Kelemen Hunor élesen bírálta volt partnereit - Megszavazta a parlament az új kormányt

Kelemen Hunor élesen bírálta volt partnereit -  Megszavazta a parlament az új kormányt
Megszavazta a parlament a Marcel Ciolacu vezette szociáldemokrata és liberális kormányt, amelyet a parlamentben a nem magyar nemzeti kisebbségek frakciója is támogat. Az új kormánynak nem tagja az RMDSZ, miután a szövetségnek olyan elfogadhatatlan feltételeket ajánlott a két nagy román párt, hogy kitaszították a kormányból. Az új kabinetnek 234 szavazatra lett volna szüksége, de jóval többet, 290 támogató voksot kapott, 95-en ellene szavaztak, senki nem tartózkodott. Nem volt kérdéses, hogy az új kormány megkapja-e a szükséges támogatást, hiszen az RMDSZ nélkül is több mint 60 százalékos többséggel rendelkezik a törvényhozásban. A jövőben azonban előfordulhatnak olyan esetek, amikor késélen múlik a szavazat kimenetele főleg azért, mert a román pártok törvényhozói körében igen elterjedt a munkakerülés.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a parlamenti beszédében élesen bírálta a volt koalíciós partnereit. Kifejtette: egy pár nappal ezelőtt még úgy gondolták, derűsen beszélhetnek az adott szó tiszteletben tartásáról, a politikai ígéretek betartásáról, az egyenességről és becsületről. Hozzátette: nagy szükség lett volna ezeknek az alapvető értékeknek a megerősítésére, de sajnos hatalmas lehetőséget mulasztottak el, utalva ezzel arra, hogy a szövetség volt koalíciós partnerei felrúgták a korábbi koalíciós egyezséget. Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-t, mint hiteles, kiegyensúlyozott és felelős partnert „előre megfontolt szándékkal kivégezték”. Az RMDSZ elnöke nem rejtette véka alá, hogy haragszanak volt szövetségeseikre, hiszen a sárba dobták a szakmaiság, a komolyság, a kiszámíthatóság és a felelős munka értékeit, amelyeket az RMDSZ képvisel. „Nem lehet semmi tartósat építeni a másik megalázásával az adott szó be nem tartása révén” – mondta Kelemen Hunor a parlamentben, aki szerint a harag elmúlik, de a keserű szájíz és a bizalmatlanság marad.

Kelemen az RMDSZ stílusához képest szokatlanul csípős és ironikus üzeneteket fogalmazott meg a volt koalíciós partnereinek. A kormányprogrammal kapcsolatban megállapította, hogy mivel pusztán átmásolták az előző programot, ezért az újba bekerültek olyan célok is, amelyek már megvalósultak. „Gratulálok! Ezzel Románia legsikeresebb kormányának tagjai önök” – mondta az RMDSZ elnöke. A kormány tagjai kapcsán megjegyezte, ha az új miniszterek közül valakinek különleges kapcsolata van Brukenthal báróval, akkor adja át az RMDSZ jókívánságait is. Kelemen Hunor ezzel Raluca Turcan kulturális minisztert ironizálta, aki korábban egy Facebook-üzenetben felköszöntötte Erdély XVIII. századi kormányzóját.

A liberálisoknak azt üzente, hogy miután sikerült megkaparintaniuk a fejlesztési és a környezetvédelmi minisztériumot is, megérti az elégedettségüket, hiszen „sokat és nagy áldozatokkal dolgoztak ezért.” „Egy ilyen robbanó siker után a PSD gondjaira bízzuk önöket” – mondta Kelemen Hunor, aki Marcel Ciolacu szociáldemokrata kormányfőt arra figyelmeztette, hogy a liberálisok ki fognak lépni a kormányból a jövő évi választások előtt.

Az új miniszterelnöknek is odamondott az RMDSZ elnöke, aki szerint Ciolacu arra felvetésre, hogy miért kell lemondaniuk mindkét minisztériumról, ahol jó teljesítményt tudtak felmutatni, azt válaszolta: „azért, mert ilyen a politika”. Kelemen Hunor végül bejelentette, hogy az RMDSZ törvényhozói jelen lesznek a parlamenti ülésen, de nem fognak szavazni a kormány beiktatásáról.

Kép: Facebook