Erdély fővárosában az Innowave Summit innovációs fórum

Erdély fővárosában az Innowave Summit innovációs fórum
Először szervezik meg a napokban Kolozsváron az Innowave Summit elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek célja az ifjúságban rejlő innovációs képesség elősegítése, az ötletek feltérképezése és életbe léptetése – mondták ma a rendezvény szervezői, azaz a bulgáriai Varna városában székelő Bolgár Üzleti Fórum, a kolozsvári C-EDU klaszter illetékesei. Hangsúlyozták: az Ifjúság Európai Éve keretében a két város közötti kapcsolat és együttműködés kiemelten fontos. A csütörtöki megnyitón Emil Boc elmondta: a részvételi költségvetés gyakorlatias és népszerű ötletét Kolozsvár portugáliai testvértelepülésétől, Braga városától vették át, ezért az ilyen jellegű európai együttműködés kulcsfontosságú. Ezeket kiegészíti a szociális háló különböző eszközökkel történő megerősítése.

A tudásalapú gazdaság és az innováció fővárosává vált Kolozsvár csütörtökön: folytatódott a szerdán kezdődött és péntekig tartó nemzetközi fórum, amelyen 28 európai ország számítástechnikai és távközlési szakembere, vállalkozója, mérnöke és cégvezetője van jelen annak érdekében, hogy közösen olyan innovatív ötletekkel rukkoljanak elő, amelyek megkönnyítik, gördülékenyebbé teszik az életünket.

– Célunk egyesíteni a kontinens digitális vezetőit és kialakítani, valamint fellendíteni és erősíteni az innovációs ökoszisztémát. Feltétlenül szükségünk van az új dolgokra annak érdekében, hogy az elkövetkező évtizedekben megőrizzük a demokráciát és az európai életstílusunkat. A jelenlegi legégetőbb problémáinkra a megoldást az innovatív ötletek jelentik, amelyek egyben az emberiség jövőjének is alappillérei – mondta el a mai hivatalos megnyitón Emil Boc a polgármester. – Az ukrajnai háború bebizonyította: feltétlenül szükség van az energiafüggetlenségre, ezt pedig új technológiák segítségével érhetjük el. Brüsszel nem diktálhatja az innovációt, ezt a helyi közösségek által kitermelt szakemberek valósíthatják meg, amihez útmutatásra és pénzre van szükség – tette hozzá.

Innováció és urbánus ökoszisztémák: a jövő

A városvezető hozzátette: a tudásalapú gazdaság és az innovációt elősegítő urbánus ökoszisztémák a jelen és a jövő mozgatórugói. – Kolozsvár gazdasági motorját a számítástechnika és távközlés, valamint az oktatáson alapuló tudás jelenti, amelynek a végterméke tulajdonképpen az innováció és az általa létrejött termékek és szolgáltatások – fogalmazott.

Emil Boc szerint komoly kihívást jelent a város számára, hogy 2030-ra klímasemlegessé váljon. A célt az illetékes európai szakintézmény tűzte ki Kolozsvár elé, mondta az elöljáró, hozzátéve, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tervet sikerüljön megvalósítani. Ez az európai célkitűzés európai pénzzel, befektetésekkel és innovatív megoldásokkal és pozitív nemzetközi közmegítéléssel és láthatósággal „ajándékozza” meg a várost, vizionálja a kolozsvári polgármester.

További jövőbetekintő gondolattal egészítette ki mondanivalóját: a jövő gyárában két élőlény lesz majd, egy ember és egy kutya. Az ember feladata etetni a kutyát, utóbbié pedig megakadályozni az embert abban, hogy megnyomja a gombokat. Szakemberek szerint a teljekörű ipari automatizálásra célzó polgármester félig vicces, félig komoly megjegyzése, nem tűnik annyira valóságtól elrugaszkodott elképzelésnek.

Innovációra összpontosító Erasmus program

Az eseményen résztvevő Mariya Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős európai biztos elmondta: Brüsszel rengeteget fektet a tehetségfejlesztésbe és innovációba, az eredmények pedig magukért beszélnek.

– A kulcs az egyetemi oktatók és a diákok kezében van, a tudás viszi előre a világot. Az itt létesített üzleti és innovációs inkubátorok azok a helyek, ahol a fiatalok ötletekkel rukkolhatnak elő, ahol a jövőt alkothatják meg. A fiataloknak meg kell érteniük: a start-up vállalkozások sikertelensége nem jelent világvégét, inkább fejlődési lehetőséget. Újra kell tervezni a vállalkozást, és haladni tovább – fogalmazta meg a bátorító szavakat Mariya Gabriel.

Bejelentette: az Európai Bizottság (EB) által finanszírozott, az egyetemi hallgatóknak szóló Erasmus programban külön összegek állnak majd azon egyetemek rendelkezésére, amelyek ilyen innovációs inkubátorokat működtetnek.

Mariya Gabriel hozzátette: feltétlenül szükség van az ilyen nemzetközi együttműködésre és találkozókra, hogy konkrét, kézzel fogható megoldások szülessenek az európai állampolgárok problémáira.

Az EB innovációs és kutatási biztosa hozzátette: a bizottság Horizont Európa programja keretében 95,5 milliárd euró áll rendelkezésre. Emlékeztetett: a Horizont Európa elnevezésű program az Európai Unió új kutatási és innovációs keretprogramja, amely a 2021 és 2027 közötti időszakra szól. A program célja az, hogy megerősítse az unió tudományos és technológiai bázisát többek között azáltal, hogy megoldásokat dolgoz ki az olyan szakpolitikai prioritások érvényesítésére, mint például a zöld és a digitális átállás. Emellett a fenntartható fejlődési célok eléréséhez is hozzájárul, és lendületet ad a versenyképességnek és a növekedésnek. A program az unió kiemelt kezdeményezése, amely az ötletektől kezdve egészen a piaci alkalmazásig hivatott támogatni a kutatást és az innovációt.

Az eseménysorozat keretében csütörtökön a helyi és külföldi hivatalosságok a lakossággal is találkoztak a Sétatéri volt kaszinó épületében, a Kolozsvár vonzáskörzetéhez tartozó Kajántó község határában található Kreatív Iparágak Központjában pedig nemzetközi innovációs fórumot szerveztek. Ugyanitt zajlott az Európai Ifjúsági Fővárosok Hálózata elnevezésű szervezet hivatalos alapító ülése és az Startup Világbajnokság, amelynek nyertese 1 millió dolláros nyereményhez jut.

Borítókép: Az Ifjúsági Fővárosok Egyesületének létrehozása alkalomból fát is ültettek az alapítók