Csíkszeredai Régizene Fesztivál – középpontban a természet és a természetben rejlő muzsika

Csíkszeredai Régizene Fesztivál – középpontban a természet és a természetben rejlő muzsika
Holnap kezdődik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál és hagyományos kísérőrendezvénye, a Régizenei Nyári Egyetem, így a város több mint egy hétre újra a muzsikálás és a régizene-oktatás központjává válik. Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere, Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője, Sógor Enikő, Csíkszereda kultúráért felelős alpolgármestere és Borboly Csaba megyei tanácselnök július 6-án sajtótájékoztatón ismertette a fesztivál idei tematikáját, programjait és más fontosabb részleteket – olvasható a szervezők közleményében.

Mint írják, a sajtótájékoztatón Sógor Enikő úgy fogalmazott: nem kis dolog, hogy Csíkszereda minden júliusban tíz napra a régizene fővárosává válik, megközelítőleg 150 zenészt mozgatva meg a világ minden tájáról – Romániából, Magyarországról, Franciaországból, Észtországból, Olaszországból és Németországból – és olyan helyet teremtve térben és időben, ahol le lehet lassulni.

Filip Ignác a fesztivál zenei tartalmáról, témájáról és a XIV. Régizenei Nyári Egyetem részleteiről számolt be, kiemelve: a fesztivál idei fő témája a természet és a természetben rejlő muzsika. Elmondta, a szombaton kezdődő és július 17-ig tartó seregszemlét zenés helytörténeti túra nyitja Csíksomlyón, a fesztivál hivatalos megnyitóját követően pedig a világhírű francia Obsidienne együttes koncertjén vehet részt a közönség.

Fellép többek között a Madéfalvi Schola, a Concerto Spiralis – amely fennállásának tízéves évfordulóját ünnepli számos helyi és magyarországi meghívottal –, koncertezik a bukaresti Sempre együttes, a Canlar, a Kájoni Consort és a Codex együttes, a Carmina Renascentia és a Musica Historica, valamint a Flauto Dolce. A seregszemlével együtt zajlik a XIV. Régizenei Nyári Egyetem is: pénteken, július 15-én a résztvevők kurzuszáró hangversenyt adnak, majd a közönség a Barokk Fesztiválzenekart hallgathatja meg. Szombaton, július 16-án reneszánsz gyermeknapot is szerveznek, amelyen kézműves foglalkozások és reneszánsz játékok várják a kicsiket, akik egyebek mellett reneszánsz táncokkal is megismerkedhetnek. A fesztivál utolsó napját Erich Türk orgonakoncertje nyitja, valamint az idén 50 éves észt Hortus Musicus és a csíkszeredai Lux Aurumque Kamarakórus fellépése zárja. Ez utóbbi koncerten a régizene mellett Arvo Part világhírű, észt származású, kortárs egyházi zeneszerző művei is felcsendülnek.

A sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Filip Ignác, Ferencz Angéla, Sógor Enikő és Borboly Csaba

Ferencz Angéla menedzser a fesztivál egyéb részleteit ismertette a sajtótájékoztatón, kiemelve: a szervezés kezdetekor készítettek egy felmérést, hogy visszajelzést kapjanak arról, hogyan látja a közönség a fesztivált, milyen igények fogalmazódnak meg bennük, és milyen irányba haladjon a szervezőcsapat. Két válasz körvonalazódott a felmérés során: az egyik, hogy maradjon olyan a fesztivál, mint eddig, a másik pedig, hogy nyissanak erőteljesebben a fiatalok felé. „Arculatban és programokban is igyekeztünk ehhez tartani magunkat, de abban is megállapodtunk, hogy azt a színvonalat és azt az intellektuális tempót, amit ez a fesztivál diktál, szükséges tartani, ez egyfajta igényesség és tudás, amire büszkék vagyunk” – részletezte a kulturális központ menedzsere.

Idén a kisebb gyermekeknek is lehetőségük lesz a Régizenei Nyári Egyetem mellett bekapcsolódni az éneklésbe, zenebonálásba, ugyanis július 12-től 14-ig, naponta 10 és 12 óra között Régizene Oviba várják őket Ádám Rebeka vezetésével a Zengő kulturális térbe. A fesztiválon dokumentumfilmet is vetítenek Crafting Recorders címmel, amely a Huene historikus furulyakészítő műhely tevékenységét mutatja be.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivált először 1980-ban szervezték meg, 1986-ban a hatóságok betiltották, majd 1990-ben indult újra. Az idei kiadás teljes programja, további részletei és jegyvásárlással kapcsolatos információi megtalálhatók a www.regizene.ro weboldalon, valamint a fesztivál Facebook-oldalán.

(Fotók: Szigeti Vajk István)