Critbiz program: útravaló fiatalok kreatív vállalkozásához

Boldog Kolozs megyei nyertesek

Critbiz program: útravaló fiatalok kreatív vállalkozásához
A Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) és a PONT Csoport szervezésében, a Critbiz vállalkozásfejlesztési program keretében, november 5-én a Román Kereskedelmi Bank (BCR) kolozsvári főépületében zajlott a Kolozs megyei versenyzők üzleti terveinek bemutatása. A megmérettetés finanszírozója a Humán Tőke Operatív Program 2014-2020.

Hasonló megyei szakaszokat szerveztek október 30-án Szatmár, október 31-én Bihar, november 6-án Beszterce-Naszód megye megyében, holnap következik Máramaros, november 12-én pedig a kreatív iparágak regionális versenye, és november 13-án az IT szektor vetélkedője.

A szervezők részéről Sebők Tímea lapunknak elmondta, hogy az észak-nyugati régiót megmozgató versenyre 855 személy regisztrált, 171 üzleti tervet nyújtottak be (43%-uk nő, 16%-uk 18-24 éves fiatal). A zsűri az üzleti tervre maximum 100 pontot, a bemutatásukra további legtöbb 30 pontot adhat. Végeredménykényként 48 személy részesülhet maximum 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatásban, hogy azzal vállalkozásba kezdhessen. Kolozs megyében tizenöt csapat vagy egyéni versenyző mutatta be ötletét, közülük a legjobb négyet nyilvánították ki nyertesnek. A szigorú időkerethez kapcsolt bemutató során, mivel anyanyelven mindig könnyebb megnyilvánulni, a magyar részvevők produkcióit szinkrontolmácsolással tették érthetővé a román résztvevők számára. A regionális pitchingekre 72 olyan személy jut tovább, akit nem választottak ki a megyei fordulókban, és közülük 24 további személy részesül támogatásban úgy, hogy a kiválasztási procedúra végén a Critbiz program által támogatott 48 üzleti terv között fele-fele arányban legyenek az IT és a kreatív iparágak területén benevezett üzleti tervek. Az egyes szekciókban résztvevő versenyzők számát az határozza meg, hogy a megyei fordulók után hány üzleti terv marad még támogatható az IT és hány a kreatív iparágak területén.

Farkas András, a PONT Csoport stratégiai igazgatója azt emelte ki, hogy Kolozsvár nagyon vonzó város hosszútávú fejlődés szempontjából, ahol érdemes érdekes üzleti ötleteket megvalósítani.

Üzleti terveikkel Demeter Szabolcs, Szalai Katalin, Flavius Țurcanu és Nagy Klaudia váltak a Kolozs megyei pályázók mezőnyének nyerteseivé. A BCR képviselői szerint nagyon fontos a fiatalok körében a vállalkozói szellem éltetése, kiváltképpen az egyetemek bevonásával. Tavaly a bank egy külön alapból több mint háromszáz fiatal ügyfelet támogatott vállalkozása beindításában.