Egyre több a családban előforduló erőszakos eset

Csép Éva Andrea: az emberek viselkedése egyre agresszívebb

Egyre több a családban előforduló erőszakos eset
Ez év első nyolc hónapjában a családon belüli erőszakos esetek száma közel négy százalékkal nőtt Romániában a 2022-es év hasonló időszakához képest. Ez azt jelenti, hogy az idén regisztrált esetek száma meghaladta a 38.000-et. Október 1-jétől életbe lépett az úgynevezett isztambuli egyezmény, amely a nők elleni és a családon belüli erőszakos esetek számának csökkenését és a jelenség meggátolását tűzte ki célul. Csép Éva Andrea RMDSZ-es képviselő szerint az esetszámok növekedése egyrészt annak tudható be, hogy az emberek viselkedése egyre agresszívebb, ugyanakkor egyre több bántalmazott veszi a bátorságot és jelenti a hatóságoknak az őt ért sérelmet. Idén kísérleti jelleggel három megyében vezették be a nyomkövető lábbilincs használatát távoltartás elrendelésekor. Ha az agresszor túl közel kerül az általa bántalmazott személyhez, akkor annak telefonja vészjelzést ad le a rendőrségnek, így az rövid időn belül intézkedni tud.

A rendőrség által közzétett adatok szerint ez év első nyolc hónapjában a családon belüli erőszakos esetek száma közel négy százalékkal nőtt Romániában a 2022-es év hasonló időszakához képest. Ez azt jelenti, hogy az idén regisztrált esetek száma meghaladta a 38.000-et.

Október 1-jétől életbe lépett a közel 50 ország és az Európai Unió által aláírt isztambuli egyezmény. Ez az első jogilag kötelező erejű eszköz, ami „a nők elleni erőszak leküzdésének átfogó megközelítését és szabályozását teremti meg”, és a családon belüli erőszak megakadályozására, az áldozatok védelmére és az elkövetőkkel szembeni büntető eljárásra összpontosít. Azt az üzenetet közvetíti, hogy a nők elleni és a családon belüli erőszak nem magánügy. Éppen ellenkezőleg: a családon belül elkövetett bűncselekmények különösen traumatizáló hatásának a kiemelése érdekében súlyosabb büntetést lehet kiszabni az elkövetőre akkor, ha az áldozat házastárs, élettárs vagy családtag.

Csép Éva Andrea RMDSZ-es képviselőtől, az RMDSZ Nőszervezete által indított NEEEM kampány egyik zászlóvivőjétől azt kérdeztük: mivel magyarázza az esetek számának növekedését, hiszen a törvények – többek közt az RMDSZ-képviselet kezdeményezéseinek eredményeképpen – szigorodtak.

– Az adatok valóban sokkolnak első olvasatra, de a helyzet sokkal összetettebb. Sajnos a tapasztalat az: egyre agresszívebb az emberek magatartása, reakciója. Másrészt az esetek számának növekedése vélhetően annak is betudható, hogy a bántalmazottak sokkal jobban kezdenek bízni a hatóságokban, sokkal tájékozottabbak jogaikat illetően, tudják, kitől és miben kérhetnek segítséget, mi az az eljárás, amit követniük kell, hogy biztonságban tudják önmagukat és családjukat, ilyenformán egyre több esetre derül fény – magyarázta.

Elmondta ugyanakkor azt is: a most közzétett számok sajnos csak a jéghegy csúcsa. Sok esetben a nők nem jelentik a bántalmazást, félnek, szégyellik.

– A médiának és az elmúlt időszak hatékony kampányainak köszönhetően sikerült elfogadtatni a sürgősségi távoltartási rendeletet. Abban az esetben, ha a bántalmazott kihívja a rendőrséget, és a hatóság képviselői úgy ítélik meg, hogy a bántalmazott életveszélyben van, jogukban áll azonnal eltávolítani akár a saját tulajdonát képező lakásból is az elkövetőt az áldozat és családja biztonsága érdekében. Az azonnali távoltartásról szóló rendeletet szigorítani lehet hosszabb időre szóló távoltartási rendeletté, amelynek érvényességét sikerült kitolni félévről egy évre. Megszigorítottuk a távolságtartó rendelet megsértése esetén kiróható büntetést is, az ilyen cselekedetek elkövetéséért ma már börtönbüntetés jár. A szakemberek csak a büntetések szigorításával remélik a jelenség visszaszorítását, a tét lényegében egy olyan mentalitásváltás a társadalom szintjén, amely sajnos hosszabb folyamat. Az RMDSZ minden típusú erőszakra nulla toleranciát hirdetett: semmilyen agresszív viselkedést, erőszakot nem tartunk elfogadhatónak – mondta Csép Éva Andrea.

A képviselőtől megtudtuk: jelenleg három megyében kísérleti jelleggel bevezették az elektronikus nyomkövető alkalmazását. Ez egy lábbilincs, amely monitorizálja, hogy az elkövető tiszteletben tartja-e a távoltartási végzést. Az áldozat telefonja jelzéseket küld a nyomozó hatóságnak, ha az agresszor közeledik a bántalmazott személy felé. A lábbilincset jól látható helyen, a bokán kell viselni. Amennyiben a kezdeményezés sikeres lesz, jövőre további nyolc megyében fogják alkalmazni – tette hozzá.

TÖBB MINT 400 ESET HARGITA MEGYÉBEN  – Az év első nyolc hónapjában 409 családon belüli erőszakos tettet jegyeztek Hargita megyében. A Hargita megyei rendőrség Agerpresnek elküldött adatai szerint a tavalyi év hasonló időszakához képest, amikor 358 ilyen esetet jegyeztek, 12,46 százalékkal emelkedett a családon belüli erőszakos tettek száma. Az esetek többsége az „ütlegelés vagy más erőszakos cselekmény” büntetőjogi kategóriájába sorolható, és az elszenvedő alanyok túlnyomó többsége nő. Akadt azonban olyan eset is, pontosabban 51, amikor nő volt az agresszor és férfi a sértett fél. A 367 férfi elkövető közül öt kiskorú volt. A 333 női áldozat között 36 kiskorú. A Hargita megyei rendőrök januártól augusztus végéig 126 ideiglenes távoltartási parancsot adtak ki, míg a tavalyi év hasonló időszakában 117-et. A rendőrségi adatok szerint január elején 42 távoltartási végzés volt hatályban. Hargita megyében augusztus végéig 27-szer szegték meg az ideiglenes távoltartási parancsot, ezeket a személyeket őrizetbe vették.

(Borítóképünk illusztráció)