Holnaptól igényelhetők az élelmiszer-értékjegyek

Holnaptól igényelhetők  az élelmiszer-értékjegyek
Szeptember 29. és november 30. között igényelhetők az Élelmiszerek program keretében kiosztott, összesen 100 lej értékű élelmiszer-értékjegyek. A támogatás benyújtásához szükséges formanyomtatványok elérhetők a polgármesteri hivatal negyedbeli kirendeltségeinél és a Szociális és Egészségügyi Igazgatóság Reguly/Venus utcai székházában, vagy a polgármesteri hivatal primariaclujnapoca.ro honlapján.

A benyújtott kérések és nyilatkozatok ellenőrzése az Országos Adóügyi Hatóság PatrimVen informatikai rendszer, illetve a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal adatbázisa igénybe vételével történik, majd kibocsátják a kedvezményezettek jegyzékét. Az ételjegyeket előjegyzés alapján osztják ki: a kedvezményezettekkel közvetlenül vagy a sajtó közvetítésével veszik fel a kapcsolatot. 

A szociális támogatásra jövedelemtől függetlenül jogosultak: a családon belüli erőszak áldozatai; az emberkereskedelem áldozatai; a súlyos fogyatékkal, rokkantsággal élők; a szociális támogatásban, családtámogatásban részesülők.

A támogatást továbbá azok a nyugdíjasok, szociális vagy családi segélyben részesülők, illetve munkanélküliek (függetlenül attól, hogy részesülnek vagy sem a munkanélküli segélyben), rokkantak, veteránok, háborús özvegyek, deportált személyek, rabok, politikai üldözöttek, forradalmárok vagy árvák igényelhetik, akik családtagonként havonta legfeljebb 786 lejes jövedelemmel rendelkeznek.

Ha egyedülálló személyekről van szó, a havi jövedelem nem haladhatja meg az 1082 lejt.

Igényléskor az alábbi iratokat kell benyújtani a saját felelősségre vonatkozó nyilatkozat mellett. A súlyos fogyatékkal élők esetében, akiket nem szakintézményekben ápolnak személyazonossági igazolványt és a fogyatékossági fokozatba besoroló igazolványt kell csatolniuk. A polgármesteri hivatal keretén belül működő Szociális Védelmi és Egészségügyi Igazgatóságán nyilvántartott fogyatékkal élő személyek esetében csak a saját felelősségre kibocsátott és aláírt nyilatkozatot kell benyújtani. A családon belül erőszak és az emberkereskedelem áldozatai esetében a személyazonossági igazolvány és az áldozati besorolást tanúsító igazolványt (a szociális szolgáltató állítja ki) kell mellékelni.

Nyugdíjasok, rokkantak, veteránok, háborús veteránok özvegyei, deportáltak, foglyok, politikai foglyok, a forradalom mártírjai, özvegyek, munkanélküli segélyben részesülő vagy nem részesülő személyek esetében be kell mutatni a család összetételét igazoló iratokat (személyazonossági igazolványok, születési és házassági bizonyítványok, válási határozatok, örökbeadási határozatok stb.); a családtagok jövedelmét igazoló iratokat (a nettó fizetésre vonatkozó jövedelemigazolás, nyugdíj-, munkanélküli segély szelvénye, pótlékok, a kérést megelőző hónapban megvalósított másfajta jövedelmekre vonatkozó igazolások), ha szükséges, a törvényes képviselő személyazonossági igazolványát; munkanélküli személyek esetében a  megyei munkaerő-elhelyező igazgatóság által kibocsátott és naprakészen láttamozott tagkönyvet vagy igazolványt.