Vásárhelyi előadás is bekerült az évtized legfontosabb színházi produkciói közé

Vásárhelyi előadás is bekerült az évtized legfontosabb színházi produkciói közé
Az évtized legnépszerűbb és legemlékezetesebb könyvei után most az évtized legemblematikusabb színházi előadásait gyűjtötték össze a Könyves Magazin munkatársai: az általuk is meglehetősen szubjektívnek nevezett válogatásba bekerült a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat A nyugalom című előadása is, amelyet Radu Afrim rendezett.

„A válogatás fő szempontja az volt, hogy melyek azok az igazán maradandó színházi élmények az elmúlt tíz évből, amit, ha lehetne, most azonnal újranéznénk, és amelyek olyan nyomot hagytak szerintünk a magyar színházművészet palettáján, amire sok évtized múlva is biztosan emlékezni fogunk. Egyszerűbben: ezek voltak a kedvenceink a 2010-es években bemutatott darabok közül” – olvasható a Könyves Magazin weboldalán.

Radu Afrim rendezését 2015 márciusában mutatta be a Tompa Miklós Társulat, azóta pedig közel száz alkalommal játszották teltház előtt. Az előadás Bartis Attila A nyugalom című regénye valamint a szintén Bartis Attila által jegyzett Anyám, Kleopátra című színdarab ötvözéséből született meg a próbafolyamat során.

„Az előadásszöveg első olvasásra lehet, hogy egy kisrealista előadásért kiáltana, de Radu Afrim rendezésében nagyon erősen bekúsznak a román színházi hagyományok és a pontos lélektan mellett nagyon erősen megjelenik egy álomszerű, szinte túlzóan teátrális képi világ, például a valaha volt elegáns szobabelső, azaz a színpad közepén egy lápos, algás vizes árkot láthatunk. A szereplők maguk is, mintha egyre jobban süllyednének bele valamiféle nyúlós, hínáros mocsárba, miközben fel-felvillannak a múlt jóval dicsőbb emlékei. Ezeket viszont már jócskán beárnyékolja a toxikus anya-fia kapcsolat, amelynek szereplői képtelenek ebben a nyomasztó, fojtogató hangulatban együtt élni, mégis egy életre egymásra vannak utalva. Az egész előadás az érzékeinkre hat és ezeken keresztül késztet gondolkodásra, ahelyett, hogy intellektualizálná ezt a beteges viszonyt. Ezzel pedig két kézzel ránt be minket is a posványba” – írják az előadásról a Könyves Magazinon.

Jelenet A nagy füzet című előadásból. Fotó: Dusa Gábor

Az évtized legfontosabb színházi produkcióinak tízes listáján A nyugalom mellett a következő előadások szerepelnek: Pintér Béla és Társulata: Titkaink (2013, Szkéné Színház), Mohácsi János: Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe (2011, Nemzeti Színház), Soharóza-Halas Dóra, Nagy Fruzsina, Bartha Márk, Fekete Ádám: Az ügy (2018, Trafó), Mundruczó Kornél – Proton Színház: Látszatélet (2016, Trafó), Horváth Csaba – Forte Társulat: A nagy füzet (2013, Szkéné Színház), Hajdu Szabolcs – Látókép Ensemble: Ernelláék Farkaséknál (2015, Maladype Színház), Vajdai Vilmos – TÁP Színház: Utas és holdvilág (2017, Trafó), Hegymegi Máté: Peer Gynt (2017, Stúdió K Színház), Kovács D. Dániel – Szputnyik Hajózási Társaság: A heilbronni Katica (2015 Jurányi Ház).

A lista végén a szerkesztők szerettek volna megemlékezni az Ódry Színpadról is, ahol sok színművész, rendező, dramaturg és tervező pályája indult, így tizenegyedikként Fehér Balázs Benő 2014-ben bemutatott, Tajtékos napok című előadásával zárták a válogatást, ami több mint öt évig futott az SZFE Padlásán.

(Borítókép: Jelenet A nyugalom című marosvásárhelyi előadásból – Kiss Bora és Bányai Kelemen Barna. Fotó forrása: Tompa Miklós Társulat)