Műhely

A közelgő zenei fesztivál miatt július 29.–augusztus 9. között ideiglenesen elköltöztetik a Sétatér közelében (a Bem/G. Coşbuc utca és a Függetlenség/Splaiul Independenţei út közötti területen) működő termelői mozgópiacot.
Közhír
Aki meg akarja tekinteni a várost a Szent Mihály templom tornyából, hamarosan megteheti: április 25-től kezdődően lehet időpontot foglalni a szentmihalytemplom.ro honlapon. Kezdetben a toronylátogatásra szerdán és szombaton 10–17.30 óra között, míg vasárnap 12.10–17.30 óra között lesz alkalom, de László Attila főesperes szerint elképzelhető, hogy a jövőben más napokon is lesz lehetőség a torony megtekintésére. László Attila elmondta: a toronyba nem csak a szép kilátás miatt érdemes felmenni, hanem azért is, mert így közelebb kerülhetünk Istenhez. Szintén a toronyban kap majd helyet egy barokk oltár, amelynek még zajlik a restaurálása. A Szent Mihály plébánia új munkatársa, Kedves Kornél a toronylátogatással kapcsolatos teendőket intézi. Természetesen vannak szabályok és óvintézkedések, amelyeket mindenkinek be kell tartania. A tervek szerint a közeljövőben kiállítótermet is kialakítanak a toronyban.
Közhír
Arról, hogy milyen volt a régi karácsony Nagyenyeden és hogyan ünnepeltek az itteni családok, a tősgyökeres enyedieknek számító Lőrincz házaspár, Zoltán és Gertrúd meséltek, akiknek köszönhetően bepillantást nyerhetünk az egykori magyar és német polgárok ünnepnapjaiba.
Életmód
„Tisztelt kispetri közbirtokossági tagok, falusiak és hétvégi lakóink!” – így kezdődik annak a közgyűlésnek a felhívása, amelyre szombaton, október 29-én került sor Kispetriben. A résztvevők – ott lakók, onnan elszármazottak és újonnan a településre költözők – egymással ismerkedhettek, ugyanakkor a falu sorsáról, jövőjéről is beszéltek, terveztek. Reményt keltő a falu jövője, ha a fiatalok kezükbe veszik a sorsát.
Közhír
A százötven éves kolozsvári magyar nyelvű felsőoktatás ünnepét emelték ki hétfőn a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) román és magyar tagozatának évnyitóján. Daniel David BBTE-rektor és Soós Anna magyar tagozatért felelős rektorhelyettes szerint októberben több ezzel kapcsolatos eseményt szerveznek. Soós Anna elmondta: a jubileumi eseménysorozat október 12-e és 14-e között zajlik. Daniel David szerint a BBTE első számú küldetése az oktatás, a második a kutatás, a harmadik pedig a társadalommal való jó kapcsolat kialakítása. Céljuk, hogy jó szakembereket és jó állampolgárokat formáljanak. Hatos Attila diákszenátor, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) elnöke azzal bátorította a gólyákat, hogy Kolozsvár és a BBTE biztos alapja lesz az egyetemi tanulmányaiknak. „Kolozsvár mindig is tőlünk, a magyar egyetemistáktól volt hangos. Itt az ideje, hogy most a ti hangotok hallatszódjon” – fogalmazott a diákszenátor.
Közhír
A koalíció döntése szerint szeptember végére elkészül a jogszabálytervezet a tűzifával fűtő lakosságot támogató intézkedésekről – jelentette be a mai kormányülés elején Nicolae Ciucă.
Közhír
Két ember holttestét és egy személygépkocsit találtak szerdán a búvárok a Kolozs megyei Tárnica-tóban, 15 méteres mélységben - közölte a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).
Közhír

A kolozsvári Jókai (Napoca) utca 16. szám alatti Minerva Ház (egykori gróf Lázár Ház) tizennégy elkorhadt, régi földszinti utcai ablakának a kicserélése az eredetiekkel hasonló újakra, továbbá az épület Jókai utca felöli földszinti homlokzatának restaurálása 182 282 lejbe került, amely költségünkhöz 10 729,95 lejes támogatást a magyar kormány által működtetetett Bethlen Gábor Alaptól kaptunk, a BGA/1847/2021. ikt. számon nyilvántartott pályázatunkra. Ez csaknem két ablak kicserélésére volt elegendő, a többi költséget egyesületünk saját forrásaiból fedezte.

Életmód
Cáfolta azokat a híreszteléseket egy csütörtöki nyilatkozatában Hulusi Akar török védelmi miniszter, amelyek szerint a török hadsereg vegyi fegyvert is bevet az északkelet-szíriai offenzíva során az Ankara által terrorszervezetnek tartott Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen.
Külpol
A Templom-utca legvégén, ahol hatalmas fák nőnek és szénakazalok virítanak a mezőn, ott, ahol már csak alig pár ház emelkedik az égig, épített édesapám egy hatalmas házikót, olyan nagyot, amely a felhőkig ér. Mellettünk már nincsenek szomszédok, csak az óriás fal egyik felében, és ott is csak egy öreg néni lakik, meg Cirmos, a folyton nyávogó macska.
Életmód
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy ösvény. Az ösvény a kerek erdő legnagyobb tölgyfájától indult.
Életmód
Barátnője házában több adagnyi konfettiesőt kapott a nyakába és lufikat Saoirse Ronan, akivel így közölték a jó hírt: Oscar-díjra jelölték a Lady Bird című filmben nyújtott alakítása miatt.
Hűha