Indul a Drama 5 pályázat a Reactornál

Indul a Drama 5 pályázat a Reactornál
Drámaíroknak hirdet pályázatot a kolozsvári Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület: a Drama 5 rezidensprogramra tapasztalt illetve kezdő alkotók jelentkezhetnek, akik szeretnének, szakmai körben, szakértők irányításával színdarabot írni, olvasható a független színházi társulat közleményében. A Drama 5 pályázatot ötödik alkalommal hirdette meg az egyesület, a romániai drámaírás bővítését megcélzó programba idén is öt jelentkezőt válogatnak be.

A rezidens-program 2020 májusa és júniusa között zajlik, ez idő alatt a Reactor igyekszik megteremteni a drámaíráshoz megfelelő feltételeket. A programba beválogatott személyeknek Alina Nelega drámaíró tart foglalkozásokat, ad visszajelzést, a rezidensek emellett rendezőkkel, színészekkel, dramaturgokkal, producerekkel találkoznak a program során, támogatást és bátorítást kapnak ötleteik kidolgozásához, olvasható a közleményben.

A pályázatra március 28-ig lehet jelentkezni a rezidente.drama5@gmail.com e-mail címen. A nevezéshez önéletrajzot, motivációslevelet és egy színdarab-tervet kell csatolni, utóbbiban részletesen be kell mutatni a szöveget, amelyen a program alatt dolgozna a rezidens, és egy minimum 1500 karakter hosszúságú részletet is tartalmaznia kell, nem feltétlenül a végleges változatban, közölték a szervezők. Nincs megkötés a témát illetően, viszont az előadásban legtöbb öt színész játszhat. Fizetett rezidensprogramról van szó, a nem kolozsvári lakhelyű jelentkezőknek pedig szállást biztosítanak.

A pályázók kiválasztásakor figyelembe veszik a koncepció eredetiségét, a téma jelentőségét a kortárs társasadalomban, az íráskészséget és a programban való részvétel koherens motivációját. Saját hanggal rendelkező írókat keresnek, akiknek van mondanivalójuk és nem félnek a kísérletezéstől, akik nyitottak a visszajelzésekre és akik szeretnének megismerkedni, közösen dolgozni színházi szakemberekkel. A programban résztvevők névsorát április 8-án hirdetik ki.

Az első találkozó májusban lesz, ekkor Alina Nelega tart háromnapos workshopot a résztvevőknek, a tulajdonképpeni rezidens program június 1–30. között zajlik Kolozsváron.

A Drama 5 során kidolgozott öt színdarabból egyet színpadra visz a Reactor társulata, a többi négy szöveget felolvasószínházként ismerheti meg a közönség. Az egyesület ugyanakkor a szövegek, és azok ajánlásainak, népszerűsítését is vállalja, eljuttatja azokat színházi intézményekhez és szakemberekhez, azzal a reménnyel, hogy elősegítheti a szövegek színre vitelét.

A Drama 5 pályázatról további információk a Reactor weboldalán (www.reactor-cluj.com) és a projekt Facebook oldalán található (www.facebook.com/Drama5.rezidente).