Florin Cîţu szerint van esély a korábbi kormánykoalíció újraélesztésére (FRISSÍTVE)

Florin Cîţu szerint van esély a korábbi kormánykoalíció újraélesztésére (FRISSÍTVE)
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Florin Cîțu vezette tárgyalóküldöttség először a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) ült szerdán tárgyalóasztalhoz, hogy megpróbálják elsimítani az ellentéteket, s helyreállítani a tavaly decemberben kialakult, majd szeptember elején felbomlott jobbközép PNL-USR-RMDSZ koalíciót. Ezt követően a PNL elnöke kijelentette: nagy esély van a PNL, az USR és az RMDSZ alkotta koalíció újraélesztésére. Florin Cîţu beszámolója szerint elvekről és a kormányprogramról tárgyaltak az USR-vel, csoportterápiához hasonlítva a megbeszélését. „Én optimistán távozom a megbeszélésről. Nagy az esély a koalíció helyreállítására” – szögezte le a pártelnök, hozzáfűzve: a miniszterelnök-jelölt személyéről nem esett szó, de elvileg egyetértés van abban, hogy ez a tisztség a PNL-t illeti meg. Dacian Cioloș, az USR elnöke is úgy nyilatkozott, hogy esély körvonalazódik a koalíció helyreállítására. Cîţu szerda este a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőivel is tárgyalni fog, illetve a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának vezetőjével is.

Az USR-vel és a PSD-vel tervezett találkozókra azt követően került sor, hogy a PNL országos politikai bürója kedd este arra hatalmazta fel az alakulat tárgyalóküldöttségét, hogy egyeztethessen a parlament valamennyi demokratikus pártjával a kormányalakításról, azaz módosították azt a két korábbi határozatot, amelyek kizárták az USR-vel, illetve a PSD-vel a közös kormányzás lehetőségét. Az országos tanácsnak azt a korábbi döntését, miszerint hivatalból a pártelnök a kormányfőjelölt, egyelőre nem módosították, de Klaus Iohannis államelnök jelöli ki a miniszterelnököt – tette hozzá. Kiemelte viszont, hogy a PNL igényt tart a miniszterelnöki tisztségre a PSD-vel és az USR-vel folytatandó kormányalakítási tárgyalásokon.

Cîțut kedd esti sajtóértekezletén arról faggatták az újságírók: hogyan fog most szövetségre lépni azzal a PSD-vel, amely ellen ő maga is hetekig tüntetett, amikor 2017-ben “uralma alá próbálta hajtani az igazságszolgáltatást”. Cîțu azt állította, a PNL nem adja fel céljait, és kormányzati jelenléte lesz a garancia arra, hogy Románia az európai úton marad.

Ugyanakkor nem adott egyértelmű választ arra, hogy kit javasol most a PNL miniszterelnöknek. Ebből a román média azt a következtetést vonta le: Cîțu még mindig reménykedik abban, hogy kormányfő maradhat, holott az USR miatta lépett ki a kormányból és a PSD is nyilvánvalóvá tette, hogy őt tartja felelősnek a válságért.

Orban a jobbközép koalíció helyreállítását támogatja

A PNL parlamenti frakcióiból kilépett törvényhozók a jobbközép koalíció helyreállítását támogatják, és nem szavaznának meg egy PNL-PSD alkotta kormányt – jelentette ki szerdán Ludovic Orban. A volt pártelnök nyilatkozatában cáfolta azokat az értesüléseket, miszerint a PNL jelenlegi vezetősége azért kényszerül koalícióra lépni a PSD-vel, mert a liberálisok parlamenti frakciójából kilépett törvényhozók ellehetetlenítették a jobbközép koalíció helyreállítását.

Orban közölte: tárgyalt valamennyi kollégájával, aki hozzá hasonlóan kilépett a PNL-frakcióból vagy ki fog lépni a közeljövőben, és egyértelműen azt a döntést hozták, hogy nem szavaznak meg egy esetleges PNL-PSD-kormányt.

„Mi a jobbközép koalíció helyreállításában akarunk részt vállalni” – nyomatékosította, hozzátéve: csak olyan jobbközép kormányt fognak támogatni, amelynek kormányprogramja az üzleti környezetet, a befektetések fellendítését és a nagy infrastrukturális beruházásokat támogató intézkedésekre alapoz. 

Ciolacu saját kormányfőnek kér bizalmat

Marcel Ciolacu, a párt elnöke szerdán kifejtette: a PSD kész együttműködni bármelyik másik párttal a politikai válság megoldása érdekében, az újabb kormányalakítási egyeztetéseken pedig saját miniszterelnök-jelöltje számára fog kormányalakítási megbízást kérni az államfőtől.

A szociáldemokraták a korábbi két, meghiúsult kormányalakítási kísérlet alkalmával nem javasoltak miniszterelnököt, mivel mind a Klaus Iohannis államfőt támogató PNL, mind a Dacian Cioloș volt miniszterelnök vezette USR elzárkózott attól, hogy koalícióra lépjen a legfőbb politikai ellenfelüknek tartott, általuk korrupt, Európa-ellenes, kommunista utódpártnak nevezett PSD-vel.

Ciolacu most arra reagált, hogy sem az USR által a kormányfői posztra javasolt Cioloșnak, sem a PNL által jelölt Nicolae Ciucának nem sikerült parlamenti többséget szereznie az általuk javasolt kisebbségi kormányokhoz, a PNL ezért kedden “rugalmasabb” álláspontra helyezkedett, és úgy döntött: mind a PSD-vel, mind a Florin Cîțu liberális miniszterelnök vezette jobbközép kormányból kilépett és a kabinet bukását előidéző USR-vel tárgyalásokat kezdeményez egy parlamenti többséggel rendelkező koalíciós kormány megalakításáról.

“A PSD kész vállalni a kormányzás felelősségét, hogy kivezessük az országot abból a válságból, amelybe a jobboldali kormányok sodorták” – mondta a PSD elnöke. Ciolacu nem árulta el, milyen tárcákra tartanak igényt, és kit jelölnének kormányfőnek. A PSD száz rövid és középtávú intézkedésből álló prioritáslistát készített, s ennek alapján előbb a közös kormányprogramról akar megállapodni leendő partnereikkel, a kormányzati posztokon pedig majd később osztoznak.

Önálló miniszterelnök-jelöltet javasol az RMDSZ is

„Lesz miniszterelnök-jelöltje az RMDSZ-nek, amellyel az államelnök elé megyünk, ha egyeztetésre hív bennünket. Egyáltalán nem tartom elvetendő javaslatnak, hogy egy következő koalícióban – legyen az a PNL-USR-RMDSZ vagy a PNL-PSD-RMDSZ – az a legkisebb politikai alakulat adja a miniszterelnököt, amely a stabilitást képviseli” – közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdai Facebook-bejegyzésében.

Kelemen Hunor szerint lehet beszélni arról, hogy a szövetségnek csak 6-7 százaléka van a parlamentben, de nem ez az érdekes. „Sokkal fontosabb onnan megközelíteni a kormányalakítás kérdését, hogy melyik az a politikai alakulat, amely a racionalitás és a következetesség hangja volt az elmúlt időszakban, és amelynek a miniszterelnök-jelöltje integratív személyiség” – hangsúlyozta a politikus.

Az RMDSZ a Cîțu-kabinet megbuktatása utáni első kormányalakítási egyeztetésen is hasonló kezdeményezéssel állt elő, arra hivatkozva, hogy Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, ugyanis a következő fél évben olyan fontos döntéseket kell hozni a világjárvány, az energiaárak, a jövő évi költségvetés-tervezet, vagy a nemzeti helyreállítási terv megvalósítása terén, amelyeket ügyvivő kormány nem hozhat. Az RMDSZ akkor – ideiglenes megoldásként – azt javasolta Klaus Iohannis államfőnek, hogy a következő hat hónapra RMDSZ-es miniszterelnökre bízza az ország vezetését, időt adva a pártoknak arra, hogy megtalálják az együttműködés módozatait.