Érzékenyítő kulturális projekt 20 szerzővel és 21 fotóművésszel

Érzékenyítő kulturális projekt 20 szerzővel és 21 fotóművésszel
Decemberben a Mastercard kultúratámogató projektjének következő állomásaként 20/21 címmel ismét érzékenyítő kampánnyal jelentkezik a fizetéstechnológiai cég és szakmai partnere, a Könyves Magazin. A projekt kiemelkedő kortárs szerzők és elismert fotográfusok együttműködésében olyan fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, mint a digitalizáció, a szegénység és a környezetvédelem.

A 20/20 elnevezésű projekt 2020 decemberében a Mastercard kultúratámogató programjának felvezető kampányaként indult el. A Könyves Magazin közreműködésével létrehozott kampányban tavaly a Budapest Street Photography Collective fotográfusai 20 szemszögből dolgozták fel korunk meghatározó társadalmi kérdéseit, képeik mellé 20 népszerű kortárs író írt rövid történetet, az eredmény pedig ide kattintva böngészhető.

Idén decemberben ennek folytatásaként jelent meg a 20/21 projekt, amelynek célja, hogy művészi eszközökkel, személyes történeteken keresztül mutassa be és hozza közelebb az olvasókhoz napjaink legfontosabb témáit. A program fókuszában szereplő társadalmi ügyeket, értékeket hangsúlyozva ezúttal is 20 kortárs szerző írt fikciós szövegeket, amelyekhez a Magyar Fotóművészek Szövetségének 21 fotóművésze választott saját korábbi munkáiból vagy készített új képeket. Az így elkészült szöveg-kép párok – amelyek tartalmazzák egy, a tematika szempontjából releváns felmérés eredményeinek ábráját is – ide kattintva tekinthetők meg.

Az újabb kezdeményezés kapcsán Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója úgy nyilatkozott: „Hisszük, hogy a művészet eszközeivel hatékonyan fel tudjuk hívni a figyelmet az égető társadalmi problémákra.” Valuska László, a Könyves Magazin főszerkesztője elmondta, hogy a 20/21 projekt a társadalmi felelősségvállalás nézőpontváltására hívja fel a figyelmet. „Az olvasás arra tanít minket, hogy különböző nézőpontokból vizsgáljunk meg kérdéseket, és ebben most 20 író és 21 fotós segít. A történetek különböző eszközökkel beszélnek valóságunkról, ami soha nem egyféle, hanem sokféle, és a közös jövőnk megértése érdekében szükséges nyitottan fordulnunk mások valóságához is” – fogalmazott.

A kampányhoz többek között olyan népszerű írók csatlakoztak, mint André Ferenc, Dragomán György, Tompa Andrea, Kemény István, Cserna-Szabó András, Szécsi Noémi, Halász Rita, Háy János vagy Zalán Tibor és olyan kiváló fotográfusok, mint Gáti György, Pecsics Mária, A Fehér Vera, Dezső Tamás, Bánkuti András és Barta Zsolt Péter.

A projektben Bánkuti András 1990-es Szénpor-Bányász (fentebb látható) és Bányásznap című fotóival André Ferenc a szénbányász felesége című verse alkot egy szöveg-kép párost. A vers nyitósorai: „ahogy halkan nyílik az ajtó, / és mintha egy darab éjszaka / lépne be, homlokán a verejték / csillagképei.”