CFR 1907: siker a nyitányon

CFR 1907: siker a nyitányon
Kétgólos sikerrel kezdte a romániai labdarúgó élvonal 2023–2024-es idényét a Kolozsvári CFR 1907 csapata, amely mintegy 4700 néző előtt 2–0 (1–0) arányban megverte az újonc Jászvásári/Iaşi-i Politechnikát.

A mérkőzést a galaci Adrian Viorel Cojocaru vezette.

Új edzővel, félig kicserélt csapattal rajtolt az előző idény bronzérmese (az olasz Andrea Mandorlini váltotta Dan Petrescut a kispadon, több játékos eligazolt vagy az olyanok mint a brazil Yuri Matias és Andrei Burcă átszerződése folyamatban van), és az összeszokottság hiánya az első percekben meg is látszott a vasutasokon. A 4. percben Bogdan Ţîru bizonytalan védekezését kihasználták a Leo Grozavu edzette moldovaiak Andrei Cosmin Gheorghiţă révén be is találtak, de videóbírózás után les miatt visszavonták a találatot. A pragmatikusan játszó CFR 1907 viszont első helyzetét gólra váltotta: Mário Camora csapatkapitány bal oldali beadását az északmacedón Riszto Jankov kapus csak kiütni tudta, és a jól helyezkedő Daniel Bîrligea mintegy hat méterről betalált az üresen maradt kapuba (1–0). A VAR-szoba (a nagykárolyi Kovács Szabolcs és a szatmárnémeti Marius Omuţ) ebben az esetben is elemezte a helyzetet les miatt, de aztán jóváhagyták a találatot.

Bár a mezőnyt inkább a vendégek uralták, helyzetet a vasutasok hagytak ki: a 28. percben a horvát Lovro Cvek lövését szögletre mentették a védők, majd az első félidő utolsó, ötödik hosszabbításpercében a spanyol Jefté Betancor törhetett a kapura, a kapust is kicselezte, Jankov mégis hárítani tudta a lövését.

Térfélcsere után a 49. percben a semmiből növelte előnyét a kolozsvári csapat: Ţîru ívelte előre hosszan a labdát, a jászvásári védők egymásra vártak, közben pedig a szemfüles Cristan Manea átfejelte a kapus fölött a labdát (2–0). A 72. percben Cvek szabadrúgása után a frissen igazolt svájci születésű albán válogatott Arlind Ajeti közeli próbálkozását szögletre mentették a védők.

Mandorlini együttese: Răzven Sava – Cristian Manea (80. perc Andrei Peteleu), Bogdan Ţîru, Matija Boben (14. perc Vasile Mogoş), Arlind Ajeti, Mário Camora – Karlo Muhar, Lovro Cvek, Robert Filip (67. perc Alin Fică) – Daniel Bîrligea (67. perc Philip Otele), Jefté Betancor (81. perc Ermal Krasniqi); fel nem használt cserék: Hindrich Ottó – Tudor Lucaci, Robert Silaghi, Mustapha Jah.

A bajnokság pénteki első mérkőzésén az aradiak játékosa, Rareş Pop szerezte az idény első találatát Galacon, az Oţelultól egy másik Pop, a Dési Egyesüléstől leigazolt Alexandru Mihai Constantin egyenlített.

A Giuleşti Stadionban az olasz Cristiano Bergodi új csapata, a Bukaresti Rapid mérkőzött a régivel, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi Olt SK-val, az összecsapás gól nélküli döntetlennel zárult. A Román Kupa-győztes székelyföldi gárdát általános vélemény szerint a krajovai–bukaresti Sebastian Colţescu játékvezető és a VAR-szobában tevékenykedő fővárosi Horia Gabriel Mladinovici és Bogdan Gheorghe megfosztotta a győztes találattól. Niczuly Roland kirúgását Marius Ştefănescu lőtte a kapuba a 65. percben, a videóbírák szerint az esetet nem befolyásoló és lesen álló szlovák Pavol Safranko takarta a kapust látószögét…

Szebenben egy góllal nyert a címvédő Konstancai Farul, Constantin Grameni találatát a hazai csapat szurkolói szerint szabálytalanság előzte meg, a játékvezetők viszont érvényesnek ítélték a gólt.

Eredmények, Szuperliga, alapszakasz, 1. forduló: • Galaci Oţelul–Aradi UTA 1–1 (gól: Alexandru Mihai Constantin Pop – 62. perc, illetve Rareş Pop – 45. + 6. perc; a 76. percben az Oţelul játékosa, Juri Cisotti 11-est hibázott; a találkozó egyik megfigyelője a sepsiszentgyörgyi Oláh József volt) • Bukaresti Rapid–Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK 0–0 • Nagyszebeni AFC Hermannstadt–Konstancai Farul 0–1 (Constantin Grameni – 57. perc; a találkozót a nagykárolyi Kovács István vezette) • Kolozsvári CFR 1907–Jászvásári/Iaşi-i Politechnika 2–0 (Daniel Bîrligea – 12. és Cristian Manea – 49. perc).

A forduló további programja (a meccseket élőben közvetíti a DigiSport, az Orange Sport és a Prima Sport tévéadó):

Vasárnap 18.30-kor: • Ploieşti-i Petrolul–Kolozsvári U FC. 21.30-kor: • Krajovai U 1948–FCSB. Hétfőn 18.30-kor: • Voluntari-i FC–Botoşani-i FC. 21.30-kor: • Bukaresti Dinamó–Krajovai Universitatea.

Borítókép: Az első gólt Daniel Bîrligea (a labdával) szerezte – a képen még a távolban a második találatot jegyző Cristian Manea, Riszto Jankov kapus, a horvát Matija Katenec (32-essel) és Jefté Betancor (9-essel) – FOTÓ:RITI JÓZSEF ATTILA