Húsz legfurcsább termék, amit dél-amerikai élelmiszerboltban találtam

A kaktusz nem csak szobanövény, hanem nasi is

Húsz legfurcsább termék, amit dél-amerikai élelmiszerboltban találtam
1. Légy felkészülve, hogy meg fognak lepni valamivel. Amivel engem legutóbb megleptek, az a twixes virsli volt. A twix-ként csomagolt, és ekként is reklámozott színes, műanyag csomagolásba rejtett, két darab virsli. Ugyanazon módon fogyasztod, mint a fent említett csokoládét. Gyorsan letéped a csomagolást és máris megvan a nasi, ebéd, harapnivaló, kinek mi. Felötlött bennem a kérdés, vajon mennyi tartósítószer rejthet ez magában?

2. Latin-Amerikában bemész az élelmiszerboltba és miközben beledobsz 10 tojást a kosárba, egy robogót is megvásárolhatsz ugyanott. Robogót vagy épp motort. Ki mit szeretne. Olcsó, ezer dollárból megúszod. A sisakról nem is kell gondoskodni, ingyen jön hozzá. Ezt Mexikóban és Kolumbiában láttam. Ez utóbbi a motoros forgalmáról híres/hírhedt. Több mint 8 millió motor van forgalomban. Nicaraguában nem tartják fontosnak a sisakot, így itt felesleges lenne ezt ajándékozni. Ott robog az ember, az asszonnyal és két gyerekkel, és ha a kutyus fel fér rá, akkor az is jön.

3. A sajt imitáció. Nem tudtam, hogy ilyesmi létezik, de úgy tűnik, ez itt szalonképes termék, és nem csak vegáknak ajánlják. Ebből adódóan bizonyos sajtok úgy reklámozzák magukat, hogy “igazi sajt”. Érdekes időket élünk…

4. Hogy lehet főtt és darabolt krumplit vásárolni vagy akár megtakarított zöldséget, már senkinek sem fura, de hogy előre csomagolt híg palacsintát is lehet kapni, ez azért meglepett. Még csak nem is úgy kell ezt elképzelni, hogy a bevásárlóközpont kajálda részében épp most készítették el, és onnan kér az ember elvitelre kettőt. Ez előre becsomagolt! Akár egy csomag keksz vagy egy pálcika fagyi.

5. A kukorica nem mindig sárga, tudtam meg itt, lehet az zöld, de akár lila is, de létezik fehér, narancssárga és fekete is!

6. Ezért kapható tortilla több színben és ízesítésben. Ez új volt. Amikor látod a különféle színű tortillákat egymás mellett, kicsit elcsodálkozol, mennyire kirívóan élénk színek ezek.

7. Kérdés: volt már úgy, hogy akartál készíteni egy süteményt, amihez csak a tojás fehérjére volt szükséged? Micsoda bosszúság, miután feltörtél vagy öt tojást, maradtál öt fél tojással, amit persze gyorsan fel kellett használnod. Ismerős helyzet? Hát erre Mexikóban van megoldás! Mert vásárolható csupán tojásfehérje. Nem tudom, pontosan hány darabot rejt egy doboz, de azt igen, hogy 436 grammot. Hát nem nagyszerű?

8. Ha épp Mexikóban vagy: csípős szárított gyümölcs a nasi.

9. És ha elfáradtál a vásárlásban, akkor “könnyű vizet”.

10. Süteményt amarántból. Ez nekem teljesen új dolog volt. Ez igazi szuperétel és nagyon sok édesség készül belőle.

11. Jelen pillanatban Mexikó a világ második legkövérebb országa, ennek leküzdésére számos kezdeményezés történt, így külön adót rónak ki a cukros üdítőkre (2014-től), és minden termék “főoldalán” megjelenik ennek cukor és zsírtartalma stb. És ez mind jól látható helyen. Nem kell keresnem, mint más országokban.

12. A natúr joghurt nem natúr. Attól, hogy egy joghurton ez áll, nem jelenti, hogy az lenne és nem jelenti azt sem, hogy ez nem lenne cukorral édesítve! És nem is kevéssel! Folyamatos kihívás olyat találni, ami nem mézédes. Olykor ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint egy gyümölcsös joghurt.

13. Nem meglepő módon a boltok kínálata a helyi konyhát tükrözik, így sokszor tetten érhető, hogy mi az, amiből sokat fogyaszt az adott ország. Honduras bármelyik boltjában árusítanak több literes kiszerelésben olajat, mert ott imádnak mindent, ami olajban sült, Panamában több kilogrammos rizses zacskók sorakoznak fel, Mexikóban meg persze hihetetlen gazdag a választás a tortillákbából, boltok sora chilivel van megpakolva.

14. És ha már itt tartunk, vannak kimért termékek, és itt fellelhetünk néhányat, ami nagyon érdekes. Kimért jalapeno (amire már szinte számítottunk is), de talán a citromos chilis sóra nem, illetve a legérdekesebb (szerintem) a híres “mole”, ami nem más, mint egy csokis-csípős fűszerkeverék, ami a közhiedelem szerint csaknem ötven összetevőből áll. Érdekességként: ha ezt piacról vásárolod (ahogy én) akkor 90% esélyed van arra, hogy egy azték leszármazott készítette azt. Egyes adatok szerint Mexikóváros piacain eladott mole szinte teljes egészében nahuatl (azték) készítmény.

15. Nem tudom, miért, de igen nagy meglepetést okozott a zöldséges részlegen álló 4-5 (nagy) tele zsák különféle chilikkel.

16. A banán édes, de akár barna és keserű is. Tudtuk? Ez talán sokak számára már ismert főző műsorokból. Én itt láttam először. Ez a süthető banán nagyon közkedvelt. Olajba kisütik és chipsként vásárolható meg potom áron. De akár otthon is elkészíthető, sóval és fokhagymával ízesítve, olajban sütve vagy kemencében, cukorral édesítve és fahéjjal. A kedvencem, amikor püré készül belőle.

17. Rájöttem, a kaktusz nem csak szobanövény, hanem süthető és ehető is.

18. Az édesszájúaknak: az élelmiszerbolt lesüt egy egész tortát és te kedvedre kivágsz ebből egy darabot.

19. Töpörtyű, a disznó bőre megsütve szinte egy darabban, egy kb. 20x80 cm nagyságú darabra kell gondolni! Eszméletlenül néz ki!

20. Sót fagyihoz. Fagyihoz való sót. Na jó, bevallom még mindig nem áll össze a kép, de így van ez. A latin-amerikai bolt ezt is kínált.

Bonusz 21. Lehet venni jeget. Ez eddig nem is fura. De ha azt mondom, szinte jeget? Az hogy hangzik? Mondom inkább: folyékony jeget lehet vásárolni. Valóban! A szinte-szinte jég, az víz! De érdekessége a csomagolásban rejlik. Egy műanyag zacskó kis kockákra van osztva és mindegyik kis rés meg van töltve vízzel. Csak annyi a dolgod, hogy haza érve beteszed a mélyhűtőbe. Amikor megfagy, máris meglesz a szépen formázott jégkocka. Mert legyünk őszinték: enélkül egy jégkocka formát kellene megtöltened vízzel és be kellene helyezned a fagyasztóba, ez aztán sok munka (biztos ügyetlenkednél és ki öntenél valamennyit, amikor behelyezed a hűtőbe). Gondolom, pont ezért éri ezt már így, zacskóba megvenni!

Gyorsan vettem vagy 20 zacskóval! (Persze, hogy nem).

A világ formabontóbb és színesebb, mint azt elsőre gondolnánk. Egy kultúra a hasán keresztül ismerhető meg. Irány Dél-Amerika! Mutasd, mi van a kosaradban?!