Hamarosan látogatható lesz a Szent Mihály templom tornya

Hamarosan látogatható lesz a Szent Mihály templom tornya
Aki meg akarja tekinteni a várost a Szent Mihály templom tornyából, hamarosan megteheti: április 25-től kezdődően lehet időpontot foglalni a szentmihalytemplom.ro honlapon. Kezdetben a toronylátogatásra szerdán és szombaton 10–17.30 óra között, míg vasárnap 12.10–17.30 óra között lesz alkalom, de László Attila főesperes szerint elképzelhető, hogy a jövőben más napokon is lesz lehetőség a torony megtekintésére. László Attila elmondta: a toronyba nem csak a szép kilátás miatt érdemes felmenni, hanem azért is, mert így közelebb kerülhetünk Istenhez. Szintén a toronyban kap majd helyet egy barokk oltár, amelynek még zajlik a restaurálása. A Szent Mihály plébánia új munkatársa, Kedves Kornél a toronylátogatással kapcsolatos teendőket intézi. Természetesen vannak szabályok és óvintézkedések, amelyeket mindenkinek be kell tartania. A tervek szerint a közeljövőben kiállítótermet is kialakítanak a toronyban.

Amikor 2013-ban elkezdték megálmodni a templom felújítását, tudták, hogy ez maga után vonja a torony látogathatóvá tételét is. Most már új, biztonságos lépcsőkön lehet feljutni a toronyba. – Nemcsak a szép kilátásért érdemes kitekinteni, hanem azért is, mert ezáltal lelkünk Istenhez közelít. Emlékszem, amikor először mentem fel a toronyba, nem csak az érintett meg, amit láttam, hanem az Istennel való lelki közelség – fogalmazott László Attila római katolikus főesperes a péntek déli sajtótájékoztatón. Hozzátette: a harangokat is meg lehet majd nézni, de a látogatók nem érinthetik meg ezeket.

A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy öt évig ingyenes lesz a toronylátogatás. Iskolai osztályokat, hittancsoportokat is fogadnak, míg az egyik csoport a templomot tekinti meg, addig a másik fellátogat a toronyba. – A Szent Mihály plébánia munkatársat alkalmazott Kedves Kornél személyében, aki majd a toronylátogatással kapcsolatos teendőkkel foglalkozik. És az új kamerarendszer kiépítése folyamatban van – mondta még el a főesperes, aki szerint a toronyba visszakerül az s régi barokk oltár is, ami eddig is ott állt, de még zajlik a restaurálása. Sőt kiállítóterem is lesz, amely állandó vagy időszakos kiállításoknak ad majd helyet.

A főesperestől azt is megtudtuk: a toronyban is lesz majd felügyelő, mert a tavaly nyári szomorú tapasztalat alapján – amikor anyacsavarok tűntek el a lépcsőkből – szükség lesz erre.

A toronylátogatásra egyelőre szerdán és szombaton 10-17:30 óra között, illetve vasárnap 12:10 és 17:30 óra között lesz alkalom. Szigorúan tilos a harangok és rögzítő elemeik megérintése, kopogtatása, mozgatása. Tilos áthajolni a korláton, vagy a korlát peremére felállni, a torony teraszáról bármit kidobni vagy kiönteni, illetve dohányozni vagy bármilyen tüzet okozó tevékenységet végezni. A látogatóknak négy-öt lépcsőfok követési távolságot kell tartaniuk. Eső esetén az erkélyre való kijárás nem lehetséges. A látogatóknak ellenőrizniük kell lábbelijüket, hogy az balesetmentes járást biztosítson. A torony teraszára lépés előtt ellenőrizni kell, hogy tárgyaik biztonságban vannak, és nem zuhanhatnak le. Mobiltelefont, fényképezőgépet, távcsövet csak nyakba akasztva vagy csuklóhoz rögzítve használható. A tárgyak leeséséből eredő károkért a plébánia semmilyen felelősséget nem vállal.