CNCD - diszkrimináció a piszkos ruha-tilalom a kolozsvári buszokon

CNCD - diszkrimináció a piszkos ruha-tilalom a kolozsvári buszokon
Az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács (CNCD) figyelmeztette a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalt egy, a városi tanács által régebben elfogadott határozat alapján kirótt 100-200 lejes pénzbírság miatt, amellyel a Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat buszainak piszkos ruhájú utasait büntették. A CNCD szerint a tanácsi határozat hátrányosan megkülönbözteti a mélyszegénységben élőket, mert korlátozza azok hozzáférését a tömegközlekedési vállalat buszaihoz. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal ellen a feljelentést idén május 12-én a Jogi Erőforrások Központja (CRJ) nyújtotta be.

„Kolozsváron nagyszámú szegény sorsú ember él a társadalom perifériájára száműzve. Életkörülményeikre az anyagiak és a higiéniai feltételek hiánya a jellemző. Ezen megfontolás alapján nem lehet arra kötelezni bárkit is, hogy a buszon tiszta ruhát viseljen, mert az amúgyis szubjektív mérce alkalmazásával korlátozza a tömegközlekedéshez való hozzáférést. Világosan megszabott kritériumok nélkül a tiszta ruházat megítélése szubjektív és diszkriminál bizonyos közösségeket” – olvasható a CNCD határozatában, amelyet a feljelentést megfogalmazó Jogi Erőforrások Központja (CRJ) idézett.

A CNCD javasolta: a városi önkormányzat találjon pontos, értelmezéseket kizáró megfogalmazást, amely senkit sem diszkriminál.

A Jogi Erőforrások Központja értékelte a CNCD határozatát, ám azt csak részben tartja kielégítőnek, mivel a városvezetést nem kötelezték semmire, csak javasolták neki a diszkriminatív előírást megváltoztatását.

Képünk illusztráció