Jogi bizottság: megszavazták Florin Cîţu mentelmi jogának a megvonását

Jogi bizottság: megszavazták Florin Cîţu mentelmi jogának a megvonását
Kedvezően véleményezte ma a szenátus jogi bizottsága a Florin Cîţu volt kormányfő elleni bűnvádi eljárás elindításának jóváhagyására vonatkozó ügyészségi igénylést. A jelenleg szenátori tisztséget betöltő Cîţu ellen hivatali visszaélés gyanújával vizsgálódna a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a koronavírus-vakcinák beszerzésével kapcsolatos ügyben.

A jogi bizottság egyöntetűen támogatta a DNA igénylését, amelyről a felsőház plénuma szerda délben kezdődő ülésén fog szavazni.

A volt miniszterelnök hétfőn két ügyvéddel jelentkezett a szenátus jogi bizottságánál, hogy áttanulmányozza a nyomozati anyagot. Akkor azt nyilatkozta, arra fogja kérni törvényhozó társait, hogy szavazzák meg mentelmi jogának megvonását. Azt is kijelentette, hogy a hatályos romániai törvények tiszteletben tartásával látta el kormányfői feladatait.

A DNA csütörtökön közölte: kéri az elnöki hivatal és a szenátus jóváhagyását ahhoz, hogy büntetőeljárást indíthasson három hivatali visszaéléssel gyanúsított személy ellen a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésével kapcsolatos ügyben. A gyanúsítottak Florin Cîţu volt kormányfő, illetve Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek.