Hétvégén Kolozsváron vetítik a cannes-i fesztivál filmjeit

Hétvégén Kolozsváron vetítik a cannes-i fesztivál filmjeit
Idén is nézhetünk cannes-i filmeket Kolozsváron: a Les Films de Cannes fesztivál október 27. és 29. között hetedik alkalommal várja a közönséget a Győzelem, a Művész és a Dacia moziba, ahol tizennégy nagyjátékfilmet láthatnak a nézők.

Alig néhány hónappal a cannes-i világpremier után a kolozsvári közönségnek most lehetősége nyílik megnézni az év legfontosabb, a kritikusok és a közönség által egyaránt nagyra értékelt filmeket – tájékoztattak közleményükben a szervezők.

A 2023-as Arany Pálma-díjas Justine Triet francia rendező Egy zuhanás anatómiája (L'Anatomie d'une Chute) című filmje, amely 2023-ban Berlinben elnyerte az Arany Medvét, Nicolas Philibert francia dokumentumfilmes Az Adamanton (Sur l'Adamant) című alkotása és az idei Cannes-i filmfesztivált megnyitó Jeanne du Barry – csak három olyan cím, amelyet ezen a fesztiválon láthat először a kolozsvári közönség.

Emellett vetítik a zsűri díjával, a FIPRESCI-díjjal, a legjobb színésznőnek és a legjobb színésznek járó elismeréssel, valamint a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat kapott filmeket. Az idei cannes-i versenyben szereplő 19 filmből (több mint 2000 filmből választották ki) 8 filmet vetítenek, valamint a hivatalos Un Certain Regard és Filmkészítők kéthete szekciók filmjeit.

Cristian Mungiu rendező, aki a Les Films de Cannes projektet 14 évvel ezelőtt kezdeményezte, október 26-án, csütörtökön Kolozsváron lesz Tania Ionașcu, a nagymamám. Egy besszaráb életrajz című könyvének bemutatóján, amelyet a Humanitas könyvesboltban szerveznek meg.

A fesztivál filmjeit a filmedefestival.ro oldalon mutatják be részletesen, a vetítések programja pedig a Győzelem, a Művész és a Dacia mozi honlapjain olvasható. A Dacia moziban tartott vetítésekre ingyenes a belépés – hívták fel a figyelmet a szervezők.

A legjobb dokumentumfilmnek járó Arany Szem díjat érdemelte ki a Négy lány

A FESZTIVÁLON VETÍTETT FILMEK:

Hulló levelek (Fallen Leaves), r. Aki Kaurismaki, a zsűri nagydíját és a FIPRESCI-díjat elnyerő filmet október 29-én, vasárnap 17.30 órakor a Győzelem moziban vetítik.
A száraz füvekről (About Dry Grasses), r. Nuri Bilge Ceylan, a legjobb színésznőnek járó díjat elnyerő filmet október 28-án, szombaton 17.15 órakor a Győzelem moziban és 19.30 órakor a Művész moziban vetítik.
Tökéletes napok (Perfect Days), r. Wim Wenders, a legjobb színésznőnek járó díjat és az ökumenikus díjat elnyerő filmet október 28-án, szombaton 15 órakor a Győzelem moziban vetítik.  
Csak a folyó folyik (Only the river flows), r. Wei Shujun, az Un Certain Regard szekció filmjét  október 28-án, szombaton 18.30 órakor a Dacia moziban, október 29-én, vasárnap 15.30 órakor a Művész moziban vetítik.
Egy szebb jövő (A Brighter Tomorrow), r. Nanni Moretti, a cannes-i fesztivál versenyfilmjét október 28-án, pénteken 20 órakor a Győzelem moziban vetítik.
Egy zuhanás anatómiája (Anatomy of a fall), r. Justine Triet,  Arany Pálma díjat elnyerő filmet október 29-én, vasárnap a Győzelem és a Művész moziban vetítik.
Négy lány (Les Filles d’Olfa), r. Kaouther Ben Hania, a legjobb dokumentumfilmnek járó Arany Szem díjat elnyerő filmet október 29-én, vasárnap 15 órakor a Győzelem moziban vetítik.
Club Zéró (Club Zero), r. Jessica Hausner a cannes-i fesztivál versenyfilmjét október 27-én, pénteken 20.30 órakor a Művész moziban vetítik.
Az Adamanton (Sur L’Adamant), r. Nicholas Philibert, a Berlinben Arany Medve díjat elnyerő filmet október 27-én, pénteken 18.30 órakor a Dacia moziban és október 28-án, szombaton 15 órakor a Művész moziban vetítik.
Jeanne du Barry az idei Cannes-i filmfesztivál nyitófilmjét és október 28-án, szombaton 17 órakor a Művész moziban vetítik.
Megoldások könyve (Le livre des solutions), r. Michel Gondry, s Filmkészítők kéthete szekció filmjét október 29-én, vasárnap 17.30 órakor a Művész moziban vetítik.  
A civil (La Civil), r. Teodora Ana Mihai, a 2021-es cannes-i fesztivál Un Certain Regard szekciójának közönségdíjas filmjét október 29-én, vasárnap 18.30 órakor a Dacia moziban vetítik.
R.M.N., r. Cristian Mungiu, a 2022-es cannes-i fesztivál versenyfilmjét október 26-án, csütörtökön 18.30 órakor a Dacia moziban vetítik, utána a rendező tart mesterkurzust.

A borítóképen Alma Pöysti és Jussi Vatanen a Hulló levelekben