III. liga, 17. forduló: edző nélkül is győzött a Dési Szamos

III. liga, 17. forduló: edző nélkül is győzött a Dési Szamos
Nagy meglepetésre mindazok, akik a hétvégén jelen voltak a Dési Szamos–Nagyváradi AC találkozón hiába keresték a hazaiak kispadján Mészáros Alpár edzőt, a kolozsvári mesternek hűlt helye volt.

A désiek vezetőitől megtudtuk, az előző fordulóban lebonyolított nagysomkúti 0–0-s döntetlen után az edző lemondott tisztségéről, és elhagyta az alakulatot. Ugyanakkor magával vitte két segítőtársát, Ionuţ Bal és Fabian Băieşu másodedzőket is. Nem volt tehát gondmentes hét a múlt szombati forduló küszöbén, de az adódó problémák ellenére a Szamos magabiztosan nyert 2–0 (2–0) arányban a Nagyváradi AC ellen Révkolostoron a III. liga 10. csoportja keretében a 17. fordulóban rendezett találkozón.

Ezúttal Sergiu Costin hátvéd ült a kispadon, ő lemondott játékosi szerepléséről, hogy irányítsa társait, mivel ő a keret legidősebb és legtapasztaltabb tagja. A Körös parti vendégektől kissé tartottak a hazaiak, mivel a tavaly nyáron a zilahi selejtezőn és az idei bajnokság őszi fordulójában is kikaptak tőlük. Most azonban visszavágtak a bihariaknak, akik nagy lelkesedéssel léptek pályára (elméletileg még volt esélyük a selejtezőbe jutásra), de csak azzal maradtak. A désiek minden szempontból felülmúlták vetélytársaikat, és már az első perctől kezdve támadtak. Nem is késett az első gól, a 6. percben Ionuţ Dobrea közelről értékesítette a szerb Stefan Visics jobboldali beadását, Cosmin Verdeş vendégkapus tehetetlen volt, csak nézte, amint a labda bekerül a hálóba (1–0). A 24. percben mintha megismétlődött volna a helyzet, azzal a különbséggel, hogy az évad gólkirályának beívelése ezúttal balról érkezett a második találat szerzőjéhez, Florin Boierean hátvédhez (2–0). Ekkor megnyugodtak a hazaiak, sokkal higgadtabban játszottak, de azért nem húzódtak be védekezni, és a cél nem az eredmény tartása volt. Az igaz, hogy megerősítették a középpályát, és nem engedték támadni a váradiakat, akik inkább hosszú labdákkal próbálták megközelíteni ellenfelük kapuját. Minden ilyen távoli beívelés a NAC legjobb csatárát, a 33. éves Claudiu Codoban volt I. ligás labdarúgót kereste, aki azonban még szuszogni sem tudott a désiek bekkjei között. A védelem állta a sarat, különösen térfélcsere után szinte hibátlanul szerepelt, megvédve az első játékrészben kialakult eredményt, amely a Szamos gárdájának három pontot és az 5. helyet jelenti. A nagyiklódi 5–0 (2–0) arányú szatmárnémetiek szembeni bravúr után, a 17. fordulóban a nagyváradiak ellen is újból kitűntek Vicenţiu Ştir üzletember legényei.

A Dési Szamos a következő tizeneggyel lépett a pályára: Bodea – Boierean, Toma, Negru, Valea –Nuţu, Dobrea, Creciunesc, Colţa – Maxim, Visics; cserék: Brumă, Hordouan és Popa.

A 9. csoportban szereplő Kolozs megyei gárdáknak csak két döntetlenre tellett. A Dési Egyesülés 1–0 (0–0) arányban elvesztette a kudzsiri rangadót, így az utolsó fordulóra marad a döntés, hogy a két együttes közül melyik végez az élen (mindkettő már bebiztosította selejtezős helyét). A désiek voltak veszélyesebbek már az első játékrészben, a másodikban pedig Cocian, Alex Blaj, Ionuţ Rus és Florin Blaj is hagyott ki gólhelyzetet, gólt viszont a Fehér megyeiek rúgtak: a 64. percben Mario Boldea lapos lövése utat talált Dorin Farcaş hálójába (1–0). A találkozó eredménye nem változott, így a CSO ugyanúgy nyert, mint ősszel Désen az Egyesülés. A Kolozs megyeiek előnye két pont az utolsó forduló előtt, az elsőséget akkor tudják biztosan megőrizni, ha legalább annyi pontot szereznek a Szászrégeni Lendület elleni hazai meccsen, mint a kudzsiriak a Kolozsvári Egészség ellen a nagyiklódi kiszálláson.

Dragoş Militaru a következő csapatot szerepeltette: Dorin Farcaş – Roş, Al. Blaj, Vomir, I. Rus – Cătinean – Fl. Blaj, Frăsineanu, Ad. Pop, Chira – Cocian; cserék: Serediuc, B. Pop és Al. Papp.

A Zöld Vírusok egyébként Vajdahunyadon elszalasztották a győzelmet, számos lehetőségük közül csak Andrei Ceaca talált be a 65. percben (0–1) – erre viszont a 85. percben érkezett válasz, Alexandru Muscă volt eredményes (1–1). A hajrában nem sikerült eldönteni az összecsapást, bár a Kolozsvári Egészség emberelőnybe került, s végül Alexandru Oltean a hosszabbításpercekben ordító helyzetet hagyott ki.

Kis Csaba és Dan Matei együttese: Lăzăreanu – Mic, Şumlea, Dan Matei, Bucur – Oltean, Câmpean, Al. Petruş, Creţ – Ceaca, Tilincă; cserék: Poenar és Neamţ.

Fordulatos mérkőzésen 3–3 (2–2) arányú döntetlenre végzett Tordán a helyi Üveg Aranyos FC és a Gyulafehérvári Egyesülés. A hazai csapat beleerősített az elején, az első negyedóra végén már 2–0-ra vezettek Florin Dan duplájával. A csatár előbb a Sebastian Salcău ellen elkövetett szabálytalanság miatt megítélt büntetőt értékesítette a 3. percben, majd a 14.-ben a kapust is kicselezve talált be. Daniel Lupşan egy szöglet nyomán szépített a 29. percben (2–1), majd öt perccel a félidő vége előtt Bogdan Bucurică adta be a labdát balról, Răzvan Fetița pedig a hosszúsarokba fejelt (2–2). Fordulás után a két együttes kiegyensúlyozott küzdelmet vívott mintegy félórán át, a 75. percben viszont a tordaiak ismét előnybe kerültek: a szünetben beállt David Ciurcui megindult a jobb oldalon, három hátvédet kicselezett, lövésébe Rareş Sporea kapus csak beleérni tudott, hárítani nem (3–2). A hajrában Alexandru Giurgiu 20 méteres lövése Marius Ionescu kezét érte, a nagybányai Kemenes Norbert játékvezető a vendégeknek is ítélt büntetőt, amit Ciprian Selagea pedig higgadtan beállította a 3–3-as végeredményt. Az Üveg Aranyos harmadik fordulója nem nyert, és sorozatban másodszor jegyez hatgólos döntetlent.

Artur Podar csapata: Onciu – Pîrv (46. perc Ciurcui), Ionescu, Cordoș, Marcu – Paleoca, Cimpoeșu (61. perc Hetea), Savu, Salcău (87. perc Lemnaru) – Svichi (46. perc Cobârzan), Fl. Dan.

Eredmények:

9. csoport: • Tordai Üveg Aranyos FC–Gyulafehérvári Egyesülés 3–3 (gól: Florin Dan 2 – 3. és 14., az első 11 m, továbbá David Ciurcui – 75. perc, illetve Daniel Lupșan – 29., Răzvan Fetița – 40. és Ciprian Selagea – 86. perc, 11 m) • Szászrégeni Lendület–Marosújvári SK 5–4 (Vlad Bujor 3 – 21., 30. és 63. perc, Harkó Károly – 33., valamint Florin Truță – 75. perc, illetve Alecu Cioară 2 – 12. és 46., Marcel Domșa – 55., továbbá Răzvan Frențiu – 74. perc) • Kudzsiri CSO–Dési Egyesülés 1–0 (Mario Boldea – 64. perc) • Vajdahunyadi SK–Kolozsvári Egészség 1–1 (Alexandru Muscă – 85. perc, illetve Andrei Ceaca – 65. perc) • Alsógáldi Ipar–Nyárádtői Egyesülés 0–0. A táblázaton: 1. DÉSI EGYESÜLÉS 40 PONT, 2. Kudzsir 38, 3. Szászrégen 30, 4. Nyárádtő 24, 5. TORDA 23 (29–25), 6. Gyulafehérvár 23 (26–29), 7. KV. EGÉSZSÉG 21, 8. Vajdahunyad 20, 9. Marosújvár 13, 10. Alsógáld 6.

10. csoport: • Besztercei 1. FC Glória–Váradszentmártoni CSC 2–0 (gól: Adrian Nalați 2 – 9. és 29., a második 11 m) • Nagybányai Minaur–Szilágysomlyói Sport 4–2 (Alexandru Pop 2 – 5. és 7., Andrei Hațiegan – 80., valamint Vasile Pop – 88. perc, illetve Mansour Gueye – 40. és Adelin Neaga – 70. perc) • Zilahi MSC–Szatmárnémeti MSC 2–1 (Sebastian Culda – 28. és Raul Stanciu – 32. perc, illetve Florin Chitaş – 30. perc) • Nagyváradi Esthajnalcsillag/Luceafărul–Nagysomkúti Haladás 0–3 (Tudor Balmoș – 6., 11 m, Mark Parnău – 9. és Andrei Zete – 16. perc, 11 m) • Dési Szamos–Nagyváradi AC 2–0 (gól: Ionuț Dobrea – 6. és Florin Boeran – 24. perc). A táblázaton: 1. Minaur 36 pont, 2. Zilah 33, 3. Beszterce 28, 4. NAC 27, 5. DÉSI SZAMOS 25 (31–25), 6. Szilágysomlyó 25 (26–33), 7. Váradszentmárton 23, 8. Nagysomkút 19, 9. Szatmárnémeti 18, 10. Esthajnlcsillag 5.