Bajnokok Ligája: óriási pofonba szaladt a Barca

Bajnokok Ligája: óriási pofonba szaladt a Barca
A német Bayern München megsemmisítő, 8–2-es vereséget mért az FC Barcelonára, így bejutott a négy közé a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A katalán csapat története legsúlyosabb európai kupavereségét szenvedte el.

Korán vezetést szerzett a bajor gárda: gyors ellentámadás végén 16-oson belüli kényszerítő után a 113. BL-meccsét játszó – és ezzel Philipp Lahmot maga mögé utasítva a német rangsor élére lépő – Thomas Müller vette be honfitársa, Marc-André ter Stegen kapuját. Mindössze három percet kellett várni az egyenlítésre, az ugyancsak német válogatott hálóőr, Manuel Neuer kapuját is müncheni játékos vette be: a spanyol Jordi Alba Ramos centerezése után az osztrák védő, David Olatukunbo Alaba lőtt a léc alá. A tizedik perc megkezdésére pedig már a katalánok is előnyben lehettek volna, ám az argentin Lionel Messi középre csavart beadása, amelyhez senki nem tudott hozzáérni, a kapufán csattant.

A nagy iramú találkozón felváltva forogtak veszélyben a kapuk, a 20. perc végén pedig újfent a 250. BL-meccsét játszó Bayern vezetett a horvát Ivan Periszics éles szögből leadott lövése után. Noha Ter Stegen nagyot védett, a játékrész derekára kétgólosra hízott a német bajnok és kupagyőztes előnye: látványos passz után Serge Gnabry volt eredményes. Sőt, fél óra elteltével Müller közelről ismét gólt szerzett, az egyenes kieséses szakaszban 23. alkalommal talált be a világbajnok támadó, ezzel harmadik a portugál Cristiano Ronaldo (67) és Messi mögött (47). A labdabiztosan játszó, határozottan letámadó bajorok kézben tartották a mérkőzést, ennek hatására az FC Barcelonánál sorra jelentkeztek a pontatlan passzok, rossz labdakihozatalok.

A fordulást követően sem változott a játék képe, de a lengyel Robert Lewandowski találatát les miatt nem adta meg a bíró, majd némileg váratlanul érkezett a barcelonai szépítés, az uruguayi Luis Alberto Suárez Díaz egyéni villanásával, pazar cselét követő góljával. A némileg feszültté, kapkodóvá váló összecsapásba Alphonso Davies csempészte vissza a futballt, a 19 éves kanadai a bal szélen bolondította meg a portugál Nélson Cabral Semedót, majd tökéletesen szolgálta ki Joshua Walter Kimmichet.

A záró tíz percre fordulva a társak gólt lövettek a BL-ben már 14 találatnál járó Lewandowskival. A gólpasszt a 75. percben pályára lépő a brazil Philippe Coutinho Correia adta, az éppen az FC Barcelonából kölcsönbe érkezett középpályás röviddel később gyors egymásutánban kétszer maga is eredményes volt.

A Bayern fölényesen diadalmaskodott az ötszörös BL-győztesek csatáján, a pandémiát követő leállás utáni 13. tétmérkőzését is megnyerte sorozatban, megtartotta esélyét a triplázásra, és készülhet az elődöntőre, amelyben a szombati Manchester City–Olympique Lyon párharc továbbjutójával találkozik.

Eredmény, Bajnokok Ligája, negyeddöntő: • Bayern München (német)–FC Barcelona (spanyol) 8–2 (gól: Thomas Müller 2 – 4. és 31., Ivan Periszics – 21., Serge Gnabry – 28., Joshua Walter Kimmich – 63., Robert Lewandowski – 82., valamint Philippe Coutinho Correia 2 – 85. és 89. perc, illetve David Olatukunbo Alaba – 7., öngól és Luis Alberto Suárez Díaz – 57. perc).

Hatvankilenc év után kapott ki hat góllal az FC Barcelona

Hatvankilenc év után kapott ki hat góllal az FC Barcelona labdarúgócsapata, amely pénteken 8–2-es vereséget szenvedett a Bayern Münchentől a BL negyeddöntőjében.

Ezt megelőzően ekkora különbségű sikerre – a futballstatisztikákkal foglalkozó Opta adatai szerint – a városi rivális Espanyol Barcelona volt képes, amely 1951 áprilisában mért 6–0-s vereséget egy bajnokin a Barcára. A gránátvörös-kékek kapuját nyolcszor 1946-ban az FC Sevilla tudta bevenni legutóbb, azon a kupatalálkozón 8–0-s végeredmény született.

A Bayern első csapatként szerzett nyolc gólt egy mérkőzésen a BL egyenes kieséses szakaszában.

A hatodik bajor találatot Robert Lewandowski szerezte, aki 60. alkalommal viselte a Bayern mezét a sorozatban, ezalatt 50-szer volt eredményes. Ennél kevesebbre csak Cristiano Ronaldónak volt szüksége egy csapatban a félszáz BL-gólhoz, neki ez még a Real Madrid játékosaként 50 meccsen sikerült. A BL-idényben már 14 találatnál járó lengyel csatárnak még van esélye arra, hogy beállítása vagy akár meg is döntse a portugál támadó egy szezonra vonatkozó 17 gólos rekordját.

Az idei az első kiírása a legrangosabb európai kupasorozatnak a 2005–2006-os idény óta, amikor sem a hatszoros aranylabdás Messi, sem az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo (Torinói Juventus) nincs ott együttesével a legjobb négy között.

Első ízben fordul elő, hogy a BL legjobb négy csapatából háromnak a kispadján honfitársak ülnek: az eddig bejutott együttesekből a Bayernt (Hansi Flick), a Paris Saint-Germaint (Thomas Tuchel) és az RB Lipcsét (Julian Nagelsmann) is német szakember irányítja.