Boríték és bélyeg mellett nápolyi meg tökmag a postahivatalokban?

A hatékonyabb ügyfélkiszolgálást nehezítené az élelmiszerárusítás

Boríték és bélyeg mellett nápolyi meg tökmag a postahivatalokban?
Megosztja a kormánykoalíciót a Román Postavállalat vezetőségének az a legújabb elképzelése, hogy az eddigi – hagyományosnak, tehát a vállalat rendeltetésének megfelelő – tevékenységüket kiegészítsék egy üzleti, kereskedelmi tevékenységgel. Eszerint ugyanis a helyiségeikben élelmiszert és egyéb termékeket is árusítanának. A Nemzeti Liberális Párt ezt jövedelemnövelő lépésnek tartja, ami az állam szempontjából is jó, a Szociáldemokrata Párt szerint viszont ez nem függ össze a postahivatalok amúgy is lassú munkájával.

A Román Postavállalat vezetősége úgy döntött, hogy egyelőre kísérleti jelleggel üzleti, kereskedelmi tevékenységet is folytatni fog a postahivatalaiban. Az Auchan vállalattal kötött megállapodása értelmében élelmiszereket és más termékeket is árusítani fognak: kezdetben csak Pitesti négy postahivatalában kezdték el most májusban a kiskereskedelmi tevékenységet, és amennyiben ez működni fog, akkor kiterjesztik az országban a vállalat több területi hivatalába is. Ezt a döntését a vállalatnak eltérő véleménnyel fogadta a kormánykoalícióban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) valamint a Szociáldemokrata Párt (PSD). Az előbbi örvendetesnek nevezte, hogy ezzel a lépéssel az állam is jól jár, hiszen minden olyan tevékenység jól jön, amely növelheti az állam bevételeit – lévén, hogy a vállalat állami tulajdonban van. A liberálisok elképzelésében a vállalat tevékenységét ilyenformán kellene rugalmasan kiterjeszteni és változatosabbá tenni, hogy nyereségesebbé tegyék a működését. A postavállalat menedzselésével Valentin Ștefant bízták meg, akit a PNL kezdeményezett a tisztségre. Talán ezzel magyarázható, hogy úgymond saját emberük védelmére keltek a párt képviselői, többek között Sebastian Burduja kutatásért és digitalizálásért felelős miniszter, akinek az alárendeltségéhez tartozik a postavállalat is. Burduja szerint minden eszközt meg kell ragadni a lakossági igények kiderítésére és kielégítésére – ilyen a postavállalat elképzelése is különféle árucikkek forgalmazására, és nincs kivetni való abban, ha egy vállalatvezető igyekszik kibővíteni, változatosabbá tenni a tevékenységet.

A PSD részéről Lucian Romașcanu művelődési miniszter bírálta a postavállalat lépését, ironikusan megjegyezve, hogy az egykori boltokra emlékezteti, ahol “50 az egyben” alapon működve árultak szinte mindent. Szerinte mindez nem függ össze a postavállalat feladataival, hiszen elsősorban a levelezéssel, csomagküldéssel, számlafizetésekkel valamint munkájuk hatákonyságának növelésével kellene foglalkozzanak a hivatalokban, ahol a személyzet egyébként is lassú munkastílusát most még a termékeladás is nehezíteni fogja. “Két villany- és gázszámla kifizetése között még vásárolhatunk egy csomag pufulecet meg eugéniakekszet…” – kommentálta a politikus a postavállalat tevékenységbővítését.