Heti Fortepan rovat - Fogadd szeretettel! Ajándékozás mindig, minden körülmények között

Heti Fortepan rovat - Fogadd szeretettel! Ajándékozás mindig, minden körülmények között
Szeptemberben múlt egy éve, hogy a Fortepan rovata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ honlapjára költözött, azóta pedig minden pénteken közzétesznek egy fotóválogatást és annak történetét. Ezúttal a 20. századi Magyarország ajándékozási szokásainak változásaiba, formálódásába nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Ma már annyira magától értetődő velejárója a karácsonynak a szaloncukor, hogy el sem tudnánk képzelni nélküle az ünnepet, de vajon mikor terjedt el a fogyasztása Magyarországon? Melyek voltak az úgynevezett slágerajándékok a húszas években? És vajon hogyan nézett ki a hatvanas években egy karácsonyi kirakat? Hogyan hatott a tömegcikkek megjelenése a családi ünnepekre és milyen ajándékokat kaptak a felnőttek? Mikor volt népszerű ajándék a gázkonvektor, a tompahegesztett Magdi edénycsalád és a zsebrádió, illetve mikor terjedt el a karácsonyi vásárok jelensége? Ilyen és ehhez hasonló, ajándékozással kapcsolatos kérdésekre keres és ad választ a Heti Fortepan legújabb összeállítása.

„Az ajándékozás fontos, ősi gesztus, a rokoni, a baráti kötődést, az egymáshoz tartozást fejezi ki, illetve igyekszik megerősíteni időről időre. A régiek persze elcsodálkoznának a mai szédült szokásokon, korábban jóval kötöttebb volt az ajándékozások rendszere, születéskor, kereszteléskor, eljegyzéskor, házasságkötéskor volt aktuális és praktikus, nem bármikor és bárkinek” – olvasható a cikk bevezetőjében.

Az érdeklődők a Heti Fortepan weboldalán tekinthetik meg a teljes összeállítást, amelynek szövegét Lukács Zsolt írta, képeit pedig Virágvölgyi István válogatta.

(Borítókép: Mi minden lapulhatott egy (tehetősebb) magyar család karácsonyfája alatt 1940-ben? Fotó: Fortepan / Miklós Lajos)