Ismét magyar alkotás nyerte a TIFF helyi versenyét

Ismét magyar alkotás nyerte a TIFF helyi versenyét
Farkas Ágnes Anna Játsszuk tovább című, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen készített vizsgafilmje nyerte el tegnap este a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) helyi versenyének fődíját, amelyet a döntőbe jutott alkotások vetítését követően adtak át a Bánffy-palota udvarán.

A helyi filmek versenyére benevezett 34 alkotás közül a zsűri hetet válogatott be a végső versenyprogramba, amelyből három a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmszakos hallgatóinak alkotása, hiszen Farkas Ágnes Anna mellett Polacsek Zsófia és Frunza Roland vizsgafilmje is a legjobb hét közé jutott.

„A Játsszuk tovább című kisjátékfilm gyermek- és felnőttkor között egyensúlyozó emberek hétköznapi és mégis különleges nyári estéjét mutatja be. Esti, családi életkép, amelyben a szereplők egy diófa alatt ülve beszélgetnek. (…) Hajnalban valami különleges madárdal hallatszik, a felkelő nap fénye megvilágítja a családot, a mámor mintha megállítaná az időt. Egy pillanatra elmosódnak a korkülönbségek határai, egyszerre felnőtt és gyermek mindenki. Új nap kezdődik, új napsütés és csak feltételezhetjük, hogy a mámor, olyan formában, amilyenben átélték, valamikor újra testet ölt majd” – olvasható a film szinopszisában.

Jelenet Farkas Anna Ágnes Játsszuk tovább című kisjátékfilmjéből

A fődíjat érdemlő alkotást Török Ádám fényképezte, az irányítótanárok Felméri Cecília, Fekete Ibolya, Gózon Francisco és Blos-Jáni Melinda voltak. A helyi verseny 1500 euróval járó fődíja mellett a győztes film alkotója a Numa Film kolozsvári filmprodukciós iroda felajánlásával 15 ezer eurót használhat fel következő filmjének elkészítéséhez.

A TIFF helyi versenyét tavaly egyébként a szintén sapientiás Farkas Boglárka Angéla nyerte el Amit nem vettünk észre című filmjével.

(Borítókép: Farkas Ágnes Anna a díj átvételekor. Fotó: Chris Nemeș)