Húsz hivatalos szabadnap lesz 2024-ben

Jövőben 20 hivatalos ünnepnap lesz Romániában, ezekből azonban csak 13 esik munkanapra, a többi pedig szombatra vagy vasárnapra – közölte az Agerpres hírügynkség.

A szabadnapok a következők: január 1. és 2-a (hétfő és kedd), január 24-e (szerda – a Kis Egyesülés napja), május elseje (szerda – a munka nemzetközi napja), május 3-a (ortodox nagypéntek), május 6-a (hétfő – ortodox húsvét másodnapja), június 24-e (hétfő – ortodox pünkösd másodnapja), augusztus 15-e (csütörtök – Nagyboldogasszony), december 25-e és 26-a (szerda és csütörtök – karácsony első és másodnapja).

A kormány által elfogadott határozata szerint a közalkalmazottaknak ezen kívül munkaszüneti nap lesz május 2-a, augusztus 16-a és december 27-e, amelyek hivatalos munkaszüneti napokat kötnek össze a hétvégével. Ezeket a napokat azonban a közalkalmazottaknak be kell majd pótolniuk más napokon, a munkaidő meghosszabbításával.

A többi hivatalos ünnepnap: január 6-a (vízkereszt), január 7-e (Keresztelő Szent János napja), május 5-e (az ortodox húsvét első napja), június elseje (gyermeknap), június 23-a (az ortodox pünkösd első napja), november 30-a (Szent András napja) és december elseje (Románia nemzeti napja) 2024-ben szombatra vagy vasárnapra esik.