Hamarabb lesz aquapark, mint kulturális központ Kolozsváron?

A tömegrendezvények helyszíneit érdemesebb pénzelni?

Hamarabb lesz aquapark, mint kulturális központ Kolozsváron?
A kolozsvári és a megyei önkormányzat befektetési politikáját, illetve a stratégiai beruházásokat elemző szakemberek szerint a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Kolozs Megyei Tanács döntéshozó illetékeseinél bizonyos tipológia figyelhető meg: elsősorban a tömegrendezvények lebonyolítására alkalmas elképzeléseket és terveket támogatják, talán azért, mert a sportrendezvényeken, koncerteken, fesztiválokon ugyanis rengeteg olyan személy részt vesz, aki potenciális szavazatot jelent a helyhatósági vagy parlamenti választásokon. Elemzők szerint az elmúlt évek legjelentősebb beruházásait a sportlétesítmények felépítésére eszközölték: ilyen volt például a Kolozsvár Aréna és az új sportcsarnok is, előbbi 45 millió, utóbbi pedig 19,5 millió euróba került. A kolozsvári polgárok egy rétege ezek után joggal kérdezheti: de mikor építik végre fel a Transilvania Kulturális Központot? Úgy tűnik, aquaparkja hamarabb lesz a kincses városnak.

Az elmúlt évtizedben a megyei és városi önkormányzat egyértelműen a tömegrendezvényeknek otthont adó létesítmények felépítését és az ilyen jellegű rendezvények megszervezését támogatta – állapítják meg a két közintézmény tevékenységét és befektetési stratégiáját elemző szakemberek. A rossz nyelvek azt állítják, a politikusok elsősorban arra gondolnak, hogy a stadion, a multifunkcionális sportcsarnok, illetve az Untold típusú tömegrendezvények szavazat formájában sokkal többet hoznak a konyhára, mint például a sokkal szűkebb rétegek szórakozását és művelődését elősegítő Transilvania Kulturális Központ.

A szabadelvű Emil Boc által vezetett városháza az elmúlt időszakban jelentős összegeket fordított az infrastrukturális beruházásokra, a tömegközlekedés jelentős mértékű fejlesztésére, de elhanyagolta a különféle kulturális intézményeknek otthont adó Transilvania Kulturális Központ felépítésére vonatkozó tervet. Nemrég a Szociáldemokrata Párt (PSD) Kolozs megyei szervezete szemrehányást is tett városvezetőnek annak kapcsán, hogy az általa vezetett intézmény prioritásnak nyilvánította a többek között a Transilvania Filharmóniának otthont adó ingatlan megvalósítását, de az ügyben nincs előrelépés. Emlékeztették a polgármestert, hogy 2014-ben nagy csinnadrattával azt ígérte, hogy amennyiben nem sikerül meggyőzni egy magánbefektetőt, akkor a beruházást teljes egészében a helyi költségvetésből finanszírozzák.

Az önkormányzat azzal védekezik, hogy jelen pillanatban a versenytárgyalás előkészítésén dolgozik. Emil Boc és munkatársai továbbra is abban reménykednek, hogy a Transilvania Kulturális Központot sikerül magánbefektető segítségével megvalósítani. A polgármesteri hivatal szerint a közintézmény partnere irodaházat vagy szállodát, illetve föld alatti parkolót épít majd, s a városháza által biztosított előnyök fejében egyúttal megvalósítja a kulturális létesítmény egy részét is. A föld alatti parkolót a kulturális központ is használhatja majd – tudtuk meg a városházától. Közölték azt is, hogy a központ megtervezésére vonatkozó versenytárgyalás dokumentációjának összeállítása, illetve a licit kiírása előtt véget kell vetni a városháza és a tervező közti adminisztratív és pénzügyi jellegű konfliktusnak, amely a Számvevőszék döntése alapján keletkezett. Az ügyet tovább bonyolítja az is, hogy minden jel arra mutat: a városháza nem rendelkezik a szükséges anyagi háttérrel a jelentős beruházás megvalósítására, de ezek ellenére azt reméli, hogy az ingatlan otthont ad majd a Kolozs Megyei Tanács fennhatósága alá tartozó Transilvania Filharmóniának és a Zeneakadémiának. 

Mint ismeretes, a filharmóniának évek óta hányatott a sorsa, mivel Andrei Marga, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem volt rektora irreálisan magas bért kért az Egyetemiek Házának előadóterméért. A filharmónia művészei hosszú ideig a teljesen alkalmatlan Diákművelődési Ház nagytermében játszották a klasszikus darabokat, a megyei tanácsnak még úgynevezett akusztikus dobozt is kellett vásárolnia annak érdekében, hogy a zenekedvelők élvezhessék az előadást a rossz akusztikájú teremben.

A tömegek kikapcsolódását és szórakoztatását célzó aquapark megvalósítása sokkal reálisabb perspektívákkal rendelkezik, mint a Transilvania Kulturális Központ. Amint arról korábban a Szabadság is beszámolt, 2013-ban az Emil Boc vezette városháza 1 millió lejt, azaz mintegy 222 ezer eurót utalt ki annak érdekében, hogy élményfürdővé változzon a Donát negyedi Sun strand. Nemrég fel is avatták a létesítmény korszerű, fedett, olimpiai méretű úszómedencéjét, jelenleg pedig a magasfeszültségű oszlopok elköltöztetésén dolgoznak az aquapark projektjének folytatása érdekében.

Marius Tabacu, a Transilva­nia Filharmónia igazgatója a Szabadságnak úgy nyilatkozott: nagy szükség lenne a kulturális létesítményre. – Benne voltam abban a grémiumban, amely a befektetés előtti feladatfüzetet állította össze. Az épületre és az 1500 férőhelyesre tervezett koncertteremre azt mondták, túl nagy. Megjegyzem, hogy manapság hetente megtelik az Egyetemiek Házának 820 férőhelyes előadóterme. Múlt héten például már kedden elfogytak a jegyek. Előfordult, hogy jómagam is a lépcsőn ültem, nem volt már több hely a teremben. Nagy előrelépést jelent, hogy a világhálón is lehet jegyet rendelni. Informatikusunk szerint az egyetlen filharmónia vagyunk az országban, amely ezt lehetővé tette – mondta Marius Tabacu. Hozzátette: tudomása szerint már létezik elvi engedély az építkezésre vonatkozóan, de a licitet nem lehet kiírni, mert a Számvevőszék jelentésének erre vonatkozó tartalma miatt a polgármesteri hivatalnak pereskednie kell a tervezővel. – Emil Boc polgármester a tavasszal azt mondta, amennyiben nem sikerül túllépniük a különböző akadályokon, akkor a városháza saját forrásból finanszírozza majd a beruházást. Hogy az elmúlt évtizedekben a helyhatóság elsősorban az infrastrukturával és a sporttal, valamint a tömegrendezvényekkel kapcsolatos befektetésekre összpontosított? Ehhez nem kívánok hozzászólni. Kétségtelen viszont, hogy már rég nagy szükség van a kulturális központra – fogalmazott a Kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója.