Hiába kisebb a költségvetés, lendületes év elé néz Nagyenyed

Több fronton a város magyarságáért

Hiába kisebb a költségvetés, lendületes év elé néz Nagyenyed
A Nagyenyedi Helyi Tanács nemrég mindössze 4 perc alatt elfogadta a város 2018-as költségvetési tervezetét. Ezt követően Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere sajtótájékoztatót tartott a sajtó magyar képviselőinek, amelyből sokkal részletesebben kiderültek az idei tervek, elképzelések. Úgy tűnik, Nagyenyed ígéretes év elé néz annak ellenére, hogy a tavalyinál jóval kevesebb pénzből gazdálkodhat. A városban két új gyár épül, ami megoldhatja a város legégetőbb problémáját – a munkahelyek hiányát –, de olyan látványos befektetések és fejlesztések is körvonalazódnak – részben EU-s pénzekből –, mint a városi park ás a piac rendbetétele, bicikli- és terelőút építése, földalatti szeméttároló kialakítása, a Torockó felé vezető út felújítása, nem utolsó sorban pedig az enyedi református templom rehabilitációja, illetve a templomot övező várfal és bástya áűllagmegőrző munkálatainak folytatása.

– Sikeres volt a 2017-es esztendő, hiszen ugyanabból a költségvetésből, amellyel az előző városvezetés gazdálkodott, sokkal többet tudtunk megvalósítani – kezdte a beszámolót az alpolgármesterasszony a tőle megszokott lényegretörő stílusban, és tény: bárki láthatja, hogy tavaly  összehasonlíthatatlanul több fejlesztés valósult meg a városban, mint az előző években. 2018-ban az enyediek további látványos befektetésekre és fejlesztésekre számíthatnak, főleg az infrastruktúrában, útépítés és -javítás terén.

Ami az összköltségvetést illeti, 69 185 670 lejből gazdálkodhat a város, ez 28,82%-kal kevesebb, mint tavaly. A csökkenés részben a jövedelemadó 16%-ról 10%-ra való csökkenéséből adódik, ám a kisebb költségvetés Enyeden nem jelent különösebb akadályt a tervek megvalósítását illetően.

Érkeznek a rég várt befektetők

Nagyenyed legégetőbb problémája a munkahelyek hiánya, egészen pontosan a stabil és jól fizető munkahelyeké, hiszen egyébként naponta jelennek meg – többnyire kevésbé vonzó – álláshirdetések.

A jó hír az, hogy a város kezd vonzó lenni a befektetők szemében: jelenleg két új gazdasági egység létrehozása körvonalazódik. Az önkormányzat tulajdonában levő Tudor Vladimirescu ( Tövis u.) utcai 10 hektáros területet felparcellázták és annak egy 3000 négyzetméteres részén egy bútorgyár illetve egy alkatrészgyár fog épülni, és úgy tűnik, van egy harmadik jelentkező is, egy szolgáltatói cég. Érdeklődés mutatkozik továbbá a Tribun Tudoran (Hidegkút) utcában levő beépíthető, szintén a város tulajdonát képező földterületek iránt is. Továbbá, a felenyedi dán papucsgyár 50-ről 150-re növeli az alkalmazottak számát, egy ekkora bővítést pedig már megérez a város.

Rendbehozzák a városi parkot és a piacot

Az alpolgármester kiemelte: folytatódik a városi park és környékének szépítése. A Dózsa György utcában (Sétatér) és negyedben a szennyvízhálózat korszerűsítése, asztfaltozás és a járdák kiépítése van beütemezve 2018-ra, a Făget, Florilor és a Brazilor utcákban már neki is fogtak a munkálatoknak. A parkban hozzáláttak a szerpentin útburkolatának, ennek mentén padokat helyeznek el, kijavítják a régi, porladozó lépcsőket és kiterjesztik a közvilágítási hálózatot is.

Az önkormányzat másik látványos és hasznos befektetése a piac korszerűsítése. Tavaly ott megjavították a járdát, kicserélték a kockakőveket, illetve a virágárusok számára házikókat létesítettek, az idén pedig kibővítik a fedett részt, és lehúzható zsalugátereket szerelnek fel, ily módon télen lezárhatóvá válik a részleg. Kijavítják továbbá a piac melletti járdákat és utakat, a macskakövek viszont megmaradnak, de egy speciális anyaggal kiegyenesítik ezt a szakaszt is.

Tisztább és biztonságosabb lesz a város

Folytatódik a várost átszelő patak menti Meseriașilor (Rózsa u.) és a  Strâmtă (Vízpart) utcák felújítása: a gázvezeték-csere végeztével padokat helyeznek ide és sétálóutcává alakítják őket. Újságírói kérdésre válaszolva Lőrincz Helga elmagyarázta, hogy a patakmeder és közvetlen part karbantartása a vízügyi vállalat feladatkörébe tartozik, az önkormányzat legfeljebb hulladékgyűjtő akciókat kezdeményezhet, mint azt meg is tette 2017-ben az önkéntesek segítségével. Hozzátette: sikerült azonosítani azt a néhány családot, amelyik az Enyed-patakot szennyezi, és folyamatban van ellenük a hozott intézkedések gyakorlatba ültetése.

Újszerű kezdeményezésnek számít, hogy az önkormányzat egyezményt kötött a Green Days céggel egy földalatti szemétgyűjtő kialakítására a Sergent Hațegan (az ún. „Dallas”) negyedben, és e környezetkímélő, egyben esztétikus megoldást a közeljövőben fokozatosan kiterjesztenék a település más negyedeire is.

Bővülni fog a közvilágítási hálózat és a város teljes kivilágítását ledes égőkre cserélik, a közbiztonságra pedig hamarosan 55 térfigyelő kamera fog felvigyázni. A kóbor kutyák problémáját egy új menhely létesítésével igyekeznek orvosolni, amelyet már az idén megépítenek.

Bicikliutak kialakítása is szerepel a tervben

A sajtótájékoztatón megtudhattuk: a Micro lakónegyedben folytatódnak az utak, járdák és a vízhálózat korszerűsítési munkálatai, újabb parkolót létesítenek (a tavaly egyébként 81 parkolóhelyet hoztak létre városszinten).

Két fontos közlekedési útvonal korszerűsítése is a tervek között szerepel, egyik a városból kivezető Șt. O. Iosif (Kovács Gyula) utca, amelyet teljesen felújítanak. Idén folytatják az állatvásár terének három évre szóló, jövőre befejeződő rehabilitációját, amelynek keretében a teherforgalom számára is elérhető lesz a ma szinte járhatatlan, ortodox temető alatti útszakasz. Ezáltal létrejön a Csombord irányából érkező forgalom számára a gyulafehérvári főútra való rövidítés, így a terelőútnak köszönhetően Enyed forgalma valamelyest fellélegezhet.

A Fehér Megyei Tanáccsal közös projekt keretében 2018-ban beindul a Felenyedről Torockó felé vezető 107-es jelzésű megyei út javítása a meghibásodott szakaszon, mégpedig a városközponttól, a Várszeg/Rákóczi utca sarkától kiindulva – a tervek szerint a biciklisek számára kialakított külön sáv is lesz a felújítást követően.

Uniós pénzeket sikerült lehívni

Összesen négy EU-s pályázat fut jelenleg a városban, egyik a fent említett 107-es megyei út felújítását célozza.

A legátfogóbb támogatás talán a belváros rendezésére vonatkozik, amelyet még az előző polgármester, Horațiu Josan indítványozott. A terv viszont igen komplexnek bizonyult, túl költségesnek és ezért kivitelezhetetlennek, ezért a jelenlegi városvezetés több részre bontotta azt, és az időbeli kivitelezést is hosszabb távra ütemezte be. A látványterv legmarkánsabb eleme természetesen a Református Vártemplom, és egy sétálóutca kialakítása a vár körül.

Természetesen a városközpont ódon épületeinek megóvása is a stratégia része. Helyi szinten figyelemreméltó kezdeményezésnek számít, hogy hamarosan az érintettek számára lakossági fórumot rendeznek, melyben tájékoztatják őket a folyó év januárjában meghozott tanácsi határozatról, amely leszögezi, hogy azok az ingatlantulajdonosok, akik önerőből feljavítják a frontot, adókedvezményben részesülnek, azoknak viszont, akik elmulasztják, növelik az adójukat.

Örvendetes hírnek számít, hogy a fele-fele arányban uniós illetve megyei tanácsi pénzekből átépítés alatt levő kultúrotthon megőrzi az utcára néző arculatát. Nem sikerült viszont megmenteni a Titu Maiorescu iskola mellett levő régi szép épületet, a volt pénzügyi palotát. Mivel az évekig gondozatlan ingatlan lassan életveszélyes romhalmazzá válik , az önkormányzat lebontatja, és helyébe – szintén EU-s forrásokból – zöldövezetet alakít ki, ahol majd bicikli- és görkorcsolya pályák, szabadtéri mozi és pihenőhelyek várják a helybélieket.

Lőrincz Helga alpolgármester felsorolta az elbírálás alatt levő további uniós projekteket is. Az országos Máltai Szeretetszolgálattal közösen egy olyan pályázatot nyújtottak be, amelyik az idősek iránti tiszteletet helyezi előtérbe és a szociális problémákra egyaránt reflektál. Konkrétan, a Simion Bărnuțiu (Alsóporond) utcában, a volt óvoda épületében egy nyugdíjas központot alakítanak ki, ahová napközben az idősek betérhetnek szót váltani, különböző tevékenységeken részt venni, de az is lehetővé válik, hogy a felügyelet nélkül maradókat hozzátartozóik bevigyék néhány órára, amíg elintézik teendőiket vagy munkába mennek. A további EU-s pályázatok az otthoni betegápolást, a romák integrációját és a szegénysorsúakat célozzák meg.

A most kidolgozás alatt, benyújtás előtt levő uniós projektek a Micro negyedben levő napközi fejlesztésére és a városi tömegszállítás korszerűsítésére (elektronikus buszok forgalomba helyezésére és új bicikliutak kialakítására) vonatkoznak, de EU-s pénzekből finanszíroznák a Technikai Líceum teljes felújítását is.

A Fejlesztési Minisztérium támogatja a unicípiumot

Az említett tárca négy pályázatot ellenjegyzett mindeddig, így a Iazului (Vízköz) és a Grădinii (Kert) utcák korszerűsítését támogatja, megújul továbbá a Morii (Malom) utca is, a stadionnál levő hidat és a közeli, a Micro negyed illetve a Penny üzlet bejáratainál levő két körforgalmat is beleértve.

 A város közigazgatásához tartozó falvak közül a Fejlesztési Minisztérium a muzsinai ivóvízellátás bevezetését támogatja, ugyanakkor más forrásokból is lesznek vidéki beruházások: folytatják a csatornahálózat kialakítását Csombordon, Szentkirályon és Felenyeden, Alsó-, Közép- és Felsőorbón pedig még idén meglesz a vízhálózat, utána nekifoghatnak az úthálózat kiépítésének.

Jótékonysági összefogás a kisvárosban

2017-ben számos önkormányzati program bizonyult népszerűnek, így a Made in Aiud kampány, a nemzetközi folklórfesztivál, a Mozgás hete, a szabadtéri mozivetítés, az egészségvédő-, hulladékgyűjtő- és a szegényeket támogató kampányok, a karácsonyi vásár és műjégpálya kialakítása, mindezekkel idén is találkozhatunk.

Újdonságnak számít, hogy a tavasz folyamán lesz egy szobrásztábor, illetve az interetnikus művésztábornak 2018-ban újra Enyed ad otthont.

A lakosság körében nagy elismerést vívott ki a 2018. januárjában elindított kampány, amellyel egy CT-re (számítógépes tomográfra) gyűjtenek. A helyi önkormányzat, az Astra és a SPER Alapítvány által közösen nemrég rendezett jótékonysági bálon a kórház közleménye szerint 17 600 eurónak megfelelő összeg gyűlt össze, és az adománygyűjtés folytatódik. Az önkormányzatnak feltett szándéka a létfontosságú orvosi műszer beszerzése, ezért akár részletre is megvásárolná a 230 ezer euró értékű készüléket.

Magyar érdekeltségek

Mint ismeretes, a nyertes uniós pályázatnak köszönhetően, restaurálni fogják  az enyedi református templomot, jelenleg a versenytárgyalás zajlik. Lőrincz Helga alpolgármester vázolta a templomot övező várfal munkálatainak helyzetét is. A város tulajdonában levő falak és bástyák felújítása már több éve elkezdődött, a munkálat mindvégig nehézkésen haladt. A jelenlegi városvezetésnek sikerült pénzt szereznie a hátralevő falrész és a két bástya felújítására, reményeik szerint február 25-én már aláírják a szerződést, ezáltal sikerül a falak és bástyák állagmegóvó munkálatait a templom javításával párhuzamosan végezni.

A Bethlen-utcai tarthatatlan állapotok is orvoslásra kerülnek, az Erdélyi Református Egyházkerülettel való együttműködésnek köszönhetően, hiszen az utóbbi által megvásárolt 9 lakókonténereknek most rakják le az alapjait a városszéli telepen és a villanyhálózat kiépítése után már megkezdődhet a kilakoltatás, azaz idén már kiürül a Bethlen utca.

A 2018-as helyi költségvetésből sikerült támogatást nyerni közösségünk idei  két legnagyobb rendezvényére, a II. Fehér Megyei Magyar Napokra és az országos IKE táborra is, melyet idén Nagyenyeden szerveznek meg.

Összességében egy lendületes, a költségvetés szempontjából ésszerűnek tűnő esztendőnek nézünk elejébe a Maros-parti kisvárosban.