Megfosztanák mentelmi jogától Florin Cîţut

Megfosztanák mentelmi jogától Florin Cîţut
A szenátus házbizottsága pénteken a jogi bizottsághoz küldte a korrupcióellenes ügyészségnek (DNA) azt a kérését, hogy a felsőház engedélyezze a koronavírus elleni oltások beszerzésével összefüggésben hivatali visszaéléssel gyanúsított Florin Cîţu liberális párti szenátor, volt kormányfő elleni büntetőeljárás elindítását. A jogi bizottságnak november 29-ig, szerdáig kell állást foglalnia az ügyben.

A Cîţu mentelmi jogának megvonásáról ezt követően a plénum dönt. A DNA csütörtökön közölte: kéri az elnöki hivatal és a szenátus jóváhagyását ahhoz, hogy büntetőeljárást indíthasson három hivatali visszaéléssel gyanúsított személy ellen. A gyanúsítottak Florin Cîţu volt kormányfő, illetve Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek.

Florin Cîţu volt miniszterelnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora csütörtök este a Facebook-oldalán azt írta, hogy a köztisztségekben végzett tevékenysége mindig a jóhiszeműségen és a törvények tiszteletben tartásán alapult. „Teljes mértékben bízom az igazságszolgáltatásban, és meg vagyok győződve arról, hogy a folyamatban lévő eljárás az igazság kiderítéséhez vezet” – írta bejegyzésében.

Liberális források korábban közölték, hogy a PNL frakciója támogatni fogja Florin Cîţu volt kormányfő mentelmi jogának visszavonását, amikor a DNA kérését a szenátusban szavazásra bocsátják. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu is kijelentette, hogy frakciójuk meg fogja szavazni Florin Cîţu liberális szenátor mentelmi jogának felfüggesztését.

Borítókép: Facebook