Műholddal figyelik Kolozs megyében a tarlóégetéseket

A régióban továbbra is komoly gondot jelent az ellenőrizetlen tarlóégetés – jelentette be mai sajtóértekezletén Drînda Gabriel ezredes, a Kolozs Megyei Katasztrófaelhárítási Parancsnokság (ISU) vezetője. Drînda kijelentette: az utóbbi időszakban tízszeresére nőtt az állatokra, emberekre és ingatlanokra, illetve néhány esetben a közúti közlekedésre is veszélyes esetek száma.

Irina Munteanu, Kolozs megye prefektusa kijelentette: a tarlóégetés visszaszorítása érdekében különböző akciókat szerveznek a régióban az illetékes hatóságok. Elmondta: büntetni csak helyszíni tetten érés esetén tudnának, így erre pedig csak nagyon kevésszer kerülhet sor. 

– A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség műholdak segítségével figyeli a termőföldek helyzetét, emiatt a tarlóégetésekkel kapcsolatos információkkal is szolgálni tudnak, úgyhogy néhány gazda büntetésekre számíthat – mondta a kormány helyi képviselője. 

A hatóságok emlékeztetnek: a tarló, a tőzeg, nád, a bokrok és a füves növényzet égetését tiltó törvényi rendelkezések be nem tartása szabálysértésnek minősül, és magánszemélyek esetében 7500 és 15 ezer lej közötti, jogi személyek esetében pedig 50 ezer és 100 ezer lej közötti bírsággal büntetendő.