„Ennek a fesztiválnak az a legfőbb értéke, hogy személyes története a városnak”

Régizenei utazásra hívják az érdeklődőket Csíkszeredába

„Ennek a fesztiválnak az a legfőbb értéke, hogy személyes története a városnak”
Holnap kezdődik és július 18-ig tart a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely ismét színes programkínálattal várja a zenekedvelőket. Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere, Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője és Sógor Enikő, Csíkszereda kultúráért felelős alpolgármestere július 8-án sajtótájékoztatón ismertette a fesztivál idei tematikáját, programjait és más fontosabb részleteket.

„Ennek a fesztiválnak az a legfőbb értéke, hogy személyes története a városnak. Olyan tökéletes már, mint egy gyöngysor, sem elvenni nem szabad belőle, sem hozzátenni nem kell igazán” – osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel a kultúráért felelős alpolgármester az első alkalommal 1980-ban megszervezett fesztivál kapcsán. A folytatásban Filip Ignác a zenei tartalomról, a témáról és a XIII. Régizenei Nyári Egyetem részleteiről számolt be. „A fesztivál idei fő témája az utazás. Amit nem szabadott tennünk az elmúlt másfél évben, azt most megtesszük zenében” – fogalmazott.

A meghívottak között van a világhírű szerb Renaissance együttes, Franciaországból Miquéu Montanaro ad koncertet, Csehországból Jiri Havrlant érkezik, Törökországból pedig Erdal Salikoglut hívták meg. A szervezők figyeltek arra is, hogy egyensúly legyen a romániai régizene-együttesek és a külföldi meghívottak között, így Romániából színpadra lép többek között a Kájoni Consort, a kolozsvári Fonte Di Gioia, valamint a Codex régizene-együttes is, de a fesztivál programjában szerepel még a világhírű bukaresti Madrigal kamarakórus is, amely a seregszemle egyik visszatérő meghívottja.

A koncertek helyszínei a Csíki Mozi, a Mikó-vár, a Márton Áron Főgimnázium díszterme, a Milleniumi templom, a Csíksomlyói kegytemplom – pápai kisbazilika és a Szent Ágoston templom. A programban gyermeknap is helyet kap, ahol reneszánsz játékokkal és kézműves foglalkozásokkal kedveskednek a kicsiknek, de nem marad el a felnőtteknek szervezendő borvacsora, valamint a hagyományos gyalog- és kerékpártúra sem. Utóbbi programpontokon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, érdeklődni és jelentkezni a 0741 572 803-as telefonszámon lehet. A fesztivállal párhuzamosan idén is megszervezik a Régizene Nyári Egyetemet, amelyen egyebek mellett orgona-, furulya-, ének-, barokkhegedű- és csembaló-mesterkurzusokat tartanak.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál a belépők árából ösztöndíjat ajánl fel egy zenei pályára készülő középiskolás diáknak és egy egyetemistának vagy pályakezdőnek, aki szeretne továbbtanulni, fejlődni, ezzel is hozzájárulva az utánpótlás-neveléshez.

Idén a kulturális és zenei programok nem csupán a szórakozás lehetőségét biztosítják, emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy a felgyorsult világban igényünk van minőségi, léleksimogató és elgondolkodtató pillanatokra. Ennek értelmében szükségét éreztük a környezettudatosság jegyében is apró lépéseket tenni, így az elmúlt évek reklám bannereiből újrahasznosított szatyrokat készíttettünk. Az előző évekhez hasonlóan az előadók emlékül egy-egy képzőművészeti alkotást vihetnek haza, amelyeket Csíkszereda egyik meghatározó művésze, Siklódy Ferenc grafikus készít.

A fesztivál teljes programja és további részletei megtalálhatók a regizene.ro honlapon, jegyek elővételben online megvásárolhatók a magtar.ro/veddahelyit oldalon vagy a koncertek előtt egy órával a helyszínen.

(Borítókép: A szervezők zenés sajtótájékoztatón ismertették a fesztivál részleteit. Fotó: Ádám Gyula)