Elkezdték a Redut épületének restaurálását

Elkezdték a Redut épületének restaurálását
Elkezdték az Erdélyi Néprajzi Múzeum (volt Redut) épületének restaurálását, amelynek során a homlokzatot és a tetőszerkezetet fogják felújítani. A projekt költségvetése 800 ezer lej, amelyet a Kolozs Megyei Tanács biztosít. – A kivitelezőnek három év áll a rendelkezésére az épület korszerűsítésére. Idén a munkálatok 16 százalékát, jövőre 58 százalékát, 2019-ben pedig a hátralévő 26 százalékát valósítják meg. Örülünk a munkálatok elkezdődésének, hogy megszépülhet az egyik legjelentősebb történelmi műemlékünk. Márciusban fogadtuk el azt a tanácsi határozatot, amely a felújításról rendelkezett, ezt követte a szükséges engedélyek beszerzése, és most végre a felújítás is elkezdődhetett – nyilatkozta Vákár István alelnök, a megyei tanács részéről megbízott projektfelelős.

A munkálatok időtartama 75 naptári nap. A múzeumban őrzött tárgyak védelme érdekében a múzeum állandó kiállítási részlegét bezárják.

Az épület helyrehozatalának szükségességét egy 2016-ban elkészített független műszaki szakvélemény és alátámasztja. A munkálatok során kicserélik a halpikkely-alakú cserepeket és az óra környékén levő lemezt, vízszigetelő borítással látják el, és kijavítják a megrongálódott tetőszerkezetet, eltávolítják a cement alapú, nem megfelelő rétegeket, megerősítik a téglából készült falakat, megtisztítják és kijavítják a gipszből készített díszeket, megtisztítják és újrafestik a vasból készült díszelemeket, az ablakok helyett pedig fakeretes, de hő- és hangszigetelő ablakokat szerelnek fel. Kicserélik továbbá az ereszeken a hófogó rácsokat, a padláson pedig a vízszivárgás miatti károsodást kijavítják, a födémrétegeket és tömítéses részeket szétszedik, helyettük ásványi vattából álló lemezeket helyeznek el, a kettős rétegű faanyagot pedig rovarirtó és tűz elleni szerrel vonják be. A munkálatok időtartama 75 naptári nap. A múzeumban őrzött tárgyak védelme érdekében a múzeum állandó kiállítási részlegét bezárják.

 Az alagsorból, földszintbőL, két emeletből és manzárdból álló népművészeti múzeum 3140 négyzetméteren terül el. A gang és a hátsó tűzfal javítása az időjárástól függ. A felújítás része a víz elleni szigetelés, a padló kicserélése, az udvar kialakítása, és az alagsorba vezető lépcső lefedése.

Borítókép: Rohonyi D. Iván