Idén is meghirdeti gimnazistáknak szóló filmes műhelyét a TIFF

Idén is meghirdeti gimnazistáknak szóló filmes műhelyét a TIFF
Az előző évekhez hasonlóan kreatív filmes műhelyt hirdet középiskolásoknak a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF): a Let’s Go Digital! elnevezésű programba 14 és 18 év közötti, film, fényképezés és videóvágás iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését várják július elsejei határidővel.

A 19. kiadásához érkező Let’s Go Digital! remek kiindulópontként szolgálhat olyan  középiskolások számára, akik filmes pályában gondolkodnak, a program továbbá segíti őket, hogy szakértők irányításával fedezzék fel a filmek világát. A résztvevőknek a fesztivál tíznapos, július 23. és augusztus 1. közötti időtartama áll rendelkezésére a film megvalósítására, ez idő alatt a filmes szakemberek útmutatókkal látják el őket, hozzáférést kapnak a szükséges, professzionális felszerelésekhez, valamint meghívást a TIFF rendezvényeire is.

A programhoz csatlakozik két korábbi műhely-résztvevő is, akik gyakorlati tanácsokkal és tapasztalatokkal látják el a középiskolásokat, valamint első filmjük elkészítésének kulisszatitkaiba is beavatják őket. A fesztivál utolsó napján az elkészült filmeket bemutatják a szakma képviselői előtt, akik személyre szabott javaslatokkal látják el a fiatal alkotókat.

A workshop első kiadása óta, amelyet 2005-ben szerveztek meg, közel 400 középiskolás vett részt a foglalkozásokon. Többségük később tanulmányait is ezen a területen végezte és ígéretes karriert futott be a filmes pályán, mint például Andrei Huțuleac filmkészítő, Anghel Damian színész, rendező,  forgatókönyvíró, Teona Galgoțiu, Luiza Pârvu, Anda Pușcaș és Ana Maria Comănescu rendezők, Tudor Platon operatőr vagy Letiția Ștefănescu vágó.

Jelentkezni a programba online, a tiff.ro weboldalon keresztül tudnak az érdeklődők július elsejéig, az előválogatást követően pedig a műhelyfoglalkozáson 12 középiskolás diák kap lehetőséget arra, hogy csapatban dolgozzon filmprojektek kidolgozásán.