Bajnokok Ligája: A Barcával szemben is bravúr kell a Manchester Unitedtől

Bajnokok Ligája: A Barcával szemben is bravúr kell a Manchester Unitedtől
Az európai kupaporondon rangadónak beillő összecsapásra látogat a favoritok közé sorolt FC Barcelona a Manchester Unitedhez a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán szerdán.

A két együttes egymás elleni mérlege kiegyenlített: tétmérkőzésen négy döntetlen mellett az angolok háromszor, a spanyolok négyszer győztek. A legutóbbi két összecsapást viszont a Barcelona nyerte meg két góllal, ráadásul mindkettő BL-döntő volt. A 2009-es, római fináléban 2–0-ra bizonyult jobbnak a katalán gárda, amely két évvel később a Wembleyben 3–1-re diadalmaskodott. Sergio Busquets, a Barcelona alapembere szerint pályafutása során utóbbi meccsen játszott legjobban a csapata, amely a kapura lövési párbajt 19–4-re nyerte, ezen belül pedig a kaput eltaláló próbálkozások száma 12–1 volt.

A jelenlegi formát tekintve a Barcelona fölénye egyértelmű, a manchesteriektől bravúr lenne a továbbjutás. De az angolok a Paris Saint-Germain elleni BL-nyolcaddöntőben már megmutatták, hogy képesek erre. Ami ismét mellettük szólhat, az az, hogy ezúttal is nyugodtan játszhatnak, mert az esélyesség terhe inkább az ellenfelet nyomja. Igaz, a rutinos katalán játékosokat – élükön a gólerős és bombaformában játszó Lionel Messivel – ez aligha bénítja le.

A Barcelona január 23-án, Sevillában veszített legutóbb, a spanyol Király Kupa negyeddöntőjének első felvonásán 2–0-ra, de a hazai 6–1-es győzelemmel végül magabiztosan lépett tovább. Az azóta lejátszott 16 tétmérkőzés közül 11-t megnyert öt döntetlen mellett. Ebben az időszakban vendégként kétszer kerekedett rangadón a Real Madrid fölé – 3–0-ra és 1–0-ra nyert –, míg szombaton az Atlético Madrid 2–0-s hazai legyőzésével tett nagy lépést a bajnoki cím felé.

A manchesteri együttes a bravúros továbbjutást érő 3–1-es párizsi BL-győzelem után elveszítette azt a fonalat, amelyet addig heteken át, Ole Gunnar Solskjaer vezetőedző december közepi kinevezése óta biztosan a kézében tartott. Azóta négy mérkőzéséből hármon maradt alul, egyszer az Arsenallal, kétszer a Wolverhampton Wanderersszel szemben. A norvég tréner elmondta: még játékosként megtanulta a legendás elődtől, Sir Alex Fergusontól, hogyan kell motiválni a játékosokat, mikor kell higgadtnak maradni, és mikor kell ordibálni.

Ernesto Valverde, a Barcelona trénere megemlítette: az utazás miatt kevesebb pihenőjük volt ugyan, de kárpótolja őket az Atlético legyőzése jelentette motiváció, és a friss siker növeli az önbizalmukat.

A szerdai játéknap másik mérkőzésén az Ajax Amszterdam a Torinói Juventust fogadja. A két együttes egymás elleni mutatójában az olaszok állnak jobban nyolc győzelemmel, két döntetlennel és két vereséggel. A BL-nyolcaddöntőben mindkét együttes a bravúros visszavágónak köszönhetően búcsúztatta ellenfelét – az olaszok az Atlético Madridot, a hollandok a Real Madridot. Március eleje óta hat győzelem mellett az Ajax és a Juventus is csupán egy bajnoki összecsapását veszítette el. A torinói gárda kulcsembere, Cristiano Ronaldo a BL-nyolcaddöntő visszavágója óta combizomsérülése miatt közel egy hónapja nem játszott – az Atlético Madridot a portugál mesterhármasával győzték le és búcsúztatták –, de vasárnaptól már a társakkal edz, így minden bizonnyal ismét pályára lép, méghozzá kezdőként.

Szerdán mindkét találkozó 22 órakor kezdődik. A manchesteri mérkőzés játékvezetője az olasz Gianluca Rocchi lesz, az amszterdami találkozón a spanyol Carlos del Cerro Grande dirigál.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzések, a szerdai program: • Manchester United (angol)–FC Barcelona (spanyol) – élőben közvetíti a Look Plus, a DigiSport1 és a Telekom Sport1 tévéadó • Ajax Amszterdam (holland)–Torinói Juventus (olasz) – Look Sport, DigiSport2 és Telekom Sport2.