Keleti park: éveket kell várni rá, de megéri

Megőriznék a természetes élőhelyeket, pavilont építenének

Keleti park: éveket kell várni rá, de megéri
Még legalább négy-öt évig kell várnunk arra, hogy a város keleti felébe tervezett parkban sétálhassunk – derült ki a Lakossági Innovációs és Ötletközpont (CIIC) csütörtök délutáni közvitáján. Egyelőre még azt sem tudni, mennyibe fog kerülni a park kiépítése, viszont az nyilvános, hogy az ötletbörzén kiválasztott nyertes, a Metapolis Architects, Atelier Mass és Ana Horhat Tájépítészeti Stúdió cégcsoport terveinek elkészítése 6,2 millió lejbe kerülne. A közvitát ugyan sokan követték online, de kevés volt a hozzászóló. Akadt olyan, aki azt szerette volna, hogy a parkot szakaszosan alakítsák ki, hogy a közelben lakók minél hamarabb használhassák az 52 hektáros létesítménynek legalább egy-egy részét. A terveket jövő tavasszal kell leadni, ezt követi a különböző dokumentációk benyújtása, majd a kivitelezési versenytárgyalás meghirdetése és lebonyolítása. Ez utóbbi leghamarabb 2023-ban lehet esedékes, és az ezt követő kivitelezés is több évet vesz majd igénybe.

A Keleti parkról szóló közvitán Emil Boc polgármester elmondta: a megvalósíthatósági tanulmányt jövő év áprilisában kell leadnia a nemzetközi ötletbörze nyertes cégtársulásának. A polgármester bízik abban, hogy sikerül megőrizni az új 52 hektáros létesítmény biodiverzitását, ugyanakkor eleget tenni a sportkedvelők elvárásainak is. Egyelőre még az sem tisztázott, mekkora lesz a park. Mert az, amit most Keleti parkként ismerünk, 45,5 hektár területtel rendelkezik, a tervek viszont 52 hektárnyi területre vonatkoznak, míg az urbanisztikai tanulmányt 68,8 hektárra dolgozzák ki.

Mivel a helyszínen több illegális szeméttelep található a Kolozsvári Közterület-fenntartó Vállalat (RADP) székhe­lyéhez közel, az önkormányzat már nyár óta a hely elkerítésén, korlátok felszerelésén gondolkodik, hogy a szemetet gépkocsiból kidobáló személyek ne férhessenek a helyszínhez. December végéig elkészül a terület kataszteri felmérése, így csak a város jövő évi költségvetésének elfogadása után történhet meg a bekerítés.

A terveket készítő cégtársulás egyik képviselőjétől, Mircea Muntean szakembertől megtudtuk: a több hónapos terepmunkának már látszik az eredménye.

– Többféle tanulmányt készítünk, de mindvégig azt tartjuk szem előtt, hogy a tavak, vízfolyások és patakok élővilágát megőrizzük. A park területén található tavakon bizonyos időszakokban – például fészekrakás idején – tilos lesz a csónakázás, a 3-as számú tavon viszont lesz lehetőség kajakozásra is. A denevérpopuláció megőrzése érdekében megmaradnak a „vadabb” szigetecskék is. A területen több mint 52 fafajtát azonosítottunk, ezekre is mind ügyelni kell. Csak a kiszáradt vagy villámsújtott fákat vágják ki, mivel azok balesetveszélyesek lehetnek – ígérte Mircea Muntean és Ana Horhat szakember.

Megtudtuk továbbá: lesznek kivilágítatlan részek is a parkban, azaz a védett természeti övezeteket nem tervezik megvilágítani. A zöld- és szabadidős övezet megközelíthető lesz a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által néhány évvel ezelőtt átadott korszerű Györgyfalvi negyedi sportbázis és a Iulius Mall bevásárlóközpont irányából. De más irányból is lesz út a park felé: a Duna/Dunării utcából, a Szamosfalvi/Someşeni útról, sőt a még fel sem épült Szopori negyedből is. A park mellett új parkolóhelyeket is kialakítanak: a Szamosfalvi út mentén 129 helyet, a Duna utcában 42 helyet, a Lucia Bulandra utcában 75 helyet.

A parkba tervezett kulturális és sportrendezvények megszervezésére alkalmas pavilonról Silviu Aldea építész elmondta: 420 négyzetméteres multifunkcionális épület felépítése a cél. Ami a parkban zajló sportolási lehetőségeket illeti, lesz 5 és 10 kilométeres futópálya, emellett bicikliutat építenek és szabadtéri fitneszgépeken is lehet majd edzeni.


Különleges játékszerekkel szerelnék fel a játszótereket

Ovidiu Cîmpean városházi fejlesztési igazgató elmondta: az áprilisban benyújtandó megvalósíthatósági tervet a helyi tanácsnak is jóvá kell hagynia, ezt követően bonyolítják le a 10-12 hónapig tartó kisajátítási eljárást. 2023-ban készül el a műszaki terv, és csak ez után hirdethetik meg a kivitelezési versenytárgyalást – ha minden zökkenőmentesen halad. A finanszírozáshoz uniós alapokra fognak pályázni.

Adrian Dohotaru környezetvédelmi aktivista emlékeztette a közvita résztvevőit, hogy a városháza által meghirdetett 2013-as részvételi költségvetés egyik nyertes pályázata volt a Keleti park létrehozása. Sőt, már az 1960-as években felvetődött az akkori városvezetésben, hogy ott parkot hozzanak létre. Másik hozzászóló arra kérte a tervezőket, hogy ne feledkezzenek meg a sporthorgászokról sem, és biztosítsanak számukra horgászhelyeket. A harmadik hozzászóló fedett biciklipályát szeretett volna, a negyedik pedig azt, hogy a parkot szakaszosan alakítsák ki, hogy a környékbeli lakosok minél hamarabb élvezhessék annak előnyeit.

Az ötletbörze meghirdetésekor érvényes elképzelés szerint közkerteket, kiállítótereket terveznek kialakítani a park területén, töltőállomást elektromos járműveknek, szabadtéri és több mint 3000 négyzetméteren fedett sportpályákat, modern közvilágítást és öntözőberendezést. 400 férőhelyes amfiteátrum, szabadtéri színház is lenne. A parkban a legváltozatosabb tevékenységekre nyílna lehetőség a kajakozástól vagy különféle füves pályás sportjátékoktól a kirándulásig, halászatig, jógáig, de lesz függőágyas övezet és piknikezni is leteríthetjük majd a pokrócainkat. Az egykori faiskola helyén kisebb tavat hoznak létre, amely télen jégpályaként szolgálhat. Lesz a parkban csillagvizsgálatra alkalmas, mesterséges fényszennyezéstől mentes övezet is.

(Borítóképünk látványterv)