Biciklisáv létesülhet a Tordai úton és a Csillagvizsgáló utcán

Radu Mititean: a bringások belélegzik a kipufogógázokat

autó, út
A kanyargósság és a gyorsan hajtó sofőrök miatt különösen veszélyes ez az útszakasz (Fotó: Rohonyi D. Iván)
A biciklisávok számának növelésére vonatkozó újabb ötlettel rukkolt elő a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal: külön sávot hoznának létre a Hajnal lakónegyedi Csillagvizsgáló úton, illetve a Kispiac/Cipariu teret a Feleki-tető aljával összekötő Tordai úton. Utóbbi útszakaszon igen körülményes biciklivel közlekedni, nyilatkozták lapunknak a gyakorlott bringások, mert a személygépkocsik, a Kolozsvár belterületét kiszolgáló és a helyközi autóbuszok igen gyorsan haladnak, az út ráadásul kanyargós, és a sofőrök is igen közel hajtanak az út széléhez. A Csillagvizsgáló úton is az országos helyreállítási terv (PNRR) pénzalapjaiból építenék ki a bringások számára fenntartott speciális zöld sávot – olvasható a városháza tervezetében, a két befektetés értéke pedig 7,3 millió lej. Amennyiben a városháza talál kivitelezőt, a cégnek a munkálatokat 18 hónap alatt be kell fejeznie. Radu Mititean, a Napoca Kerékpárklub vezetője ellenzi a biciklisáv létrehozását a forgalmas útszakaszokon.

A kolozsvári városháza már nemcsak a belvárosban bővítené, hanem a lakónegyedekre is kiterjesztené a speciális biciklisávokat annak érdekében, hogy a település területén többen vegyék igénybe ezt a mobilitási eszközt. 

A közhivatal illetékeseinek tájékoztatása szerint a Tordai és a Csillagvizsgáló úton létrehozandó zöld sáv tervezett hossza 3,6 kilométer lenne. Az elképzelés az alternatív közlekedési módokat részesíti előnyben anélkül, hogy a forgalmat befolyásolná. A terv szerint a két utcát átrendezik, a kerékpársávokat az úttest mellett alakítják ki.

Az évek során Kolozsvár önkormányzata fokozatosan építette ki a mintegy 35 km hosszú kerékpársáv-hálózatát (a parkokban, például a Sétatéren található speciális sávok kivételével). Emellett Kolozsváron és a metropoliszövezetben 50 állomással rendelkező kerékpármegosztó rendszert és kerékpárparkolókat létesítettek.

A városháza szakemberei szerint az a cél, hogy 2027-re minden nagyobb lakónegyednek legyen közvetlen kerékpáros összeköttetése a városközponttal, különösképpen a Monostornak, a Hajnal, a Hóstát, a Györgyfalvi és a Donát negyednek. 

A napokban a városháza bejelentette: sajnos eddig egyetlen vállalkozó sem jelentkezett a tervezésre és a kivitelezésre. A polgármesteri hivatal szóvivője, Flavia Perşa a Szabadságnak elmondta: a városháza szakemberei nem értik, miért nem jelentkezett egyetlen cég sem a licitre. – A napokban ismét közzétesszük a versenyfelhívást, tervezőt és kivitelezőt keresünk – jelentette ki a szóvivő.

Szakembereket kérdeztünk arról, érdemes-e biciklisávot létesíteni olyan forgalmas közlekedési főútvonalon, mint a Tordai út. Radu Mititean, a Napoca Kerékpárklub vezetője, aki az 1990-es évek elejétől foglalkozik a kolozsvári kerékpáro­sok érdekvédelmével, a Szabadságnak úgy nyilatkozott: semmiképpen sem egyezik bele abba, hogy a Tordai úton vagy akár a Majális/Republicii utcában bringasávot létesítsenek. 

– Nem gondolkoznék kerékpársáv létesítésében a Tordai úton a Kispiac/Cipariu tértől a Csillagvizsgáló/Observatorului utca elejéig, de a Majális/Republicii utcán sem, mert a dombon a kerékpározók folyamatosan belélegzik a felfelé haladó járművek által kibocsátott mérgező gázokat. Mindenki számára egyértelmű, hogy emiatt ezen az útszakaszon sokkal nagyobb a légszennyezés – fogalmazta meg kifogásait a szakember. 

Amennyiben mégis lesz a Tordai úton a biciklisáv, vélekedik, annak a lejtő irányába legalább két méter szélesnek kell lennie, ellenkező esetben a kerékpárosnak vagy nagyon lassan kell haladnia, vagy veszélybe sodorja magát. 

– A biciklisávok sokkal hasznosabbak lennének a Tordai úttal párhuzamos kis utcákon, mint például a Görögtemplom/Bisericii Ortodoxe utcában vagy a Cseresznye/Cireşilor utcában vagy pedig a Kispiac/Cipariu tértől a Tisztviselőtelep/Andrei Mureşanu lakónegyeden keresztül, ahonnan a Fenyő/Brăduţului utcán át lehetne kijutni a Tordai útnak a Csillagvizsgáló/Observatorului úttal való kereszteződéséig. Ez az útvonal nem annyira meredek, mint a Tordai út – jelentette ki Mititean.

A Napoca Kerékpárklub elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ilyen kérdésekben a városháza egyetlen szakklubbal sem egyeztet. – Mi is a sajtóból tudjuk meg, mit terveznek, és felháborít, hogy hülyeségekre fordítják a pénzt. A Kis-Szamos partján is sok hibát követtek el a tervezők és kivitelezők tudatlansága vagy érdektelensége miatt. Amennyiben a városháza döntéshozói folyamatát átláthatóság és kiszámíthatóság jellemezné, mindezeket meg lehetne előzni – fogalmazott Radu Mititean. 

Igen gyakorlott bringás is kommentálta a városháza terveit. – Mondhatni naponta tekerek fel a Tordai úton, de a sűrű forgalom, a rendszerint fegyelmezetlen, gyorshajtó sofőrök miatt a járdán közlekedem. Ezen a szakaszon amúgy sincs sok gyalogos, így senkit sem zavarok, s nem kell kerülgetnem őket. Ezek fényében csak annyit mondhatok: számomra előnyös megoldást jelent, ha a polgármesteri hivatal speciális sávot létesít a biciklisek számára ezen az útszakaszon – nyilatkozta Szima Márton.

Futárcég munkatársát is megkérdeztük, mit szól az ötlethez. Erik Lambing lapunknak elmondta: Kolozsváron sok biciklisávnak nincs nagy haszna. – Ezeket elsősorban a futárok használják, de lényegében nem számukra kellene elsősorban létrehozni ezeket a biciklisávokat. Jelenleg mind a Tordai, mind pedig a Csillagvizsgáló úton ott közlekedek, ahol az autók – fogalmazott a napi rendszerességgel drótszamarat használó fiatalember. Hozzátette: a Tordai út emelkedője miatt sokan elektromos biciklit használnának. 

Lambing úgy véli, a bicikliút csak részlegesen véd meg a fegyelmezetlen, figyelmetlen vagy agresszív és türelmetlen gépkocsivezetőktől. – Ameddig a biciklisávot nem választják el oszlopocskákkal vagy nem különítik el teljesen a gépkocsiktól, addig a bringások veszélyben vannak. Sok sofőr felparkol a bicikliútra, mert valami elintéznivalója van, vagy beugrik az üzletbe vásárolni valamit. Például a volt Petőfi, most Avram Iancu utcában lévő biciklisáv csúcsidőben használhatatlan, mert teleparkolják a kávézókban ücsörgők és az iskolából kijövő gyermekeikre váró szülők – fogalmazott Erik Lambing.