Első sikereiket aratták a református szakiskolások

Diákok, tanárok és a munkáltatók is elégedettek a képzéssel

Első sikereiket aratták  a református szakiskolások
Csupán néhány év telt el 2014 szeptembere óta, amikor a Kolozsvári Református Kollégium keretében beindították a hároméves szakoktatást, de az első sikereket, babérokat már le is aratták a harmadéves szakiskolások. Egy harmadéves fodrász szakos tanuló a román tanügyminisztérium által szervezetett szakverseny megyei szakaszán első lett, az országoson pedig dicséretben részesült. Négy harmadéves villanyszerelő és egy asztalos tanuló pedig a magyarországi Szakmasztár versenyen mutatkozott be. A tanulóknak már határozott elképzeléseik vannak jövőbeli terveikről. A fiatalok szaktanárai örömmel nyugtázzák, hogy tanulóik nagyon rátermettek, komolyan készülnek jövendő pályájukra. Nagy Tibor, a szakiskola koordinátora pedig arról számolt be, hogy az érdeklődés fokozódik a szakiskola iránt, és az a közel 80 cég, ahol a fiatalok a szakgyakorlatot végzik, nagyon meg van elégedve a gyerekek tudásával és megfelelő hozzáállásával.

– Az I–VIII. osztályt a Györgyfalvi negyedi Nicolae Titulescu Általános Iskolában végeztem, és ki akartam tanulni magyarul a fodrász szakmát. Erre a Református Kollégium szakiskolájában volt lehetőség, ezért amellett döntöttem. Először vettem részt a tanügyminisztérium által fodrászoknak szervezett verseny országos szakaszán, Jászvásáron, miután a Kolozs megyei szakaszon első lettem. Az országos versenyen, ahol 21 megye tanulói méretkeztek meg, dicséretben részesültem. A verseny gyakorlati részében a feladatunk az volt, hogy körkefével vagy csavarokkal vízalapon hullámos hajat készítsünk. Ezért spanyol kontyra épült fonást készítettem. Előlről kalapnak látszott, hátul pedig kék tollal, és hajból készült rózsákkal és kövekkel díszítettem. A versenyre már hetekkel azelőtt elkezdtem készülni tanárnőmmel, Sonkodi Noémivel – nyilatkozta a Szabadságnak Fábián Csongor harmadéves fodrász szakos hallgató, aki szerint a romániai verseny arra volt jó, hogy felmérje: mit kell még tanulnia.   

– A szakiskolai tanulókkal való foglalkozás során elég egy-két hónap, hogy rájöjjek, kiből lehet jó szakember. Csongorról már az első hetekben tudtam, hogy van érzéke a szakmához. A versenyre való felkészülést novemberben kezdtük el. Az elméletet románul és magyarul is megtanítottam neki. Úgy vélem, hogy ennek a szakmának van jövője, csak komolyan kell venni a felkészülést, és odaadóan kell dolgozni – közölte Sonkodi Noémi szaktanár. 

A magyarországi Szakmasztár verseny 2018-as elődöntőjén négy végzős villanyszerelő szakiskolás mutatta be tudását: Czakó Artur Sándor, Székely István Norbert, Török-Mihoc László és Török-Pali Roland Zoltán. Mind a négy fiatalt Menehárt Ibolya tanár készítette fel. 

– A versenyen mind a négyen a melegítés automatizálásának feladatát kaptuk. Először bekapcsoltam az első melegítőt, ami csak 10 másodpercet működött, majd következett a második melegítő, ami 60 másodpercet működött, aztán újra bekapcsolt az első, majd párhuzamosan működött a két melegítő 40 másodpercet. Ez energiatakarékosság szempontjából fontos, és védelmet is nyújt áramszünet esetén – magyarázta készségesen Czakó Artur Sándor a magyarországi Szakmasztár márciusi versenyén megoldott feladatát.  

– A Szakmasztár válogatóján az elődöntőben jó eredményt elért diákjaink vehettek részt. A szervezők nagyon komplex feladatot készítettek elő. Mind a négy diákunknak sikerült kiviteleznie a feladatot, de a legjobban Artúr teljesített. Az április 23-i döntőn csak meghívottként veszünk részt. Nekünk, tanároknak, de a diákoknak is meg kell tapasztalni az elvárásokat, hogy jövőre még jobban felkészülhessünk a versenyre, amelyre csak végzős diákok jelentkezhetnek – mondta Menehárt Ibolya szaktanár. 

Takács Tamás harmadéves asztalos diák (Maneszes Márton szaktanár növendéke) már arra gondol, hogy a szakiskola befejezése után édesapja cégénél fog dolgozni asztalosként. – A Szakmasztár vetélkedőn fecskefarok csapozást kellett elvégeznem egy 300 x 450 mm-es fiókon. Hat óra állt a rendelkezésemre, minden segédanyagot megkaptunk méretre levágva, de minden versenyző egyedül, külön gyalupadon dolgozott. Időben jól teljesítettem – szerénykedett Takács Tamás.  

Nagy Tibor lelkész-tanár, a szakiskola koordinátora arra emlékezett, hogy 2016 őszétől vette át elődjétől, Kovács Tibor iskolalelkésztől a szakiskola vezetését.

 – Más, amit kívülről lát az ember, és más az, amikor irányítani kell. Nagy kihívást jelent tárgyalni a különböző nagyvállalatok vezetőivel, jelenleg közel 80 céggel tartom a kapcsolatot. A nálunk megvalósuló duális képzés során sokkal szorosabb kapcsolat alakul ki a diák és a cég képviselői között. Van lehetőség arra, hogy a cégek elvárásainak megfelelően alakítsuk a tantervet, 30 százalékban nekik kedvezünk. Az egyik nagyvállalat még ösztöndíjat is ad azoknak a tanulóknak, akik azt a szakmát tanulják ki nálunk, amelyet majd náluk hasznosíthatnak.  Jelenleg az elektronika és villanyszerelő szakmában zajlik duális képzés, ősztől a víz-gázszerelő és az asztalos szak is duális képzésben működhet. Óriási lehetőség ez a diákoknak, mert az állami és a cégtől kapott ösztöndíj majdnem fedezi a bentlakás árát – mesélt az iskolában zajló képzésről. – A végzett diákjaink közül 14-en tovább tanulnak. Négyen a Református Kollégiumban, tízen másik iskolában, esti tagozaton – jegyezte meg. 

– A szakversenyeket mindig a végzős évfolyamoknak szervezik, de mivel a szakoktatás jó pár évig szünetelt Romániában, így versenyt sem szerveztek. Magyarországon szerveztek ugyan versenyt, de nem tudtunk rajta részt venni egészen tavalyig, amikor először eljutottunk a Szakmasztárra. Felmértük az elvárásokat, de volt olyan diákunk is, aki nagyon ügyesen teljesített. Belföldön az országos versenyt fodrász és szakács szakmában szervezték meg. A fodrász verseny megyei szakaszát a mi diákunk nyerte, a szakács versenyen az első ötből a második, a harmadik, a negyedik és az ötödik a mi diákunk volt, de csak az első mehetett az országosra – nyilatkozta Nagy Tibor lelkész-tanár.

Megtudtuk: a Református Kollégium keretében működő szakoktatás 200 diákkal működik, június 15-én, 18-án és 19-én lesz a beiratkozás a Cîmpeni utca 1. szám alatti épület titkárságán. A duális szakcsoportba (elektronikus, villanyszerelő, asztalos, víz-gázszerelő szakmákra) beiratkozott diákok pedig június 21-én kizáró jellegű előválogatáson vesznek részt.

Menehárt Ibolya szaktanár és növendékei (Rohonyi D. Iván felvételei)