Dallamok, gondolatok, emlékek…

Dallamok, gondolatok, emlékek…
Szép dallamok, míves gondolatok és rengeteg, szívet melengető emlék – ha kulcsszavakban kellene összegeznünk Marton Melinda operaénekes és növendékeinek szerdai előadóestjét a ferences kolostor refektóriumában, akkor ezek lehetnek az iránytűink. Hét fiatal – tapasztalt és kevésbé tapasztalt – énekes lépett fel, akik bebizonyították, hogy Marton Melinda énektanárként is remekelt. Az előadást Kürthy András budapesti operarendező rendezte, a művésznőt pedig Nagy Ibolya, a Kolozsvári Magyar Opera nyugalmazott korrepetitora kérdezte pályájáról, emlékeiről.

Az előadóestnek már a helyszíne is jelképes és emléket hordozó, hiszen a jelenlegi ferences rendi kolostorban működött több évtizeden át a kolozsvári zenelíceum, amelynek Marton Melinda is növendéke volt. „Ez a csodálatos környezet rengeteg hangulatot, emléket idéz. Nem terveztem jubileumnak ezt az előadást, de ha azt vesszük, hogy 1963-ban léptem be először ebbe az épületbe, akkor ez is jubileum. Örömmel gondolok vissza azokra az évekre, büszke vagyok arra, hogy ez az iskola nevelt ki engem” – emlékezett az operaénekes.

Marton Melinda operaénekes

A Kolozsvári Magyar Opera társulata által a rendszerváltozást követően bemutatott Erkel-operasorozattal kapcsolatosan Marton Melinda kifejtette: zenetörténeti esemény volt a sorozat színrevitele, és ez annak volt köszönhető, hogy Hary Béla karmester és Dehel Gábor rendező mellett komoly szólistagárda volt, amely a feladatokkal és a kihívásokkal megbirkózott, az elképzeléseket meg tudta valósítani. „Az életem volt az opera. Európai színvonalú előadásokat láthattam-hallhattam, a közönség tapsát soha nem fogom elfelejteni. Ez megerősítette az intézményhez való ragaszkodásomat, az itt maradás motivációját. Ennyi szép, szakmai élményt máshol nem tudtam volna elérni” – összegzett Marton Melinda.

Marton Melindát az eseményen Nagy Ibolya kérdezte

A koncerten fellépő énekeseket – Sándor Csaba és Sándor Árpád baritont, Pál Kincső szopránt, Rétyi Zsombor tenort, Kis-Lukács Bernadett szopránt, Dobrița Roland tenort és Fülöp-Gergely Tímea szopránt – hallgatva a közönség meggyőződhetett zenei tehetségükről, hangi kvalitásaikról. A fellépők többségéről elmondható, hogy pályakezdő, ugyanakkor nagy különbségeket fedezhettünk fel az énekesek teljesítményét illetően: hallottunk nagyon szép hangszínt, kiművelt énektechnikát, de olyat is, akinek a hangja még csak ígéret. Remélhetőleg kitartó munkájuk révén egyszer operaházunk ékkövei lesznek, és mesterük példáját követve pályájuk ebben a városban teljesedik ki. A kiváló zongorakíséretért illesse dicséret Nagy Gergő zongoraművészt.

Borítóképen az esemény résztvevői: az első sorban (balról jobbra) Sándor Csaba, Fülöp-Gergely Tímea, Nagy Gergő, Pál Kincső, Marton Melinda, Nagy Ibolya, Rétyi Zsombor, Kis-Lukács Bernadett, Dobrița Roland, hátul pedig Sándor Árpád és Kürthy András. Fotók: Török Ádám

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Betegség miatt elmarad Ács János világhírű karmester április 27-i, csütörtöki kolozsvári koncertje, amelynek a Szent Mihály-templom adott volna otthont – közölték szerda délután szerkesztőségünkkel a szervezők.
KultSzínTér