Hollandia: megszületett a döntés, nem hirdetik ki bajnoknak az Ajaxot

Hollandia: megszületett a döntés, nem hirdetik ki bajnoknak az Ajaxot
A második világháború óta először idén nem hirdetnek bajnokot a holland labdarúgó-bajnokságban (Eredivisie), továbbá kieső és feljutó csapatok sem lesznek az első és a másodosztály között – számolt be döntéséről a holland sportági szövetség (KNVB) a hivatalos felületein.

A holland bajnokság küzdelmeit március elején függesztették fel a koronavírus-járvány miatt. Azóta kiderült, hogy a futballbajnoki idényt nem folytathatják az országban, mert szeptember elsejéig minden engedélyköteles rendezvény elmarad Hollandiában, így a nézők nélküli mérkőzések is.

A 25 forduló után jobb gólkülönbségének köszönhetően a román Răzvan Marint is foglalkoztató éllovas (és címvédő) Ajax Amszterdam nem kapja meg az aranyérmet, ellenben a második helyezett AZ 67 Alkmaarral együtt indulhat a Bajnokok Ligája következő kiírásában – az még nincs tisztázva, hogy a két együttes a sorozat melyik szakaszában kapcsolódik be a küzdelmekbe. Az Európa Liga-kvótákat a tabella harmadik, negyedik és ötödik helyezettje, vagyis a Feyenoord Rotterdam, a PSV Eindhoven és a Willem II. kapja meg. A KNVB határozatának egyik legnagyobb vesztese a hatodik Utrecht, amelynek hátránya egy meccsel kevesebbet játszva mindössze három pont volt a Willem II. mögött, ráadásul az Utrecht a kupadöntőbe is bejutott, amelyet szintén nem játszanak le, pedig onnan is kvalifikálhatta volna magát a nemzetközi porondra. Az Utrecht várhatóan anyagi kárpótlást kap majd a KNVB-től az őt hátrányosan érintő döntés miatt, akárcsak a másodosztály első két helyezettje, a Cambuur és a De Graafschap, amelyek nem jutnak fel az élvonalba – az Eredivisie utolsó két helyén végző csapat, az ADO Den Haag és az RKC Waalwijk pedig nem esett ki.

A holland szövetségnek május 25-ig írásban kell tájékoztatnia az UEFA-t arról, hogy az országban miért nem fejezik be a bajnoki és kupaküzdelmeket, és hogy mi alapján döntött az európai kupaindulást érő helyek kiosztásáról.