Együttműködés az RMDSZ-szel: Boc egyértelmű, Tişe kivár

Együttműködés az RMDSZ-szel: Boc egyértelmű, Tişe kivár
Ma a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kolozs megyei szervezetének székhelyén sajtótájékoztatót tartott Daniel Buda elnök, Alin Tişe, a megyei döntéshozó testület újraválasztott vezetője, Emil Boc, közel 75 százalékkal újrázó kolozsvári városvezető és Dan Tarcea, Erdély fővárosának alpolgármestere.

Elhangzott: Kolozs megyében a PNL hatvannégy polgármesteri mandátumból ötvenkettőt nyert meg. A politikai alakulat illetékesei megköszönték a szavazatokat, majd kijelentették: történelmi jelentőségű választási eredményről van szó, ugyanis győztek Kolozsváron, Aranyosgyéresen, Désen, Szamosújváron, Tordán és Bánffyhunyadon is.

A Szabadság arra volt kíváncsi, városi, illetve megyei szinten Boc, valamint Tişe szándékszik-e folytatni az együttműködést az RMDSZ-szel, illetve a magyar érdekvédelmi szervezet számíthat-e az alpolgármesteri és az alelnöki tisztségre.

- Olyan várost szeretnék, ahol mindenki otthon érzi magát. Kolozsváron az RMDSZ-szel való együttműködés kulcsfontosságú volt az egyensúly megőrzésében. Úgy gondolom, hogy Kolozsvár mindenkié, nemzeti hovatartozástól függetlenül. Politikai döntésről van szó, az adatok figyelembe vételével. A polgármesterek kifejezik óhajukat, a szövetségeket a párt dönti el. Ami engem illet, az RMDSZ nyitott ajtókat dönget. Opcióm régi és állandó: az első opcióm az RMDSZ. Nem felejtem el, hogy 2012-ben pártom nem rendelkezett többséggel a városi tanácsban, az RMDSZ pedig más politikai alakulatot választhatott volna ennek elérésére. Ezeket én nem felejtem el – nyilatkozta Emil Boc.

- A Kolozs megyei tanács vonatkozásában elmondhatom, hogy várjuk a végleges eredményeket. Azt reméljük, többségünk lesz. Elemezzük a kialakult helyzetet. Jó volt az együttműködés Vákár Istvánnal és az RMDSZ-szel, de jelenleg több forgatókönyv létezik – jelentette ki Alin Tişe.

Rákérdeztünk rá, konkrétan mit jelent a több lehetőség? Alin Tişe csupán annyit mondott, széleskörű politikai koalícióban is gondolkodik. Hogy ez az RMDSZ-szel együtt lesz-e vagy sem, azt nem tudni.

Daniel Buda, a PNL Kolozs megyei szervezetének elnöke kijelentette: az évek során jó volt az együttműködés az RMDSZ-szel, jelenleg viszont még képlékeny a jövőbeni együttműködés.

- Üzenetünk viszont világos: a megye valamennyi lakosa mellett kiállunk – jelentette ki Daniel Buda.

Politikai források szerint Tişe kivár, ugyanis a Nemzeti Liberális Párt politikai alkukat szándékozik kötni: ott, ahol az RMDSZ győzött, a szabadelvűeké legyen az alpolgármesteri tisztség.

(A szerző felvétele)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A politika jelentősen megváltozott az elmúlt másfél évtizedben, és egyre nehezebb karizmatikus vezetőket találni a jelöltek között, ami atipikussá teszi a választásokat. A bukaresti főpolgármester-választásnak mindig nagy presztízse volt, hiszen nem is olyan régen úgy emlegették a főpolgármestereket, mint az elnöki tisztség várományosait. Mára ez is jelentősen megváltozott, ugyanis olyan jelöltek közül kell választania a fővárosi választónak, akikről nem feltételezhető, hogy valaha államelnökké lépnek elő.
Belpol