CRITBIZ vállalkozásfejlesztési program kreatív cégalapítóknak

Kolozsváron is ismertették a 40 ezer eurós támogatási lehetőséget

CRITBIZ vállalkozásfejlesztési program kreatív cégalapítóknak
A CRITBIZ vállalkozásfejlesztő program beindításával kapcsolatos tudnivalókról tájékoztattak tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatójukon a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE), a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a PONT Csoport képviselői. A program fő küldetése az északnyugati régió (Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szatmár és Szilágy megye) vállalkozói ökoszisztémájának stratégiai fejlesztése a kreatív iparágak és az IT ágazatokban, professzionális együttműködési hálózat és támogatói közösség kialakításával. Ennek érdekében legalább 400 résztvevő képzését, valamint 48 fenntartható üzleti terv maximum 40 ezer euróval való támogatását vállalják. A program a Start-up Plus keretében valósul meg, amelyre a ROVE nyert támogatást a Humán Tőke Operatív Program 2014-2020 keretében, és ezt a romániai fiatalok vállalkozói és civil szervezetével, a PONT Csoporttal együttműködve bonyolítja le.

Farkas András, a PONT Csoport Egyesület alapító tagja, ismertette a pályázati feltételeket a sajtótájékoztatón. A  18-64 éveseket szólítják meg (kivételt képeznek azok a 18–24 éves fiatalok, akik nem vesznek részt oktatásban és alkalmazásban sincsenek), állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkeznek Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szatmár és Szilágy megye valamelyikében, és városi környezetben szeretnének vállalkozást alapítani az IT vagy a kreatív iparágak ágazatában, miközben nem többségi tulajdonosok egy már működő vállalkozásban. A kreatív ipar, mint fogalom és jelenség, egyre inkább kezd előtérbe kerülni. Egy folyamatosan növekvő méretű és jelentőségű szektorról beszélhetünk, amelyben ugyanúgy megjelennek hagyományőrző területek (pl. szövés, népzene), mint a mai kor vívmányait használó művészeti ágak (pl. fotó vagy filmkészítés). 

Mindazoknak, akiknek van elképzelésük cégalapításra, regisztrálniuk kell, miután tanulmányozták a www.critbiz.ro honlapot. A hároméves kifutási idejű projekt keretében februártól nyolc hónapig négyszáz jelentkezőnek hat tapasztalt mentor révén negyvenórás ingyenes vállalkozói képzésben és 40 óra minőségi oktatásban kell részt vennie, a trénerektől általános menedzsment, pénzügyi ismeretek, HR, marketing, stb. témakörben kapnak képzést. A programban résztvevők az Országos Képesítési Ügynökség által elismert oklevelet szereznek.

Az üzleti tervvel megpályázható a 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatás. Kiválogatással 48 (+ 7 tartalék) ilyen cég nyerhet támogatást: 24 az IT és 24 a kreatív iparágak köréből. Kritérium, hogy a 400 tanfolyamon résztvevő személy30 százaléka nő legyen.

Gönczi József, a ROVE alelnöke a pályázat céljául a kis- és középvállalatok rétegének megerősítését, a határokon átnyúló régiók között versenyszellem és kapcsolatrendszer kiépítését jelöli meg. Ide kapcsolódik az a gondolat is, ami a Diaspora projekt révén a Magyarországon szerencsét próbáló erdélyi magyarok hazacsábítása. Az észak-nyugati régió minden megyéjében két-két kurzust szerveznek, a cél egyenlő esélyt biztosítani mindenkinek, de a versenyszellemet is éltetni kell más Közép- és Kelet-európai régiókkal szemben. 

Farkas András kifejtette: az elnyert pályázati összegnek legtöbb 75%-át az elfogadott terv gyakorlatba ültetésére folyósítják, 25%-a pedig akkor kerül a céghez, amikor az a teljes finanszírozás 30%-áának megfelelő összeget realizálja a piacon. A pályázat menedzserei arra törekednek, hogy kiérdemeljék a fiatal vállalkozók bizalmát, mert úgy könnyebb őket tanítani és bátorítani. Az érdeklődés jelentős: eddig már 150-en jelentkeztek, és várható, hogy a regisztráció végén számuk meg fogja haladni az ezret.