg egy másik tanár könnyebb sérüléseket szenvedett.

A rendőrség vizsgálja, hogy az iszlamista támadó ismerte-e az áldozatát, illetve, hogy a merénylet összefüggésbe hozható-e a Hamász iszlamista palesztin szervezet felhívásával, amely ezen a napon a "harag kimutatására" szólítja fel híveit az egész világon.

A támadó 17 éves öccsét is előállították, egy másik közeli oktatási intézmény közelében, de nála nem volt kés, sem más fegyver.

A Le Monde című napilap úgy tudja, hogy az elkövető bátyját 2019-ben 17 évesen Strasbourgban letartóztatták, mert egy öttagú, az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szimpatizáló radiális iszlamista csoport tagja volt, amely rendőrök ellen tervezett merényleteket.

A BFM hírtelevízió úgy értesült, a gyanúsított a támadáskor azt kiállította, hogy Allahu Akbar.

A támadásról készült és a francia televíziókban bemutatott felvételeken látható, hogy többen is megpróbálták feltartóztatni a késelőt. Egyikük, a gimnáziumban tanító egyik filozófiatanár, Martin Dousseau a France2 köztelevízióban elmondta: a késsel hadonászó férfi megkérdezte, hogy milyen tanár, és hogy tanít-e történelmet. Benyomása szerint a merénylő kifejezetten történelemtanárokat akart ölni.

A tanár beszámolója szerint az iskolában pánik tört ki, amikor a diákok szemben találták magukkal a fegyveres férfival. "Elbarikádoztuk magunkat, aztán megérkezett a rendőrség, és ártalmatlanították" - mondta a tanár.

A nemzetgyűlés bejelentette, hogy az áldozatokkal való szolidaritás jegyében felfüggeszti a munkáját. Emmanuel Macron államfő és Gabriel Attal oktatási miniszter a helyszínre látogatott.

Az államfő a gimnáziumban emlékezett arra, hogy "szinte napra pontosan három évvel Samuel Paty meggyilkolása után ismét egy iskolában csapott le az iszlamista terrorizmus barbarizmusa".

2020. október 16-án egy csecsen iszlamista lefejezett a nyílt utcán egy történelemtanárt, Samuel Patyt, a Párizshoz közeli Conflans-Sainte-Honorine-ban azért, mert tíz nappal korábban a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed profétáról készített karikatúrákat mutatott be a tanulóknak. A 18 éves iszlamista támadót a helyszínen lelőtték a rendőrök.

A párizsi nagymecset imámja - az arras-i késelés említése nélkül - a pénteki imanapon arra szólította fel a hívőket, hogy "ne importálják" a közel-keleti konfliktust.

A Charlie Hebdo szatirikus hetilap ellen 2015 januárjában elkövetett terrortámadás óta több mint 260-an veszették életüket iszlamista merényletekben Franciaországban.

A kormány pénteken elrendelte minden franciaországi oktatási intézmény fokozott védelmét.

Gérald Darmanin belügyminiszter már korábban jelezte, hogy a Hamász szombati izraeli támadása és az izraeli válaszlépés óta Franciaországban "több mint száz antiszemita incidenst" észleltek, amelyek kapcsán 41 embert őrizetbe vettek. A mintegy ötszáz zsidó vallási helyet és oktatási intézményt azóta 10 ezer rendfenntartó védi.

Franciaországban él Európa legnagyobb muszlim és zsidó közössége is.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az orosz biztonsági szolgálat 11 embert vett őrizetbe a támadással kapcsolatban, közülük négyen a gyanú szerint személyesen vettek részt a lövöldözésben. 115-re emelkedett a moszkvai koncertteremben, a Crocus City Hallban péntek este történt fegyveres támadás halottainak száma. Az összesítések folyamatos emelkedést mutatnak, így a hatóságok attól tartanak, hogy nem végleges a szám. A moszkvai régió egészségügyi minisztériuma szerint a halálos áldozatok között több gyermek is van.
Külpol