Csoma Botond: az RMDSZ a parlamentből is képviselni fogja a közösséget

Csoma Botond: az RMDSZ a parlamentből  is képviselni fogja a közösséget
Csoma Botondot, az RMDSZ Kolozs megyei képviselőjét, az RMDSZ alsóházi frakcióelnökét arra kértük, értékelje a kialakult helyzetet. Kérdeztük arról is, miért nem sikerült megegyezésre jutnia az RMDSZ-nek korábbi koalíciós partnereivel, illetve támogatja-e majd a szövetség a parlamentben az immár két párti, PSD-PNL kormányt.

A politikus elmondta: nem sikerült megegyezni, mivel – mint kiderült – a liberálisok és a szociáldemokraták egyaránt arra törekedtek, hogy minél több minisztériumot megszerezzenek maguknak. A tárgyalások során, amikor már úgy tűnt, hogy kialakulhat a kompromisszum, mindig „beköszöntött egy-egy újabb elem” – magyarázta. Miután a három párt elnökének egyeztetésén megszületett az ajánlat, hogy az RMDSZ kapná a környezetvédelmi és az energiaügyi minisztériumot, Kelemen Hunor össze is hívta a Szövetségi Állandó Tanácsot, hogy ezt az új helyzetet megvitassa, amely úgy döntött: elfogadható az ajánlat, mivel fontosnak tartották a közös kormányzást, a közösség képviseletét kormányzati szinten. 

"Azt kérték, ne ragaszkodjunk a koalíciós protokollumhoz"- A liberálisok és a szociáldemokraták azt kérték az RMDSZ-től, ne ragaszkodjon a koalíciós protokollum betartásához. Mint mondták, 2021-hez képest „megváltozott a politikai helyzet”… Nem tudom, mire értették – a politikai helyzet ugyanis, ami a koalíció megalakulásához vezetett, nem változott meg – nyomatékosította Csoma Botond.

Azt kérték az RMDSZ-től, legyen „rugalmasabb,” fogadja el a felajánlott két tárcát. A szövetség beleegyezett, de aztán kiderült: „mindent vissza, a liberálisok nem akarnak lemondani a környezetvédelmi minisztériumról sem, magyarázta a frakcióvezető. - Egy olyan helyzet keletkezett, amelynek során gyakorlatilag kiszorítottak minket a kormányzásból” – emelte ki a politikus, hozzátéve: nehéz megítélni, hogy ez már egy hetekkel ezelőtt eltervelt gondolat volt, vagy így alakult. „Ugyanakkor, ha arra gondolunk, hogy a kompromisszumhoz közeledő tárgyalásokon, minden körben egy-egy újabb elem merült fel, arra is lehet következtetni, hogy volt némi szándékosság a történtek mögött” – vélte Csoma Botond, hozzátéve: az RMDSZ a továbbiakban ellenzékben lesz, és nem köt parlamenti megállapodást a kormánnyal, hiszen ez nevetséges lenne.

- Ugyanakkor racionális emberek vagyunk, pontszerűen elemzünk majd minden törvénytervezetet, és ha úgy ítéljük meg, hogy azok az állampolgárok javát, érdekeit szolgálják, akkor megszavazzuk – állapította meg Csoma Botond. Úgy vélte, a kormányzás nyilván egy nagyon hatékony eszköz a közösség érdekeinek megjelenítésére, de az RMDSZ a parlamentből is képviselni fogja a közösséget. Továbbá a politikában változóak a dolgok, nem lehet tudni, hogyan alakul majd a 2024-es választási év.

(Fotó: Csoma Botond FB-oldala)