Kulturális központ épül a volt laktanya helyére

Mégsem itt lesz a Transilvania filharmónia új székhelye?

Kulturális központ épül  a volt laktanya helyére
A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal odaítélte a Magyar/1989. december 21. utcai volt kaszárnya felújítását és fenntartható felhasználását célzó szerződést. Ezzel, ha nem is úgy, ahogy eredetileg elképzelték, de pontot tesznek a több mint tízéves történet végére. A műemlék épület felújítását cégtársulás végzi el, amelynek tagja a szatmári Euras és a kolozsvári Addconcept cég. A föld alatti épületrészben kiállítótereket és képzőművészeti műhelyeket hoznak létre, a földszinti terek pedig különböző események helyszínéül szolgálhatnak majd. A manzárdban művészeti stúdiók és oktatási tevékenységek lebonyolítására alkalmas helyiségeket alakítanak ki. Mindebből az a következtetés is levonható, hogy az önkormányzat egyelőre letett arról, hogy oda építse meg a filharmónia székhelyét, és megelégszik a jóval kisebb, de mégis kulturális rendeltetésű épülettel. Guttmann Szabolcs építész szerint a hely alkalmas lehet a kulturális tevékenységek befogadására.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a napokban jelölte ki a nyertes cégtársulást, amely kulturális központot hoz létre a Magyar/1989. december 21-e utcában, ahol régebben kaszárnya állt, időközben pedig az is kiderült róla, hogy műemlék. Most hatmillió euróért egy kisebb – alagsorból, földszintből, emeletből álló – épület megvalósítására készülnek, amelyben kialakítják a Kolozsvári Kulturális Központ Egyesület (Asociaţia Centrul Cultural Clujean) székhelyét (is). A létesítmény létrehozását célzó szerződés értéke közel 28 millió lej, míg az előre nem látható költségekre áfamentesen 1,85 millió lejt szán a városháza. A projekt része a 2021–2030-as Integrált Városfejlesztési Stratégiának (SIDU). A munkálatok időtartama 24 hónap.

– A volt kaszárnya területe nem biztos, hogy elég lett volna annak a többfunkciós épületegyüttesnek a megvalósításához, amiről kezdetben szó volt. A filharmónia új székhelyének létrehozása mellett egykor az is felmerült, hogy magánbefektető is szállodát épít ott, ám a mai napig nem sikerült ilyen befektetőre lelni. A tervezett kétszintes mélygarázs megépítése is sokba került volna, és a magánbefektetőket talán az is elriasztotta. Mérete folytán az ingatlan nem annyira a város, hanem a Hóstát/Mărăşti negyed kulturális szükségleteit elégítheti ki – nyilatkozta lapunknak Guttmann Szabolcs építész.

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatalt már 2011-ben foglalkoztatta a filharmónia új székhelyének sorsa. Akkor a kaszárnya helyére tervezték megépíteni a filharmónia mellett a zeneakadémia székhelyét, és a tervben kétszáz szobás szálloda is szerepelt. Négy évvel ezelőtt mindez hatvanmillió euróba került volna, és az önkormányzat kész lett volna ötvenmillió eurós hitelt felvenni a megvalósítás érdekében.

A fentiek tükrében az a következtetés vonható le, hogy a filharmóniának a közeljövőben nem lesz új székhelye. Ha pedig sikerül megépíteni ezt a kisebb épületet, akkor azt a Kolozsvári Kulturális Központ Egyesület fogja kezelni, amely jó néhány évvel ezelőtt Asociaţia Cluj-Napoca 2021 néven azzal foglalkozott, hogy Kolozsvár elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet. 2017-ben az egyesület egy Európai Kortárs Művészeti Központot (ECCA) akart létrehozni a volt kaszárnya helyén 12 millió euróból. A tervek szerint a létesítménynek 2020-ra kellett volna elkészülnie, de a tervet nem tudták megvalósítani. Hat-hét éve a helyszínen – jobb híján – 299 férőhelyes parkoló működik.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)