FIFA-gála: Lewandowski az év játékosa, Szoné a Puskás-díj

FIFA-gála: Lewandowski az év játékosa, Szoné a Puskás-díj
Robert Lewandowski, a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München lengyel válogatott csatára nyerte az év játékosa címet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA), amelyet csütörtök este a zürichi díjátadó gálán adtak át.

A 32 éves támadó – aki az előző szezonban 47 mérkőzésen 55 gólt szerzett (10 Bajnokok Ligája-találkozón 15-ször talált be) – pályafutása során először érdemelte ki az elismerést. Lewandowski a német bajnokságot, a Német Kupát, a német Szuperkupát, a BL-t és az európai Szuperkupát is elhódította.

A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki.

Lewandowski mellett a hatszoros győztes argentin Lionel Messi (FC Barcelona), valamint a legjobbnak ötször megválasztott portugál Cristiano Ronaldo (Juventus) szerepelt a szűkített listán.

A lengyel klasszis beszédében kiemelte, óriási elismerést jelent számára, hogy ezzel a díjjal két mostani riválisával azonos szintre került. Hozzátette, a szezon legemlékezetesebb pillanata a Bajnokok Ligája-győzelem volt számára.

Lewandowski a mostani idényben is jeleskedik, 17 meccsen 18-szor talált be. A lengyel csatár 58 ponttal lett első, Cristiano Ronaldo 38-cal, Leo Messi 35-tel végzett.

A koronavírus-járvány miatt ezúttal online rendezett eseményen Szon Hung Min, a Tottenham Hotspur dél-koreai támadója nyerte az év legszebb góljáért járó, 12. alkalommal odaítélt Puskás Ferenc-díjat.

A 28 esztendős futballista tavaly december 7-én a Burnley ellen saját térfeléről indulva, nagyszerű szóló végén szerzett felejthetetlen gólt. A 11 jelölt közül a 24 pontos Szon mellett még két uruguayi, Giorgian De Arrascaeta (22 pont) és Luís Suárez (20 pont) volt a legjobb három között.

Szon az online interjúban elmondta, az első gondolata, miután átvette a labdát, a passz volt, de mivel nem talált társat, megindult, és végül saját magát is meglepve sikerült góllal befejeznie a szólót. Ezt a találatot a Premier League-ben is az előző idény legszebb góljának választották.

Az Év edzője díjat a német Jürgen Klopp, a harminc év után angol bajnok FC Liverpool szakvezetője zsebelte be, megelőzve honfitársát, Hans-Dieter Flicket, aki a Bayern Münchennel százszázalékos teljesítménnyel nyerte a Bajnokok Ligáját, és minden lehetséges trófeát begyűjtött. Klopp a nyilatkozatában meglepetésnek nevezte a végeredményt. Mindkét szakvezető 24 pontot kapott, a döntést a szövetségi kapitányok által leadott voksa hozta meg. A harmadik helyen az argentin Marcelo Bielsa 11 ponttal zárt.

A legjobb kapus címet a Bayern hálóőre, Manuel Neuer zsebelhette be 28 szavazattal, megelőzve a 20 pontos brazil Alisson Beckert (FC Liverpool) és a 12 pontos szlovén Jan Oblakot (Atlético Madrid).

Az év férfi válogatottja a FIFA–FIFPro szerint: Alisson Becker (FC Liverpool) – Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Sergio Ramos García (Real Madrid), Virgil van Dijk (Liverpool), Alphonso Davies (Bayern München) – Kevin De Bruyne (Manchester City), Thiago Alcantara (Liverpool/Bayern), Joshua Kimmich (Bayern) – Lionel Messi (FC Barcelona), Robert Lewandowski (Bayern), Cristiano Ronaldo (Torinói Juventus).

A női játékosok között meglepetésre az angol hátvéd, Lucy Bronze lett az első, aki 2020-ban harmadszor is elhódította a Bajnokok Ligája-trófeát francia együttesével az Olympique Lyonnal. A 29 éves játékos átigazolt a Manchester Cityhez, 52 szavazattal lett első, megelőzve a 40 pontos dán csatárt, Pernille Hardert (VfL Wolfsburg/Chelsea) és a 35 pontot gyűjtött francia hátvédet Wendie Renardot (Lyon).

A női csapatok edzői rangsorában a holland szövetségi kapitány, Sarina Wiegman győzött 26 ponttal, megelőzve a 20 szavazatot szerzett Jean-Luc Vasseurt (Lyon) és a 12 voksot begyűjtő Emma Hayest (Chelsea).

A legjobb női kapus címet a 34 esztendős francia Sarah Bouhaddi érdemelte ki a Paris Saint-Germaintől 24 ponttal, megelőzve chilei klubtársát Christiane Endlert (22 pont) és az amerikai Alyssa Naehert a Chicago Red Starstól (10 pont).

Az év női válogatottja a FIFA–FIFPro szerint: Christiane Endler (Paris Saint-Germain) – Lucy Bronze (Olympique Lyon), Wendie Renard (Lyon), Millie Bright (Chelsea) – Delphine Cascarino (Lyon), Barbara Bonansea (Torinói Juventus), Veronica Boquete (AC Milan) – Pernille Harder (Chelsea), Vivianne Miedema (Arsenal), Tobin Heath (Manchester United), Megan Rapinoe (OL Reign).

A szurkolói különdíjat a brazil Marivaldo Francisco da Silva kapta, aki mintegy 12 órát gyalogolt naponta, összesen 60 kilométert tett meg három várost érintve, hogy kedvenc együttesét, a Sport Recifét láthassa. Szavazatot kaptak még a kolumbiai szurkolók és James Andersson.

A sportszerűségi díjat a 17 éves olasz focista, Mattia Agnese érdemelte ki, az Ospedaletti játékosa elsősegélyben részesítette, és megmentette ájult társa életét.

A közel kétórás gálán megemlékeztek a közelmúltban elhunyt két futball-legendáról, az argentin Diego Armando Maradonáról, illetve az olasz Paolo Rossiról.