Felmérés: nem túl optimisták a román állampolgárok

A román állampolgárok alig 34 százaléka gondolja úgy, hogy jobb élet vár rá 2024-ben, tavaly még 48 százalékos volt ez az arány – derül ki egy közvélemény-kutatás eredményeiből. Az Agerpres hírügynökség által ismertetett, a Reveal Marketing Research felmérése szerint a román állampolgárok 47 százaléka semlegesen viszonyul ehhez az évhez, 34 százalékuk optimizmussal, 19 százalékuk pesszimizmussal tekint 2024 elébe.

A nők optimistábbak, mint a férfiak (37, illetve 30 százalék), korcsoport szerinti leosztásban pedig a 18 és 24 év közöttiek (43 százalék), illetve az 55 éven felüliek (45 százalék) a leginkább derűlátóak.

A Reveal Marketing Research igazgatója, Marius Luican kiemelte, hogy az egy évvel ezelőtti felméréshez képest jelentősen, 48 százalékról 34 százalékra csökkent az optimisták aránya. Szerinte ez azzal magyarázható, hogy míg 2023 elejét a járvány miatt korlátozások feloldása után visszanyert szabadságérzet határozta meg, a 2024-es év gazdasági és társadalmi változásokkal, bizonytalansággal köszöntött be. 

„Ebben a kontextusban számítani lehetett arra, hogy az emberek inkább várakozó álláspontra helyezkednek, s ez a semlegesség egyben óvatosságra és a helyzethez való alkalmazkodás szükségességére is utal, amelyek alapvető fontosságúak a bizonytalan jövővel szemben” – magyarázta.

A megkérdezettek közül a legtöbben (34 százalék) anyagi helyzetük javulásával kapcsolatban optimisták, a pesszimizmus szintje pedig az ország helyzetének alakulásával kapcsolatban a legmagasabb: 64 százalék nehezen megvalósíthatónak vagy egyenesen lehetetlennek tartja, hogy csökkenjen a korrupció, 51 százalék ugyanígy gondolkodik az infláció csökkenéséről, 50 százalék a gazdasági helyzet javulásáról.

Ami a személyes terveket illeti, a megkérdezettek 13 százaléka mondta azt, hogy házasságra készül idén, 32 százaléknak nincsenek ilyen tervei. A megkérdezettek 10 százaléka tervez gyermeket vállalni az újévben, a 35–44 évesek körében ez az arány jelentősen magasabb, 17 százalékos.

Munkahelyváltásra tízből négyen készülnek: a megkérdezettek 27 százaléka új munkaadónak dolgozna 2024-ben (a többségük 44–55 év közötti), 13 százalék pedig saját vállalkozás indítását tervezi.

A romániai lakosság egynegyede lakhelyváltást is tervez ebben az évben. Az interjúalanyok 11 százaléka ugyanazon a településen belül más lakásba, 10 százaléka az ország más településére, 4 százaléka pedig külföldre készül költözni.

A hétköznapi élet különböző vetületeivel való elégedettség mérése során kiderült, hogy a romániaiak a leginkább a családjukkal (75 százalék), a hozzájuk közel álló emberekkel (66 százalék) vagy a párjukkal (65 százalék) való kapcsolatukkal elégedettek. Ezzel szemben a munkahelyükkel a megkérdezettek 51 százaléka, jelenlegi anyagi helyzetükkel 46 százalék elégedett.

A Reveal Marketing Research felmérése online készült, 1015 felnőtt korú személy megkérdezésével. A hibahatár ą 3,1 százalék.