Eseménydömping Inaktelkén: gyereknap, falunap, alkotótábor

Eseménydömping Inaktelkén: gyereknap, falunap, alkotótábor
Hagyományőrző falunapot tartottak a hétvégén a magát cifraszeginek jellemző kalotaszegi Inaktelkén. Bár a nádasmenti, kétszáz lelket számláló magyar lakta falucska meglehetősen csendes helynek számít, ugyanis a demográfiai hullámvölgy és a fiatalok elköltözésének jelensége ezt a települést sem kímélte, az elmúlt napokban igazi rendezvénydömpingnek adott otthont. Egy hete tanévzáró gyermeknapot szerveztek kicsiknek és nagyoknak Kolompos koncerttel, bútorfestéssel, gyöngyfűzéssel és patkókészítéssel, csütörtökön pedig Vargyasi Melinda vezérletével ingyenes népművészeti alkotótábor kezdődik. Az Áldás Népesség Egyesület által szervezett vasárnapi falunap programjai Inaktelke sokszínűségére és a hagyományőrzés fontosságára összpontosítottak. Bemutatták a felújított falumúzeumot, a falu központjába tervezett, helyi tájat, embert, növény- és állatvilágot ismertető pannókat, és vajkörtefa csemetét ültettek a tervezett őshonos fajtákból álló gyümölcsösbe.

Egy hete tanévzáró gyermeknapot tartottak kicsiknek és nagyoknak Inaktelkén, amelyen a magyarországi Kolompos együttes felelt a jó hangulatért, a helyi és a Kolozsvárról érkezett gyerekek és szülők kipróbálhatták kézügyességüket olyan népművészeti tevékenységekben, mint a bútorfestés, gyöngyfűzés, de Manasses Almássy Botond helyi szobrász és restaurátor a kovácsoltvas és patkókészítés különféle csínját-bínját is megmutatta az érdeklődőknek. A szervezők már ekkor aggódtak az időjárás-előrejelzések miatt, ugyanis már lehetett sejteni, hogy egy gyönyörű nyári hét után a hagyományőrző és hagyományteremtő falunapra esős idő lesz. Ez be is igazolódott, de csupán a rendezvény első részét zavarta meg.

A falunapot egy őshonos Kárpát-medencei magyar körtefajta csemetéjének, a vajkörtefának az ünnepélyes ültetésével nyitották meg, amellyel a Petőfi emlékév programsorozataiba, illetve a Tündérkert mozgalom – Petőfi körtefája faültető mozgalmába szerettek volna bekapcsolódni nagy költőnk születésének 200. évfordulója alkalmából. A szervező Áldás Népesség Egyesület elnöke, Simon Csaba abbéli reményét fejezte ki, hogy amennyiben lesz rá igény, és születnek gyerekek a faluban, minden született csecsemőnek ültethetnek fát az erre az alkalomra kialakított és az egyesület által felajánlott területen, hogy így majd őshonos fajtákból kialakított gyümölcsöst hozzanak létre, amiből szerencsére egyelőre nem szűkölködik a falu. A rendezvény helyszínéül az egyesületnek a Csép Sándor magyar riporter, rádió- és televízióműsor-szerkesztő, politikus, az egyesület egykori elnöke nevét viselő oktatóközpontja és a mellette álló, első kalotaszegi falumúzeum, valamint a Czifra Csűr nevet viselő egykori csűr, most rendezvényközpontként működő épület szolgált.

Népes közönség a helyi fiatalok néptánc- és népviselet-bemutatóján

A falumúzeum 130 éves inaktelki parasztházának épületét az elmúlt években tatarozták, mert összeomlás fenyegette. Erre az Áldás Népesség Egyesület kerített keretet és a hagyományőrző falunapon mutatták be a szélesebb közönség előtt mind az épületet, mind a kibővített tárlatot.

A rendezvénysorozat részeként Pap Péter László biológus, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója tartott előadást a helyi bioszféráról, tájról, a hagyományos földművelés hatásáról, illetve arról, hogy ennek felhagyása mennyire és milyen módon hat a helyi fajokra. Ökoörökségünk megőrzésének fontosságát illetően a biológus megjegyezte, hogy ameddig Angliában, vagy más Nyugat-európai országokban 2-3 faj alkotja a képeslapokra illő pázsitot, addig az erdélyi, ezen belül is az inaktelki mezőkön egy négyzetméteren több száz növényfaj lelhető fel. A táj diverzitását, érdekességeit a faluba érkezőkkel is megismertetendő, négy pannót állítanak ki a falu központjában, amelyeket a falunapon mutattak be. Ezeken a helyi táj, az ember, a növény és állatvilág van felsorakoztatva. A további programok között Fülöp Hajnalka, a budapesti Néprajzi Múzeum szakembere olyan fotónyomtatványokat hozott ajándékba a falu közössége számára, amelyeket egy Budapestre elszármazott inaktelki ügyvéd készített a faluról, lakosairól száz évvel ezelőtt. A Csép Sándor Oktatóközpont udvarán a finomságok mellett Dávid Botond udvarhelyi fotóművésznek, a GeoFolk projekt megálmodójának, hatvan országból, 3500 fotóból összeállított, a világ különböző népviseleteit felsorakoztató lenyűgöző fénykép kollázsait élvezhették a résztvevők.

A helyi fiatalok néptánc és népviselet bemutatója mellett Bálint Tibor bujkakészítő A cifrától a hordhatóig címet viselő újraértelmezett és hagyományos népviseleti ruhadarabokból összeállított kiállítását is megcsodálhatták. A falunap fénypontja a nóta és operett est volt az Operettissimoval, valamint az ezt követő táncház az Erdőfű és az Üver zenekarokkal.

A hétvégi rendezvény lejártával sem a csend fog honolni Inaktelkén, ugyanis a héten Vargyasi Melinda vezérletével népművészetet oktató ingyenes alkotótábor veszi kezdetét, amely csütörtöktől vasárnapig tart. Az eseménydömpingre hazaérkezett elszármazott inaktelkiekkel beszélgetve, az fogalmazódott meg a szervezőkben, hogy talán egyedüli megmaradási lehetősége a falu közösségének, ha olyan értékeket bemutató kulturális rendezvényeket tudnak szervezni, amelyek azt a szegmenst vonzzák, akik nem lelakni és átalakítani szeretnék a falut, hanem megőrző és értékértő szándékkal érkeznek.

Demeter Márta felvételei