Eseménydús, színes évadot zárt a Kolozsvári Magyar Opera társulata

Eseménydús, színes évadot zárt a Kolozsvári Magyar Opera társulata
„Értékmegőrző és értékteremtő feladatát az opera a 2022/2023-as évadban is folytatni kívánta olyan produkciók bemutatása révén, amelyek által nyitni tudtunk a civil társadalom felé, az ízlésformálás, a nevelés, az alkotói magatartásra való ösztönzés nemes feladatát is ellátva. Az elmúlt évadot ősbemutatók, vendégelőadások, gyermekeknek és felnőtteknek kínált izgalmas programok, valamint az Opera Napok tették rendkívül színessé. Ez az évad egyébként a körültekintő és következetes műfaji kísérletezés jegyében telt az első bemutatótól az utolsó rendezvényig, sőt bizonyos értelemben ennek az égisze alatt készülünk a következő évadra is” – olvasható a Kolozsvári Magyar Opera beszámolójában.

Mint írják, az elmúlt évadban két ősbemutatóra és három premierre került sor a Kolozsvári Magyar Operában egy magyarországi turné, valamint számos sikeres belföldi előadás mellett. Ezen kívül az opera-, balett- és operettirodalom olyan elismert műveit tűzte repertoárra a társulat, mint a Bánk bán, a Rigoletto, a Carmen, a Bohémélet, a Pillangókisasszony, a Tosca, a Don Giovanni, a Szerelmi bájital, a Boldogasszony lovagja, a János vitéz, a Raymonda, a Notre Dame-i toronyőr, A denevér, a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő és A cirkuszhercegnő.

A közleményben kiemelik: a magyar opera és a Kolozsvári Operabarátok Köre második alkalommal rendezte meg az Opera Napok elnevezésű eseménysorozatot. Az intézmény rendkívüli kiállítással készült Levelek az Operának címmel, amely a közönség által az Állami Magyar Operának címzett levelekből kirajzolódó személyes történeteket mutatta be. A tárlat kurátora Sófalvi Emese volt. Az Opera Napok részeként sor került a társulat tagja, Horváth Erika által írt Operák női szemmel című könyv bemutatójára, valamint a kötetben megjelenő Kürti Andrea-illusztrációk kiállítására. A könyvbemutatót Ligeti-Kurtág-Eötvös koncert zárta, fellépett Szőcs Kristóf és Dávid-Kacsó Soma. Bátori Éva, Kincses Margit, Bíró Ágnes, Selmeczi János és Selmeczi György Orbán 75 címmel megrendezésre kerülő estje igazi komolyzenei csemegének bizonyult: az Orbán György zeneszerző tiszteletére rendezett hangversenyt szeptember 6-án tekinthették, hallgathatták meg a zenekedvelők. A gyermekek zenei nevelése érdekében Bak Márta és Bárdos Réka tanítók tartottak játékos foglalkozásokat az intézményben, míg Csákány Csilla a zenekritika-írás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket – olvasható. Úgy fogalmaznak, az Opera Napok fénypontja szeptember 7-én Selmeczi György Veron című kétfelvonásos operájának ősbemutatója volt – rendezte Szabó Máté, vezényelt Cser Ádám.

Már az évad elején kiemelkedő eseményre került sor, szeptember 24-én ugyanis Magyar Örökség-díjjal tüntették ki a kolozsvári operaházat a budapesti Magyar Tudományos Akadémia dísztermében – írják a közleményben.

Az évad második ősbemutatója a Sándor Mátyás című nagyszabású musical volt október 20-án. Szemenyei János, Cseh Dávid Péter, Mikó Csaba és Kerényi Miklós Gábor Jules Verne azonos című regénye nyomán alkotott kortárs magyar zenés színpadi művet az operaház számára. Az előadást Kerényi Miklós Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas rendező állította színpadra, a premiert Kulcsár Szabolcs vezényelte.

Mint írják, november 27-én a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban vendégszerepelt a kolozsvári társulat Gioachino Rossini A sevillai borbély című vígoperájával. Az előadást Szabó Emese vitte színre és Nagy Gergő dirigálta.

Kiemelik: közel háromszázötven gyermek és több mint nyolcszáz néző együttesen énekelte a Mennyből az angyalt a Takács Aranka által rendezett Gyermekkarácsony elnevezésű jótékonysági koncerten, ahol Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa mellett a helybéli iskolák kórusai is bemutatkozhattak. Hozzáteszik: a hagyománykövető óévbúcsúztató Kivilágos virradatig című zenés-táncos kabaréműsornak szintén nagy sikere volt – rendezte Gombár Annamária, vezényelt Kulcsár Szabolcs.

Február 18-án Családi napot tartottak az operában, ahol a jelmezbemutató, arcfestés, hangszersimogató, tánc- és zsonglőroktatás, könyvsarok és kézműves foglalkozások mellett a közönség megtekinthette A varázsfuvola gyermekeknek című előadást, amelynek karmestere és moderátora Toadere Kovács Dalma, rendezője Gombár Annamária.

Sikeres országos turnét tudhat maga mögött az intézmény balettkara: március 6. és 17. között Románia tizenkét városában léptek fel a Venczel Péter szerezte, valamint Vlad Sebastian táncművész által koreografált és rendezett A Notre Dame-i toronyőr című balettelőadással.

Mint fogalmaznak, a jelentős események sorát folytatta a márciusban bemutatott Pelléas és Mélisande Szabó Emese rendezésében. Claude Debussy művét Tompa Ábel dirigálta.

Április elején Székelyudvarhelyen vendégszerepelt a társulat Pietro Mascagni Parasztbecsület című művével, amelyet koncert formájában adtak elő, és Jankó Zsolt vezényelt. Ugyancsak ebben a hónapban az opera zenei mediációs programot szervezett elemi és általános iskolás diákoknak Toadere Kovács Dalma karmester és moderátor irányításával. Ennek részeként Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliskájának rövidített változatát mutatták be, majd Gaetano Donizetti Don Pasquale című vígoperáját tekinthették meg a fiatalok.

A 2022/2023-as évad utolsó, májusi bemutatóját Selmeczi György jegyzi, aki Giuseppe Verdi Aida című négyfelvonásos operáját vitte színre az intézmény nagytermében. Az előadás látványterve Gothár Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező nevéhez fűződik, vezényelt Horváth József.

Június 10-én nagy sikerrel lépett fel a társulat a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Szomor György, Pejtsik Péter és Miklós Tibor szerzőhármas darabjával, a Báthory Erzsébet musical-operával – rendezte Bagó Bertalan, vezényelt Kulcsár Szabolcs.

Bartók Béla remekműveivel, A kékszakállú herceg várával (rendezte Selmeczi György, vezényelt Jankó Zsolt) és A csodálatos mandarinnal (rendezte és koreografálta Jakab Melinda, vezényelt Jankó Zsolt) kapott meghívást a Kolozsvári Magyar Opera a Bukaresti Nemzeti Opera szervezésében június 16. és 24. között zajló Bukaresti Operafesztiválra.

A 2023-as Opera Aperta fesztivál részeként Kolozsvár főterén lépett fel a társulat június végén Pietro Mascagni Parasztbecsületével és Ruggero Leoncavallo Bajazzók című operájával. A Szabó Emese rendezte produkciókat a főtéri színpadra alkalmazta Jancsó Hajnal, az előadásokat Jankó Zsolt vezényelte.

A társulat szimfonikus rockkoncerttel zárta az évadot: a közönség szimfonikus hangszerelésben a legismertebb magyar rockzenekarok slágereit hallgathatta meg, a koncert zenei vezetője és rendezője Kondrát Csaba volt, karmestere pedig Kulcsár Szabolcs.

A közleményben úgy fogalmaznak: azért, hogy minél többen magukénak érezzék rendezvényeiket, a gyermekek és fiatalok komolyzenei nevelése érdekében olyan operára és komolyzenére hangoló programokat szerveztek, mint a Mesés opera-sorozat, a leckeelőadások és a Rhédey Opera Estek.

 „Nagy lendülettel kezdi a 2023/2024-es évadot a társulat, ha csak a szeptemberi George Enescu Nemzetközi Fesztiválon való részvételt, illetve a már hagyományossá vált csíkszeredai mini-évadot említjük. A következő operaévadban is gazdag repertoárt ajánlunk Önöknek, ahol a sokszínű kínálatban mindenki megtalálhatja majd a hozzá közelálló műfajt. Ezúton köszönjük minden kedves nézőnknek, hogy jelenlétükkel és érdeklődő figyelmükkel folyamatosan megtiszteltek minket. Kellemes nyári szünetet kívánunk, és szeretettel várjuk Önöket szeptemberben!” – zárja közleményét a társulat.