Egyre nagyobb méreteket ölt a fuvarozók és a gazdák tüntetése (FRISSÍTVE: A tiltakozás folytatása mellett döntöttek)

Folytatták tiltakozóakciójukat a közúti fuvarozók és a gazdák pénteken is. A munkagépekkel és nehéz járművekkel felvonulók nemcsak Bukarest körgyűrűjén okoztak fennakadásokat, hanem más nagyváros környékén is. Kolozsváron a fuvarozók pénteken már harmadik napja tiltakoztak, ezúttal a taxisokon volt a sor. Tegnap délután körülbelül húsz személygépkocsi vonult a Lomb (Frunzişului) utca – Tordai út – prefektúra útvonalon.

Szerdán és csütörtökön több tucat teherautó akadályozta a forgalmat Kolozsváron és a környező településeken. A járművek Szászfenes kijáratánál gyülekeztek, és hosszú sorban, 5-10 km/h-s sebességgel haladtak, nagy fennakadást okozva a délutáni csúcsforgalomban. A sofőrök plakátokat ragasztottak a teherautókra a következő üzenetekkel: „Ne szórakozzatok velünk!”, „Tényeket akarunk, nem ígéreteket”, „Ez így nem mehet tovább!”, „Mi pusztulunk el, ti pedig béremelést szavaztok meg magatoknak!”

A szerdától tartó, egyre nagyobb méreteket öltő, főleg forgalomlassításban megnyilvánuló megmozdulás résztvevői állításuk szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) drágulása és az üzemanyag jövedéki adójának növekedése ellen tiltakoznak. Azt is sérelmezik, az ukrán gabonát a román utakon külföldre szállító, valamint a konstancai kikötőt eltorlaszoló kamionokat a hatóságok állítólag nem ellenőrzik ugyanolyan szigorral, mint a többi járművet. 

Csütörtökön este a tüntetők teherautókkal és munkagépekkel akartak bevonulni Bukarest belvárosába a kormánypalota elé, amit a csendőrség megakadályozott. A főváros határában, Chiajnán kordont vonva állták útjukat. 

Lehurrogták Simiont és Şoşoácát

Csütörtökön a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion, másik helyszínen pedig a parlamenti botránykeltéseiről elhíresült Diana Şoşoacă, SOS elnöke is megjelent, azt hangoztatva: a csendőrség a tüntetéshez való alkotmányos jogot sérti, amikor nem engedi a gazdákat és a fuvarozókat járműveikkel a főváros központjába vonulni. Simiont és Şoşoacát a tüntetők lehurrogták, és felszólították őket, hogy ne próbálják saját céljaikra kisajátítani tiltakozásukat.

A hírtelevíziókban megszólaltatott tüntetők azt hangoztatták, azért nem jelentették be a demonstrációt, mert spontán tüntetésről van szó, a belügyminiszter szerint viszont a csendőrség törvényesen járt el, mivel a nehéz járművek a fővárosban csak külön engedéllyel közlekedhetnek, amivel – minthogy a megmozdulást nem jelentették be előre – a tüntetők nem rendelkeztek.

Csütörtökön a Romániai Szállítmányozók Szövetségének (FORT) küldöttsége tárgyalt az RCA árának korlátozásáról Sorin Grindeanu szállításügyi miniszterrel, de nem sikerült megegyezniük. 

Predoiu: volt egy kis feszültség... 

Cătălin Predoiu belügyminiszter pénteken azt nyilatkozta a sajtónak, a közúti fuvarozók és a gazdák tiltakozása miatt „volt egy kis feszültség”, de a rendőrség és a csendőrség uralta a helyzetet. Úgy fogalmazott, csütörtökön „civilizált párbeszéd zajlott a tüntetők és a hatóságok képviselői között.

Tájékoztatása szerint a főváros bejáratait továbbra is rendőrök és csendőrök őrzik. „Amíg a tüntetők tiszteletben tartják a szabályokat, addig mindenki kifejtheti a véleményét és gyakorolhatja a jogait. Ez a demokrácia” – jelentette ki Predoiu. 

Pénteken több gazdaszervezet közös közleményben vállalt szolidaritást a spontán megmozdulás résztvevőivel, és arra figyelmeztette a döntéshozókat, a tiltakozási hullám országos méreteket ölthet, ha nem találnak megoldást a gazdák követeléseire.

Barbu: nem tudom, mit kérhetnek tőlünk

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter azt mondta, eddig nem keresték meg semmilyen követeléssel a főváros mellett és több megyében is két napja tüntető gazdák, de „a minisztérium ajtaja nyitva áll” előttük. Emlékeztetett, hétfő délre tárgyalásokra hívta a gazdaszervezetek képviselőit, de ez nem jelenti azt, hogy ne ülne le velük korábban is egyeztetni. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a tiltakozók által felvetett problémák egy részének – például az RCA árának – a megoldása nem a mezőgazdasági minisztériumra tartozik. 

„Nem tudom, mit kérhetnek tőlünk. Hektáronként 100 eurós támogatást nyújtunk, segítjük az állattenyésztőket, fedezzük a gázolaj jövedéki adójának növekedését, tavaly kifizettük az energiafogyasztásuk felét. Ennek ellenére várom, hogy hozzanak létre küldöttséget, és jöjjenek el tárgyalni” – nyilatkozta. 

Ugyancsak pénteken a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért (AAC) nevű gazdaszervezet szolidaritását fejezte ki az országszerte tüntető gazdákkal. A szervezet közölte, hogy elküldi a mezőgazdasági minisztériumnak a mezőgazdasági ágazatban felmerülő, sürgős megoldásra váró problémák teljes listáját. 

Szintén tegnap a nagylaki határátkelőkhöz vezető főutakon is forgalomlassítással tiltakozott több mezőgazdasági termelő, mintegy 50 munkagéppel. Egy helyi gazdaszervezet elnöke, Gheorghe Porubsky elmondta, a spontán akciójuk addig tart, amíg el nem fogy az üzemanyaguk. Közlése szerint a térség mezőgazdasági termelői többek között a piaci árakat letörő olcsó ukrán gabona romániai behozatala, a gazdatámogatások kifizetésének késlekedése, az aszálykárok megtérítésének elmaradása és a magas banki kamatok miatt elégedetlenek.

A tiltakozás folytatása mellett döntöttek a fuvarozók és a gazdák 

Utcai tiltakozásuk folytatása mellett döntöttek a közúti fuvarozók és a gazdák a Marcel Ciolacu miniszterelnökkel folytatott péntek délutáni egyeztetést követően.

A fuvarozók és a gazdák küldöttségének egyik tagja, Dănuţ Andruş a kormánypalotából való távozásakor azt nyilatkozta, szóbeli ígéretet kaptak arra, hogy hétfőtől kezdődően az illetékes minisztériumok és intézmények képviselőiből álló munkacsoportok foglalkoznak majd problémáik megoldásával. "A tüntetés folytatásáról mindenki maga dönt. Mi úgy határoztunk, hogy az utcán maradunk" - fogalmazott.

Hozzátette, a Victoria-palotában tartott egyeztetésen a közúti fuvarozók és a gazdák is képviseltették magukat. A delegáció tagjai beszámolnak társaiknak a megbeszélésen elhangzottakról, majd döntenek a következő lépésekről.

Dănuţ Andruş azt is elmondta, hogy összesen negyven követelésükre várnak megoldást az illetékes hatóságoktól.

Péntek délután Marcel Ciolacu miniszterelnök megbeszélésre hívta a közúti fuvarozók és a gazdák képviselőit a Victoria-palotába.

A kabinet közleménye szerint a találkozón a kormányfő hangsúlyozta, hogy csak párbeszéddel lehet megoldásokat találni a két ágazat képviselői által felvetett problémákra. "Önökhöz hasonlóan a kormány is azt akarja, hogy hatékonyan működjenek a dolgok. A kabinet nyitott a megfelelő, korrekt és gyakorlatba ültethető megoldásokra" - idézték a közleményben Ciolacut.

Az egyeztetésen megállapodtak abban, hogy január 15-én, hétfőn az illetékes minisztérium képviselőinek részvételével összeül a mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozó munkacsoport, kedden a szállításügyi ágazatban hatáskörrel rendelkező tárcák illetékesei tartanak egyeztetést, január 17-én, szerdán pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások témájában lesz megbeszélés. Ezt követően a felek folytatják a párbeszédet, hogy mielőbb elő tudják készíteni az esetleges jogszabály-módosításokat - állt a közleményben.

Az egyeztetésen Marcel Ciolacu miniszterelnök mellett Marian Neacşu kormányfőhelyettes, a miniszterelnöki kancellária vezetője, Alexandru-Mihai Ghigiu, valamint Rareş Hopincă bukaresti prefektus is részt vett.

A közúti fuvarozók szerdától országszerte spontán tüntetésekbe kezdtek, elsősorban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások árának alakulása miatt. Megmozdulásukhoz több gazda is csatlakozott, a főbb gazdaszervezetek azonban elhatárolódtak a kezdeményezéstől.